Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη στον Πρωθυπουργό για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα

Αλέκος Αυλωνίτης
12 Ιανουαρίου 2022 / 17:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να λάβει άμεσα μέτρα και να προβεί στις απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες ενδυνάμωσης της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα ζητά

με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Ως πρώτο βήμα ο κ. Αυλωνίτης ζητά την ένταξη και της Κέρκυρας στην Α’ προβληματική ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ.

«Πολύ φοβάμαι ότι αν έστω και την ύστατη στιγμή δεν αποφασίσετε αλλαγή στάσης στο θέμα της δημόσιας υγείας, αν έστω και σήμερα δεν προβείτε σε στοχευμένες και ουσιαστικές ενέργειες, το πρόβλημα, που έχει ήδη λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Κέρκυρα, θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στα χέρια σας» τονίζει ο βουλευτής.
 
Ο βουλευτής επικαλείται επιστολή από το Κ.Υ. Κέρκυρας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αδυναμία κάλυψης των παιδιατρικών εμβολιασμών για όλες τις βάρδιες, αδυναμία κάλυψης των επειγόντων περιστατικών, αδυναμία κάλυψης των τακτικών ιατρείων, με αποτέλεσμα να αφήνεται όλη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της πόλης της Κέρκυρας ακάλυπτη, μετά και την απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας να αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την προ μηνών παραίτηση μιας ιατρού και την χθεσινή κατάθεση παραίτησης του ενός από τους δύο εναπομείναντες γενικούς ιατρούς του Κ.Υ. Κέρκυρας, ενώ όλο το προσωπικό, ελάχιστο για μια τουριστική πόλη όπως η Κέρκυρα, έχει φθάσει στα όρια της αντοχής του, εξωθούμενο σε υπερεργασία με κόστος την ψυχική και σωματική του εξάντληση.
 
Σήμερα σε αυτήν έρχεται να προστεθεί ακόμη μια επιστολή από το Κέντρο Υγείας Παξών για αδυναμία κάλυψης της διενέργειας rapid tests λόγω έλλειψης κατάλληλου μικροβιολογικού τμήματος και με τους ιατρούς να πραγματοποιούν ήδη 15 εφημερίες το μήνα συν την καθημερινή εντατική εργασία τους!! Η τοπική κοινωνία  δικαίως είναι ανάστατη καθώς, σύμφωνα και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παξών ελλοχεύουν προφανείς κίνδυνοι από την έλλειψη στελέχωσης προσωπικού στο Κ.Υ. του νησιού.
 
 «Πολλές φορές έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για την απόλυτη ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κέρκυρα και δυστυχώς, επιβεβαιώνομαι με τον πλέον δραματικό τρόπο» αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης, επισημαίνοντας επιπλέον ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις δομές υγείας της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου με αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, δραματική μείωση των τακτικών χειρουργείων, συγχώνευση κλινικών, καμία πρόβλεψη για νέες προσλήψεις, αχρείαστες –αν όχι εκδικητικές- μετακινήσεις ιατρών, μέχρι και παρουσίαση αναληθών στοιχείων προκειμένου η διοίκηση να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς.
 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής :
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
Προς: 
 
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
 
ΘΕΜΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, αδυνατεί να καλύψει παιδιατρικούς εμβολιασμούς, εφημεριακή κάλυψη επειγόντων περιστατικών και τακτικών ιατρείων  
 
Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή η Υπεύθυνη Συντονισμού της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κ.Υ. Κέρκυρας και η Υπεύθυνη του Εμβολιαστικού Κέντρου Κέρκυρας ενημέρωσαν χθες τη Διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε. για την αδυναμία στήριξης σειράς βασικών λειτουργιών του μοναδικού Κέντρου Υγείας της πόλης της Κέρκυρας, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης. 

Πολλές φορές κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την απόλυτη ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κέρκυρας και έρχονται σήμερα οι επιστήμονες-υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας, δυστυχώς, να μας επιβεβαιώσουν. 
 
Το Κ.Υ. Κέρκυρας, σύμφωνα με την ως άνω επείγουσα επιστολή που μας κοινοποιήθηκε, αδυνατεί να καλύψει τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς για όλες τις βάρδιες, αδυνατεί να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά, αδυνατεί να καλύψει τα τακτικά ιατρεία με αποτέλεσμα να αφήνεται όλη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της πόλης της Κέρκυρας ακάλυπτη, μετά και την απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας να αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων.

Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την προ μηνών παραίτηση μιας ιατρού και την χθεσινή κατάθεση παραίτησης του ενός από τους δύο εναπομείναντες γενικούς ιατρούς του Κ.Υ. Κέρκυρας, ενώ όλο το προσωπικό, ελάχιστο για μια τουριστική πόλη όπως η Κέρκυρα, έχει φθάσει στα όρια της αντοχής του, εξωθούμενο σε υπερεργασία με κόστος την ψυχική και σωματική του εξάντληση.
 
Η ίδια κατάσταση, αν και όχι με αυτή την οξύτητα, επικρατεί και στα υπόλοιπα τρία Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας ενώ την ίδια ώρα στο μοναδικό Νοσοκομείο ενός νησιού 120.000 κατοίκων και εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, υπάρχει αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, δραματική μείωση των τακτικών χειρουργείων, συγχώνευση κλινικών, καμία πρόβλεψη για νέες προσλήψεις, αχρείαστες –αν όχι εκδικητικές- μετακινήσεις ιατρών, μέχρι και παρουσίαση αναληθών στοιχείων προκειμένου η διοίκηση να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς. 
 
Ενώνω τη φωνή αγωνίας μου με τους ιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους και πολίτες της Κέρκυρας και σας παρακαλώ ΑΜΕΣΑ να προβείτε στις απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες ενδυνάμωσης της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα, αρχής γενομένης από το Κέντρο Υγείας της πόλης. 
 
Άμεσα και ως πρώτη ενέργεια πρέπει να αρθεί η εξαίρεση της Κέρκυρας από την ένταξη στην Α΄Προβληματική Ζώνη, ώστε να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ. 

Πολύ φοβάμαι ότι αν έστω και την ύστατη στιγμή δεν αποφασίσετε αλλαγή στάσης στο θέμα της δημόσιας υγείας, αν έστω και σήμερα δεν προβείτε σε στοχευμένες και ουσιαστικές ενέργειες, το πρόβλημα, που έχει ήδη λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στα χέρια σας.
 
Σας επισυνάπτω την επιστολή του Γραφείου Συντονίστριας Κέντρου Υγείας Κέρκυρας και αναμένω άμεση απάντησή σας, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να επανέλθω.
 
Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης
 
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αν. Τομεάρχης Τουρισμού
 
--