Τετάρτη 04.10.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Νεράντζης: 46 τόνοι ρούχων για ανακύκλωση μέσα στο 2021!

Σπύρος Νεράντζης
03 Ιανουαρίου 2022 / 12:24

Απολογισμός της ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης για τη χρονιά που πέρασε

ΚΕΡΚΥΡΑ. 46 τόνοι ανακυκλώσιμα είδη ιματισμού, συγκεντρώθηκαν σε ειδικά σημεία συλλογής και μεταφέρθηκαν εκτός Κέρκυρας, χωρίς να επιβαρύνουν τον ήδη κορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Η ΚΟΙΝΣΕΠ του Σπύρου Νεράντζη «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα» συνεργάστηκε μάλιστα στενά με τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, ο οποίος κατάφερε να συνεισφέρει συνολικά 16 τόνους από τον περασμένο Μάιο.   

Στην αυγή του 2022, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Σπύρος Νεράντζης δημοσιεύει τον απολογισμό του τρίτου έτους της λειτουργίας ανακύκλωσης ρούχων στο νησί:

«Το  2021 ήταν η τρίτη χρονιά δραστηριοποίησης μας με την ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης. Η συνολική ποσότητα που καταφέραμε Όλοι μαζί να εκτραπεί από το σύνηθες δρομολόγιο για Τεμπλόνι, Κοζάνη ή Πάλαιρο ήταν 46.000 κιλά!
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας για την συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας από τον Μάϊο του 2021. Μια συμμετοχή η οποία όπως θα δούμε στην παρακάτω ανάλυση, δικαιώνει την πάγια και αρχική μας θέση ότι η Ανακύκλωση , όταν γίνεται οργανωμένα, συστηματικά, με συνέπεια, με σύγχρονες μεθόδους και από τον Δήμο αποκτά άλλη δυναμική καθώς η συμμετοχή των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερη.
Κανένας φορέας, καμία εθελοντική προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον Δήμο, αλλά να επικουρεί τις προσπάθειες του Δήμου όποτε και αν χρειαστεί.

Η συνολική ποσότητα ήταν 46.000 κιλά εκ των οποίων τα  16.055 κιλά ήταν από τον Δ. Βόρειας Κέρκυρας.

Λαμβάνοντας υπόψη μας την πληθυσμιακή σχέση των δύο Δήμων, την παγκόσμια έρευνα για την μικρότερο χρόνο χρήσης των ειδών ένδυσης και υπόδησης από τους κατοίκους των αστικών πόλεων  και τον χρόνο συμμετοχής του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (από τον Μάϊο του 2021), συμπεραίνουμε:

1. Η ΚΟΙΝΣΕΠ Όλοι μαζί για την Κέρκυρα, μέσα σε διάστημα 3 χρόνων,  με ένα μόνον σημείο συγκέντρωσης και με την στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, κατάφερε να συγκεντρώσει το 40% της συνολικής ποσότητας ειδών ένδυσης και υπόδησης του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

2. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, συγκέντρωσε το 43,4% της συνολικής ποσότητας, έναντι του 17%. Συγκέντρωσε 16.055 κιλά ενώ αναλογικά θα έπρεπε να μαζέψει 5.850 κιλά, μια αύξηση 274%. Μία αύξηση η οποία μετά την ανάλυση των στοιχείων, καταλαβαίνουμε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται με πρωτοβουλία και κατεύθυνση από τον Δήμαρχο Γιώργο Μαχειμάρη και την Δημοτική Αρχή, καθώς και στο πάθος, στην γνώση, στους στόχους και στην συνέπεια της Αντιδημάρχου Σπυριδούλας Κόκκαλη και των συνεργατών της.

3. Για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, υπάρχουν ήδη η θέληση, η ενημέρωση, η διάθεση και η ενεργός συμμετοχή των συμπολιτών μας, καθώς και η δεδομένη δική μας στήριξη αν την χρειάζεται. Απομένει να ολοκληρώσει ο Δήμος μας εκείνες τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στην αποτελεσματική  και ορθή αντιμετώπιση της διαχείρισης των ειδών ένδυσης και υπόδησης συμβάλλοντας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξοικονομώντας πόρους για τον Δήμο μας».