Σωματείο Ψυχ. Τομέα: Να ανακληθεί η απόφαση καταλογισμού αποζημίωσης στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Σωματείο Ψυχ. Τομέα: Να ανακληθεί η απόφαση καταλογισμού αποζημίωσης στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Με την απόφαση αυτή παραπέμπονται για πρώτη φορά πανελλαδικά εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για πληρωμή φθοράς εξοπλισμού

20
Ιανουαρίου / 2022

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας κατά την διαδικασία  αποστείρωσης ιατρικού εργαλείου, υπήρξε ατύχημα φθοράς του. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου επέβαλε για τη φθορά του σε δύο υπαλλήλους, η μία εκ των οποίων η πρόεδρος του σωματείου του ΓΝΚ, χρηματική ποινή με στέρηση μισθού και καταλογισμό αποζημίωσης περίπου 10.000 ευρώ όσο το κόστος αγοράς του ιατρικού εργαλείου.

Με την απόφαση αυτή παραπέμπονται  για πρώτη φορά πανελλαδικά εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για πληρωμή φθοράς  εξοπλισμού

Θεωρούμε ότι για ένα τέτοιο γεγονός έπρεπε να προηγηθεί προανακριτική εξέταση, ή ΕΔΕ ώστε να εξεταστούν οι εμπλεκόμενοι και το εν όλο πλαίσιο στο οποίο συνέβη το γεγονός. Αντιθέτως ζητήθηκε από τους εργαζόμενους που βρίσκονταν στη βάρδια μόνο γραπτή απολογία, δεν ελήφθει υπόψην η αναφορά της άμεσης προϊσταμένης τους  και η απόφαση του Δ.Σ. πάρθηκε χωρίς  καν να καλεστούν να παραστούν οι εμπλεκόμενοι ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ο κάθε  Διοικητής ως άμεσος πειθαρχικός προϊστάμενος οφείλει να λειτουργεί ως άμεπτος, ψύχραιμος και αμερόληπτός δικαστής.

Η απόφαση αυτή ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς. Δημιουργεί προηγούμενο, φθορές ιατρικών και άλλων μηχανημάτων να οδηγούνται με αποφάσεις Δ.Σ η του Διοικητή  απευθείας στο Ελεγκτικό συνέδριο για πληρωμή τους από τους εργαζόμενους χωρίς να έχει προηγηθεί προανακριτική ή ΕΔΕ, χωρίς δυνατότητα του κατηγορουμένου αυτοπρόσωπης υπεράσπισης του  εαυτού του.

Η απόφαση αυτή ανοίγει και άλλα θέματα. Ανοίγει τον δρόμο εργαζόμενοι να αντιδρούν να αναλάβουν καθήκοντα τα οποία δεν είναι η δουλειά τους, (κάτι το οποίο συμβαίνει πολλάκις στους Νοσοκομειακούς χώρους ελλείψη προσωπικου), και να κινδυνεύουν να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για φθορά εξοπλισμού η χρήση του οποίου δεν τους αναλογεί.

Ως απόφαση ακολουθεί στο έπακρο την λογική της ατομικής ευθύνης.  Λογική που αναμένεται να επεκταθεί στο Νοσοκομείο – Επιχείρηση που προωθεί η κυβέρνηση. Νοσοκομείο που θα λειτουργεί στην λογική του κόστους- όφελους με εργαζομένους με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και αντίστοιχους μισθούς, εργαζόμενους κάτω από τη συνεχή ανασφάλεια της μη ανανέωσης των συμβάσεων τους, κάτω από την ανασφάλεια της επιβολής ποινών και χρηματικών προστίμων προκειμένου το νοσοκομείο να απαλλάσσεται από το κόστος αντικατάστασης εξοπλισμού του.

Το όλο νομικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια (Εγκύκλιος Χουλιαράκη 2018 κλπ) εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν τη λογική. Την μετάθεση οποιασδήποτε αποζημίωσης από βαριά αμέλεια στους εργαζόμενους και όχι στους φορείς. Συνέπεια αυτού είναι  έως σήμερα, σε δεκάδες γιατρούς του ΕΣΥ να  καταλογίζονται  από το  Ελεγκτικό Συνέδριο χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ  για ιατρικά λάθη οδηγώντας τους στην οικονομική καταστροφή και την ίδια ώρα να έχει δημιουργηθεί μια βιομηχανία μηνύσεων. Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει  η αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να προστατεύονται  τόσο οι ασθενείς, όσο και οι επαγγελματίες υγείας.

Η απόφαση αυτή του Δ.Σ δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Έρχεται εν μέσω έντασης του αυταρχισμού και προσπάθειας περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης  από την πλευρά της  κυβέρνησης (νέος συνδικαλιστικός νόμος, κήρυξη ως παράνομης της απεργίας στο Παίδων Πεντέλης, χτύπημα με δυνάμεις καταστολής διαδήλωσης υγειονομικών τον Μάρτη του 21,  εισβολή ΜΑΤ στο προαύλιο του Ευαγγελισμού και διάλυση συγκέντρωσης κλπ), και παράλληλα έντασης των πειθαρχικών και συνδικαλιστικών διώξεων από  πλευράς διορισμένων  διοικήσεων (Άγιος Σάββας, Νοσοκομείο Βόλου, Παπανικολάου, Νοσοκομείο Γιαννιτσών, Αιγίου κλπ).

Αντίστοιχα φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στο ΓΝΚ (πειθαρχική δίωξη Χριστοδούλου, προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης του πρώην προέδρου του Σωματείου του Ψυχιατρικού Τομέα για «κακόβουλη» κριτική κλπ.

Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η υποστελέχωση και  η  εντατικοποίηση της εργασίας έχει αυξηθεί δραματικά, που λόγω των αναστολών αδειών που  επιβλήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην μη αναπλήρωση της εργατικής  δύναμης, στην  κούραση του προσωπικού και κατά συνέπεια στον αυξημένο κίνδυνο πραγματοποίησης λαθών μια τέτοια απόφαση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα  ότι οι εργαζόμενοι παρά το άθλιο πλαίσιο εργασίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συμβεί. Αντικειμενικά δημιουργεί κλίμα φόβου και τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στους δύο εργαζόμενους του ΓΝΚ.  Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης για επιβολή αποζημίωσης 10.000 Ευρώ από τους εργαζόμενους.