Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάλλος: Μισό εκατομμύριο ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις στην Κέρκυρα

Μπάλλος
23 Nov 2021 / 15:31

Έφτασαν οι πρώτες δυο μελέτες του Στρατού που αφορούν την Άφρα και τους Καρουσάδες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μισό εκατομμύριο ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης που απαιτούνται να γίνουν στην Κέρκυρα μετά το σφοδρό χτύπημα του Μπάλλου, το οποίο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο νησί, ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποδοχή της χρηματοδότησης αναμένεται να τεθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Νοεμβρίου στην Λευκάδα, ώστε να μπορέσει να γίνει η εκτέλεση των έργων.

Τα έργα

«Τα έργα που μας προξένησε ο Μπάλλος είναι δυστυχώς δαπανηρά», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης και συμπλήρωσε : «Για την βραχεία αποκατάσταση έχουν γίνει καθαρισμοί σε διάφορα ρέματα σε περιοχές όπου επλήγησαν από την Πολιτική Προστασία. Ταυτόχρονα όμως έχει εγκριθεί ένα κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ποσό αυτό θα ενταχθεί το τμήμα του ποταμιού της Μεσογγής, στο σημείο, όπου ο δρόμος έφυγε τελείως. Επίσης θα εκτελεστούν εργασίες αντιστήριξης ανάντι της γέφυρας σε μια παρακείμενη ιδιοκτησία, όπου το ποτάμι κατέστρεψε το πρανές. Για τα υπόλοιπα σκέλη, σκοπεύουμε επίσης να ενταχθεί μια γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη επί της οδού Βρυώνη – Μωραΐτικα.

Τέλος με τα υπόλοιπα χρήματα θέλουμε εντάξουμε το ένα από τα δυο σημεία, όπου προκλήθηκαν κατολισθήσεις πρανών. Είτε το Πέραμα είτε το Τσάκι Μπενιτσών».

15 εκατομμύρια ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα υπόλοιπα έργα αποκατάστασης θα εκτελεστούν από μια δεύτερη χρηματοδότηση που ζήτησε η Περιφέρεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ύψους 15 εκατ. ευρώ. «Όλες οι υπόλοιπες βλάβες που έχει υποστεί το οδικό μας δίκτυο, όπως επίσης και πολλά τεχνικά έργα και αντιπλημμυρικά, τα οποία υπέστησαν βλάβες στο νομό μας θα ενταχθούν σε αυτή την χρηματοδότηση», σχολίασε ο κ.Ορφανουδάκης.

Οι πρώτες μελέτες του στρατού

Στο μεταξύ στα γραφεία της ΠΕ Κέρκυρας έφτασαν και οι πρώτες δυο μελέτες του Στρατού για τις αποκαταστάσεις, μετά την αυτοψία που διενήργησε τον περασμένο Οκτώβριο, κλιμάκιο των Μηχανικών των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Μ.Κλούβα, διευθυντή του Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και διευθυντή της ΜΟΜΚΑ.

Οι μελέτες αφορούν την αποκατάσταση του τοιχίου αντιστήριξης στην Γέφυρα της Άφρας, όπου προτείνεται η λύση των συρματοκιβωτίων. Ωστόσο η ΠΙΝ έχει ήδη ξεκινήσει το έργο με κανονικό τοιχίο με βάση πρόταση του γεωτεχνικού της Περιφέρειας. Η δεύτερη μελέτη αφορά την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην περιοχή των Καρουσάδων, η οποία και θα εφαρμοστεί.

130 παρεμβάσεις καθαρισμού

Τέλος, όπως ανέφερε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 130 παρεμβάσεις καθαρισμού και απόφραξης ρεμάτων σε όλο το νησί από την Πολιτική Προστασία για την βραχεία αποκατάσταση και ήδη το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων έχουν ολοκληρωθεί. Οι καθαρισμοί γίνονται από 42 μηχανήματα ιδιωτών εργολάβων που συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο εργοληπτών της ΠΕ Κέρκυρας. Μάλιστα όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης ο κατάλογος των εργοληπτών που διατηρεί η Περιφέρεια έχει αυξηθεί κατά 200%.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ