Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ο νόμος είναι νόμος» απαντά η Ρ. Κράτσα για την παραχώρηση του 6ου Δημοτικού από την ΕΤΑΔ (video)

6ο Δημοτικό
27 Nov 2021 / 15:58
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΛΕΥΚΑΔΑ. Η παραχώρηση του 6ου Δημοτικού Σχολείου της Κέρκυρας, του ιστορικού και χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου κτιρίου,

από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην ΠΙΝ έναντι 300.000 ευρώ συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα.

Αρχικά το θέμα τέθηκε από την ΑΝΑΣΑ και τον Θ. Γαλιατσάτο ως «Η ετεροβαρής συμφωνία ΕΤΑΔ-ΠΙΝ για το 6ο Δημοτικό Κέρκυρας" αλλά τέθηκε και εκτός ημερήσιας διάταξης από τον Σπύρο Σπύρου, επικεφαλής της παράταξης "Νέα Ιόνιος Πολιτεία".

Η απαντήση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων:

«Είχαμε όνειρο να τιμήσουμε την Κέρκυρα ως πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων. Δεν υπάρχει πουθενά ευκαιρία ο επισκέπτης, ο μαθητής, ο ερευνητής, να δει την εξέλιξη του Επτανησιακού Πολιτισμού. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν ή Ιόνιος Βουλή, αρνήθηκε ο Δήμος και σκεφθήκαμε πού μπορούμε να στεγάσουμε ένα ψηφιακό μουσείο -γιατί δεν έχουμε άλλα ευρήματα να στεγάσουμε- όπου οριζόντια υπάρχει η  ιστορική διαδρομή αλλά και κάθετα. Δηλαδή στην Τέχνη, την Επιστήμη, το Εμπόριο, τη Ναυτιλία, κατά τομείς. Τι επετεύχθη σε αυτή την ιστορική διαδρομή των Ιονίων Νήσων.



Θεώρησα ότι το 6ο Δημοτικό μπορεί να συνδυάσει αυτές τις κατάλληλες συνθήκες για να πετύχουμε το στόχο μας.  Και άρχισε η διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ. Δεν είχε σχεδιάσει τίποτα η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, και ξεκίνησα εγώ με το πλαίσιο του Υπερταμείου. Η ΕΤΑΔ  δέχεται τον έλεγχο των Θεσμών για τους στόχους κερδών που καταφέρνει να πετύχει. Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και τον Νόμο, ορίζεται χρονικό διάστημα 25 χρόνων. Εξ ου και κάποια άλλα ακίνητα που προσπαθούμε να πάρουμε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για 25 χρόνια συζητούμε. 

Εδώ βλέπω μια προσπάθεια από την πλευρά του κ. Σπύρου να μην έχει προσπαθήσει να ενταχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Δεν θα αλλάξουμε εμείς τώρα τους νόμους και τα διατάγματα.  Κι εγώ θα ευχόμουν να μην έχει τον εξευτελισμό του Υπερταμείου η χώρα μου και η ΕΤΑΔ να είναι ένας φορεάς που πας, παρακαλείς, βάζεις κι ένα μέσο παραπάνω - και αυτό έκανα, και το Μαξίμου έβαλα- αλλά ο νόμος είναι νόμος» απάντησε η κ. Κράτσα. 

Ο Θ. Γαλιατσάτος

Μέσω social media ο Θ. Γαλιατσάτος σχολιάζει: «Με ψήφους 15 έναντι 13 και 2 λευκών η περιφερειακή πλειοψηφία ενέκρινε την ετεροβαρή συμφωνία της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με την ΕΤΑΔ Α.Ε για την παραχώρηση του κτιρίου του 6ου δημοτικού σχολείου στην Κέρκυρα με "ενοίκιο" 300.000 ευρώ και για 25 χρόνια, αφού πρώτα η ΠΙΝ δαπανήσει όσα χρήματα απαιτηθούν για την επισκευή και αναβάθμιση του.

Η ΑΝΑΣΑ μαζί με την ΛΑ.ΣΥ και το Ανυπότακτο Ιόνιο ζήτησαν: νέα συμφωνία με παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα και επ αόριστον επ ωφελεία του κερκυραίικού λαού.
Αλλωστε υπάρχουν τα παραδείγματα της villa rosa και των Παλαιών Δικαστηρίων που χειρίστηκε η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ.
 
Και όπως είχαμε προβλέψει ο κ. Σπυρου που δημοσίως ειχε καταγγείλει την συμφωνία της περιφερειάρχη ως απαράδεκτη, στην ψηφοφορία ακολούθησε την κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου "εκών άκων" πραγματοποιώντας ενα ακόμη εξευτελιστικό πολιτικό ακροβατισμό».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.