Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο χρόνια σχεδόν μετά τον «Μπάλλο» πήραν εν τέλει μπρος τα μηχανήματα στο Τσάκι Μπενιτσών

Μπάλλος
19 Σεπτεμβρίου 2023 / 15:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί. Η κυκλοφορία στο σημείο που εκτελούνται οι εργασίες διεξάγεται μόνο από τη μια λωρίδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λίγο πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια από το καταστροφικό χτύπημα του «Μπάλλου» στην Κέρκυρα στις 14/10/2021, ξεκίνησε η αποκατάσταση στο Τσάκι Μπενιτσών και στο Βιρό, τα δυο τελευταία σημεία  που  συμπεριλάμβανονται στα «Επείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών από θεομηνία» που εκτελεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι  εργασίες στο Τσάκι Μπενιτσών ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός για την εκτέλεσή τους, τον Μάιο του 2023 μετατοπίστηκε, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου στο Πέραμα αλλά και της τουριστικής σεζόν που μεσολάβησε.

Εν τέλει τα μηχανήματα πήραν μπρος και σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου, προκειμένου η διέλευση από το σημείο να είναι και πάλι ασφαλής για τους διερχόμενους οδηγούς. Η αποκατάσταση κρίνεται ευκολότερη από εκείνη του Περάματος, που αποτελούσε και την βασική παρέμβαση του έργου, χωρίς ωστόσο να παύει να έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Μόνο από την μια λωρίδα

Για την εκτέλεση μάλιστα των εργασιών κρίθηκε απαραίτητη η εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο επίμαχο σημείο, με την κυκλοφορία σε εκείνο το ύψος να διεξάγεται μόνο από το ένα ρεύμα. Για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης που ρυθμίζει την κίνηση αλλά και σήμανση που προειδοποιεί τους οδηγούς, ώστε να είναι προσεκτικοί.

Το σημείο επέμβασης είναι στην άκρη του δρόμου από την πλευρά της θάλασσας. Το τμήμα αυτό πρέπει να χαμηλώσει, να θεμελιωθεί και να ενισχυθεί το υφιστάμενο έδαφος με γεωύφασμα.

Όλο αυτό το διάστημα πάντως δεν έλειψαν οι φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών που ζητούσαν να ξεκινήσει επιτέλους το έργο στο Τσάκι Μπενιτσών, η κατάσταση του οποίου επιβάρυνε περαιτέρω το ούτως ή άλλως προβληματικό οδικό δίκτυο της νότιας Κέρκυρας.  

Και στο Βιρό

Παράλληλα «τρέχει» και η παρέμβαση στο Βιρό που αφορά σε εργασίες κατασκευής τοιχίου για την αντιστήριξη του δρόμου. Έργο το οποίο ήταν από την αρχή προγραμματισμένο να εκτελεστεί τελευταίο. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες.

Εφόσον πάντως πραγματοποιηθούν οι εργασίες τόσο στο Τσάκι όσο και στο Βιρό, η εργολαβία για τα «Επείγοντα έργα αποκατάστασης βλαβών από θεομηνία» θα είναι στο σύνολό της ολοκληρωμένη. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν από το οδικό δίκτυο των Αγ. Δέκα και του Σταυρού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πέραμα.

Το συνολικό κόστος των απαραίτητων μελετών και παρεμβάσεων στα παραπάνω σημεία, ανήλθε στο 1,5 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από πόρους του ΠΔΕ της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι η συμβασιοποίηση του έργου έγινε στις 12/08/2022, ενώ  το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την αποκατάσταση των υποδομών που κατέστρεψε η καταιγίδα του Μπάλλου, δόθηκε στην περιοχή του Σταυρού, τρεις εβδομάδες μετά, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022.

ΦΩΤΟ@Μ.ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ/ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.