Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεράντζης: Άλλα ψήφισαν τα συλλογικά όργανα, άλλα λέει η σύμβαση!

Σπύρος Νεράντζης
08 Φεβρουαρίου 2022 / 16:20

«Οι αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, Οικονομικής Επιτροπής και η σύμβαση για τις υπηρεσίες ανακύκλωσης ειδών ιματισμού, βρίσκονται σε … διάσταση»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αλλοίωση των όρων της σύμβασης για την ανακύκλωση ρούχων καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράτξης «Η Κέρκυρα ψηλα» Σπύρος Νεράντζης. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Όταν για το ίδιο θέμα :
1. άλλα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο
2. διαφορετικά αποφασίζει για την πρόσκληση ενδιαφέροντος η Οικονομική επιτροπή
3. άλλους όρους και υποχρεώσεις εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή για την αποδοχή προσφοράς για συνεργασία 
4. και διαφορετικούς όρους υπογράφουμε με τον ανάδοχο

τότε είναι λίγοι οι οκτώ (8) μήνες που έχουν περάσει από την έγκριση του προγράμματος για την συλλογή ειδών ένδυσης και υπόδησης, από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη.

Δυστυχώς η προχειρότητα των εισηγήσεων έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα:
1. Απαξιώνουν τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων
2. Εκθέτουν τους Αντιδημάρχους – μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίοι από ότι καταλαβαίνει κανείς, λόγω χρόνου,(…. το έχει κάνει και ο Κος Χρυσοχοϊδης άλλωστε …) δεν διαβάζουν τα θέματα, αλλά δείχνοντας εμπιστοσύνη στους εισηγητές, αποδέχονται ως έχει τις εισηγήσεις τους. (Δεν εγκρίνουν … απλά αποδέχονται!)
3. Επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση στον Δήμο μας, ενώ διαφορετική είναι η έγκριση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. ( Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κος Παντελιός θα συμφωνήσει ότι οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο δεν είναι μόνον η καταβολή χρημάτων αλλά και η απασχόληση προσωπικού και οχημάτων)
4. Παρουσιάζουν τον Δήμο μας σαν έναν φορέα με έλλειψη τεχνογνωσίας, σαφή προσανατολισμό και δυναμική και καθορίζει ο ανάδοχος τους όρους συνεργασίας εκ των υστέρων μάλιστα.
5. Ζητάει από τον ανάδοχο να βοηθήσει στην τοποθέτηση των κάδων, ο οποίος με χαρά δέχεται, αλλά προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα : γιατί ζητάμε βοήθεια ; δεν έχουμε την δυνατότητα; Πως και δέχεται ο ανάδοχος με τέτοια ευκολία, προθυμία και ευχαρίστηση; Βέβαια η απάντηση είναι απλή ! Γιατί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος η υποχρέωση ήταν δική του!

Προσπαθήσαμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβούλιου στις 31.05.2021 να προλάβουμε τις παραπάνω αστοχίες, αλλά μάταια, δεν τα έλαβε κανείς υπόψη του.

Στην προσπάθεια να έχουμε κάποια απάντηση στα ερωτήματα μας για τις δώδεκα (12) διαφορές μεταξύ των τεσσάρων ίδιων αποφάσεων, λάβαμε μια απάντηση από την αγαπητή Αντιδήμαρχο Κα Παναγιώτα Τζάνε.

Μία απάντηση, στο ξεκίνημα της οποίας, η Αντιδήμαρχος φιλικά και ενημερωτικά μας ενημερώνει «ότι μάλλον κάποιος άθελα ή θελημένα» μας προσφέρει λανθασμένη πληροφόρηση. Αγαπητή συνάδελφε, αν διαβάζατε το mail που σας στείλαμε θα βλέπατε ότι όλα τα έγγραφα είναι από την Διαύγεια! Η διαφορά μας από ότι φαίνεται είναι ότι εμείς διαβάζουμε .

Αναρωτιόμαστε επίσης, αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Κος Χάρης Γιώτης, ζήτησε την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας για όλα τα παραπάνω, ή δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την έγγραφη διαφοροποίηση και αναφορά μας, όπως έκανε άλλωστε και σε ανάλογη περίπτωση για τα 45 στρέμματα που δεν καθαρίστηκαν στο Βίδο, αλλά πληρώσαμε τον εργολάβο;

Ακούσαμε επίσης τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κον Γιάννη Σερεμέτη ότι η Υπηρεσία του δεν έχει προσωπικό για να ανταποκριθεί στην μικροκαθαριότητα και ότι θα την αναθέσει σε ιδιώτη! Αναρωτιόμαστε : η υπηρεσία του έχει προσωπικό για να κάνει την συλλογή από τους κάδους των ειδών ένδυσης για λογαριασμό του ιδιώτη ; μήπως για αυτό τον λόγο δεν έχει προσωπικό για την μικροκαθαριότητα ; ή μήπως θα αναθέσουμε και την αποκομιδή των ρούχων σε ιδιώτη ;

Αξίζει να σταθούμε και στην οικονομικότητα της σύμβασης για τον Δήμο μας και να αναφέρουμε την ανταπόδοση στον Δήμο και στην κοινωνία της Κέρκυρας. Όχι μόνο θα χρειαστούν 22 χρόνια για να φθάσει την ανταπόδοση που υπήρχε σε δυο χρόνια από την εθελοντική ομάδα Όλοι μαζί για την Κέρκυρα αλλά θα χρειαστεί για 22 χρόνια να απασχολούνται οχήματα και προσωπικό από την Υπηρεσία καθαριότητας!   

Για εμάς οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι υπεράνω από οποιαδήποτε απόφαση συναδέλφων αιρετών ή υπηρεσιακών παραγόντων όταν τις επικαλούνται αλλά δεν τις ακολουθούν και είναι καθήκον μας να τις αναδεικνύουμε και να αγωνιζόμαστε για να τις αλλάξουμε.

Ελπίζουμε να διαψευστούμε αλλά πολύ φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα του Δήμου για την ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης θα έχει ανάλογη τύχη με το πρόγραμμα συλλογής για τα αποτσίγαρα! Ένα πρόγραμμα που πληρώσαμε σχεδόν 5.000, τοποθετήσαμε τους κάδους και σχεδόν 2 χρόνια δεν έχει γίνει καμία αποκομιδή…..
 
Κέρκυρα 08/02/2022
Σπύρος Νεράντζης