Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο α΄τρίμηνο του 2022 οι διαγωνισμοί για λιμένα/μαρίνα Λευκίμμης και μαρίνα mega yacht (video)

ΜΑΡΙΝΑ
04 Δεκεμβρίου 2021 / 11:40

Κυβερνητική δέσμευση και πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί η Κέρκυρα Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την ανάδειξη της Κέρκυρας σε Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην σύσκεψη που έλαβε χώρα στον ΟΛΚΕ.

Συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σπύρος Ζερβόπουλος,  ο Πρόεδρος Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο βουλευτής της ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό.
 
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Γκίκα, αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί η Κέρκυρα Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού μέσα από την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, όπως είναι οι μαρίνες.
 


Επίσης κατά την συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προοπτική ανάπτυξης οργανωμένης Μαρίνας στην Ημερολιά της Β. Κέρκυρας και στην Λάκκα Παξών, για τις οποίες υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Συζητήθηκε ακόμη η περαιτέρω ανάδειξη μικρότερων λιμένων όπως του Πετριτή, του  Ύψου, του Αγίου Στεφάνου Σινιών, της Αστρακερής κ.α.

Σχεδιασμός

Όπως τόνισε ο κ.Γκίκας, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε λιμένες της Κέρκυρας σε όλο το νησί, που ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξής τους, ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.

Ειδικότερα ο Λιμένας της Λευκίμμης θα αναβαθμιστεί και θα γίνει μαρίνα εκεί, ενώ στην πόλη της Κέρκυρας προγραμματίζεται η κατασκευή μαρίνας mega yacht, ένας σχεδιασμός που συζητείται εδώ και χρόνια και ήρθε επιτέλους η ώρα να πραγματοποιηθεί.

Η μελέτη για την μαρίνα mega yacht στην πόλη της Κέρκυρας είναι ώριμη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μέσα στο 2022 να προκηρυχθεί η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση του project σε ιδιώτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η μαρίνα mega yacht είναι προγραμματισμένη να κατασκευαστεί στο σημείο, που βρίσκονται σήμερα τα καρνάγια στο Μαντούκι, μέσα στο χώρο του ΟΛΚΕ.
 
Όσον αφορά την Βόρεια Κέρκυρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για ανάπτυξη μαρίνας στον λιμένα της Ημερολιάς. Επίσκεψη μάλιστα στο σημείο πραγματοποίησε ο κ.Πολίτης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στον ΟΛΚΕ, συνοδευόμενος από τον κ.Γκίκα και τον κ.Ζερβόπουλο, προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές ανάπτυξής του.Στην Ημερολιά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για το ενδεχόμενο δημιουργίας Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών στην περιοχή.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στους Λιμένες Ύψου και Αγίου Στεφάνου Σινιών. 
 
Δέσμευση

«Δέσμευσή μας είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να ξεκινήσουμε τους δυο διαγωνισμούς για το λιμάνι και την μαρίνα στην Λευκίμμη, καθώς και την ανάπτυξη της μαρίνας μεγάλων σκαφών στην Κέρκυρα. Είναι δέσμευση δική μου και της κυβέρνησης», τόνισε ο κ.Πολίτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
 
Όπως ανέφερε ο κ.Ζερβόπουλος στη σύσκεψη συζητήθηκαν πολλά θέματα σχετιζόμενα με τον θαλάσσιο τουρισμό στην Κέρκυρα. Επισήμανε δε ότι λόγω των προσώπων που ασκούν διοίκηση τώρα στην χώρα, υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία που μπορεί να οδηγήσει την Κέρκυρα μερικά σκαλοπάτια παραπάνω στο θέμα του θαλάσσιου τουρισμού και στην αναβάθμιση όλων των τουριστικών υπηρεσιών.
 
Παράλληλα, στη σύσκεψη ο κ.Ζορμπάς εξέφρασε την στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο εγχείρημα για την αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της Κέρκυρας, ενώ ο κ.Πολίτης εξέφρασε το ενδιαφέρον του, για το έργο του τουριστικού καταφυγίου σκαφών αναψυχής στην Σπηλιά που εκτελεί η Περιφέρεια.

Στην συνάντηση που είχε αργότερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ  με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του σημαντικού project για την πόλη της Κέρκυρας, της Μαρίνας δηλαδή των Μεγάλων Σκαφών.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι  η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των μαρίνων στην Κέρκυρα αποτελεί έναν τομέα που μπορεί να ενισχύσει το αποτύπωμά της όχι μόνο στο μέτωπο της ανάπτυξης και των υποδομών, αλλά και ειδικότερα στον τουρισμό παρέχοντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες της.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ