Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφτασαν και στα σχολεία της Κέρκυρας οι νέοι διαδραστικοί πίνακες

6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
14 Φεβρουαρίου 2024 / 09:30
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι τεράστιες οθόνες αφής, με δυνατότητες υπολογιστή, εγκαθίστανται σε κάθε τμήμα Λυκείου, Γυμνασίου και στην ε’ και στ’ Δημοτικού, στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα σχολεία της Κέρκυρας άρχισαν να φτάνουν σταδιακά οι νέοι διαδραστικοί πίνακες, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού το μάθημα γίνεται πλέον πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό χάρη στις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η εγκατάστασή τους έχει ξεκινήσει ήδη σε αρκετά σχολεία του νομού και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις τάξεις των Γυμνασίων και των Λυκείων της Κέρκυρας, καθώς και στις δυο μεγαλύτερες του Δημοτικού, την ε’ και την στ’. Το καινοτόμο αυτό έργο έρχεται να υποβοηθήσει σημαντικά τη διδασκαλία των μαθημάτων, αφού οι εκπαιδευτικοί έχουν πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο αυξημένων δυνατοτήτων που επιτρέπει σειρά ενεργειών. Μπορούν δηλαδή να σχεδιάσουν τα δικά τους μαθήματα, εισάγοντας και δημιουργώντας νέο υλικό, να διαμορφώσουν αυτόματα σχήματα, εικόνες, πίνακες, να αναζητήσουν πηγές στο διαδίκτυο, να ενσωματώσουν σημειώσεις και γενικώς να κάνουν μια χρήση ανάλογη με εκείνη του υπολογιστή.

Στο 6ο Δημοτικό

Το 6ο Δημοτικό Κέρκυρας αποτελεί ένα από τα σχολεία, στο οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφατα οι νέοι διαδραστικοί πίνακες. Τέσσερις τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα τμήματα της ε’ και στ’ τάξης και ένας ακόμη στο Εργαστήριο Πληροφορικής. Πρόκειται για μεγάλες οθόνες αφής, 80 ιντσών, που αποτελούνται από διαδραστικό πίνακα - οθόνη, ηλεκτρονικό υπολογιστή, ειδικό λογισμικό, υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και σχέδια μαθημάτων με δυνατότητα εμπλουτισμού.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Μπεσίρης, οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι πολλές και πιο κοντά στην πραγματικότητα των μαθητών, λόγω της εξοικείωσής τους με την τεχνολογία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν αντικαθιστούν τον εκπαιδευτικό αλλά συνεπικουρούν το έργο της διδασκαλίας των μαθημάτων. «Οι νέοι διαδραστικοί πίνακες είναι εύχρηστοι, γρήγοροι και υψηλής ευκρίνειας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράψουν, να σχεδιάσουν, να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο, να βρουν χάρτες ακόμη και να χωρίσουν την οθόνη στα δυο. Η χρήση τους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών, γιατί οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι πιο κοντά στην πραγματικότητά τους. Δεν αντικαθιστούν όμως τον δάσκαλο. Είναι και άλλα ζητήματα που ρυθμίζουν τη διδασκαλία», επισήμανε ο κ. Μπεσίρης.

Οι νέοι διαδραστικοί πίνακες εγκαταστάθηκαν στις αίθουσες της ε’ και στ΄ τάξης, το περασμένο Σάββατο (10/02) και χθες ήταν η δεύτερη ημέρα μαθημάτων με το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο. Οι πρώτες εντυπώσεις από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που τους χρησιμοποιούν είναι θετικές. «Είναι εύχρηστοι και προσφέρουν ένα επιπλέον εργαλείο στον εκπαιδευτικό για τη μαθησιακή διαδικασία», απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Ε», ο Στράτος Φουρκαλίδης, δάσκαλος σε τμήμα της ε’ τάξης του σχολείου. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα, η διδασκαλία των μαθημάτων υποστηρίζεται από τα προηγούμενα ψηφιακά εργαλεία, καθώς σε κάθε τάξη υπάρχει υπολογιστής, προβολέας και ασπροπίνακας.

Το 6ο Δημοτικό Κέρκυρας παρέλαβε πέντε νέους διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στα τμήματα της ε' και στ' τάξης, όπως και στο Εργαστήριο Πληροφορικής

 

 

 

36.000 διαδραστικοί πίνακες

Η ενίσχυση των σχολείων με τα νέα αυτά ψηφιακά εργαλεία, αφορά σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που ξεκίνησε να υλοποιείται σταδιακά από τον περασμένο Απρίλιο με σκοπό να εγκατασταθούν 36.000 και πλέον διαδραστικοί πίνακες σε κάθε τμήμα Γυμνασίου, Λυκείου και Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά σε ύψος τα 148 εκατομμύρια ευρώ, αξιοποιώντας κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης.

ΦΩΤΟ@6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.