Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Οπισθοδρομικό & αναχρονιστικό το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ» (video)

Δημήτρης Μπιάγκης
17 Φεβρουαρίου 2022 / 16:29

Ομιλία του βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη στην ολομέλεια της Βουλής

ΑΘΗΝΑ. Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 16-2-2022 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

- Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία και αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τραγική. Αρκεί μόνο μία επίσκεψη σε οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ για να αντιληφθεί κανείς την άσχημη κατάσταση που επικρατεί. Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ μας παρακαλούν καθημερινά  να σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημά τους για στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και δη των τοπικών υποκαταστημάτων. Αξίζει μόνο να σας αναφέρω ότι σε πολλά υποκαταστήματα, η υποστελέχωση ξεπερνά και το 50% και οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες και υπερβολικές απαιτήσεις που τους έχουν ανατεθεί.

- Οι ασφαλισμένοι δε δεινοπαθούν και ξέρετε γιατί; -Για το ελάχιστα κατοχυρωμένο δικαίωμά τους-την απονομή της σύνταξής τους -για την απόδοση δηλαδή των δεδουλευμένων τους.

- Καλούνται οι υπηρεσίες να απαντήσουν σε αιτήματα πολιτών για  πλήθος συντάξεων:
διαδοχικές, με παράλληλη ασφάλιση, επικουρικές, για τις οποίες δεν έχουν βγει καν ακόμα οι εγκύκλιοι με αποτέλεσμα την οργή και την αγανάκτηση όλων των συνταξιούχων που βρίσκονται διαρκώς σε αγωνία για το πότε και εάν θα παραλάβουν την σύνταξή τους. Για τις αναπηρικές συντάξεις, υπάρχουν  συμπολίτες μας, με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που δεινοπαθούν μέχρι να λάβουν αυτό που δικαιούνται και το οποίο έχουν τόσο πολύ ανάγκη: Την αναπηρική τους σύνταξη δηλαδή.

- Το κοινωνικό κράτος βυθίστηκε και μαζί του βυθίζονται και όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου. Το σκληρό, νεοφιλελεύθερο πολιτικό προφίλ σας περικυκλώνεται από ελάχιστη έως μηδενική κοινωνική ευαισθησία, και πρόνοια για τον συμπολίτη μας. Με το πελατειακό κράτος  που εσείς προσπαθείτε πάλι να στήσετε οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση.

- Η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται θαρραλέα βήματα. Χρειάζεται πολιτικές αποφάσεις. Χρειάζεται στελέχωση, εξειδικευμένο προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί στην πολυνομία και στις ποικίλλες αυτές διατάξεις της ενοποίησης του ΕΦΚΑ.

- Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ: Α) Στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, για τους οποίους επιβάλλεται να γίνει επαναφορά του προϊσχύοντος Νομικού πλαισίου, βάση του οποίου ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 5 μέχρι 10 δωματίων υπάγονταν στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, ενώ ιδιοκτήτες από 10 και άνω δωματίων εντάσσονταν στον πρώην ΟΑΕΕ και στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης. Η σημερινή Νομοθεσία, που δεν λαμβάνει υπόψη της, τον αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων και το μέγεθος των πολύ μικρών αυτών επιχειρήσεων, τους υποχρεώνει όλους να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με οριζόντιο τρόπο, είναι παντελώς άδικη και επί της ουσίας «πνίγει» τους ιδιοκτήτες αυτών των πολύ μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Β)  Στους εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι δεν διέθεταν αγροτικό εισόδημα και για τους οποίους η Κυβέρνηση, χωρίς καμία δικαιολογία αναγνωρίζει τον χρόνο ασφάλισης μόνο μέχρι 31.12.2016, εξαιρώντας τους υπόλοιπους.

- Τέλος, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε την ταλαιπωρία, την δυσλειτουργία και το επιπλέον μπάχαλο που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ. Η προσφορά των ανταποκριτών στις τοπικές κοινωνίες είναι καθ’ όλα πολυσήμαντη, μοναδική, διακριτή και υπάρχει και ένα να το πω άτυπο δέσιμο μεταξύ ασφαλισμένων και ανταποκριτών γιατί είναι αυτοί οι υπάλληλοι που δίνουν πληροφορίες, που μεριμνούν, προνοούν και ενημερώνουν για την πορεία αίτηση σύνταξης απέναντι στο απρόσωπο, στο άψυχο, αθηναϊκό κεντρικό κράτος. Ο ανταποκριτής, πέρα από τις ασφαλιστικές υπηρεσίες είναι για πολλούς συνταξιούχους ο άνθρωπος-κλειδί. Σε πολλές δε απομακρυσμένες περιοχές είναι ο «αφανής τους ήρωας», ο διαμεσολαβητής που τους απαλλάσσει από μετακινήσεις και ταλαιπωρίες.

- Το παρόν Σχέδιο Νόμου με τις τακτοποιήσεις ημετέρων, με το ατροφικό σύστημα Δημόσιας Διοίκησης που προωθείτε να εκτιμηθεί και να αξιολογηθεί ούτε καν σαν ελπιδοφόρο αλλά καθ’ όλα «αναποτελεσματικό»  και προφανώς πολιτικά καταδικασμένο.  Απέχει πολύ από την δημιουργία ενός αποδοτικού, αποτελεσματικού κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο, για τον ασφαλισμένο.