Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του δικηγόρου Νίκου Παγκράτη

Νίκος Παγκράτης
22 Nov 2021 / 12:55

«Γεώργιος Δρακάτος - Παπανικόλας, ένας Ιόνιος Πατριώτης»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας το βιβλίο ιστορίας για τα Επτάνησα του δικηγόρου - συγγραφέα -ιστορικού αναλυτή Νίκου Παγκράτη για τον υπερτριακονταετή (1815-1852) άγνωστο μέχρι σήμερα, αγώνα του Κερκυραίου Γεώργιου Δρακάτου-Παπανικόλα, υπέρ της ελευθεροτυπίας, υπέρ  της ελεύθερης εκλογής των βουλευτών του Ιονίου Κράτους, υπέρ Ανδρέα Μουστοξύδη, υπέρ της δημοκρατίας και κατά των βαρβαροτήτων των Άγγλων Αρμοστών και ειδικότερα του Ward.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργος Καλούδης σημειώνει:



«Πρόκειται για ένα σημαντικό, τεκμηριωμένο και με γλαφυρό ύφος (που δεν το καθιστά ούτε λεπτό  βαρετό) βιβλίο,  ιστορικά θεμελιωμένο.

Ο κερκυραίος Γεώργιος Δρακάτος-Παπανικόλας αγωνίστηκε από το Λονδίνο, όπου ζούσε, με εκατοντάδες άρθρα στους Times, Daily News (σημερινή διάδοχός της η Daily Telagraph), Express, Morning Chronicle, Standard, Globe, Eastern Star, Malta Times και στην "ΠΑΤΡΙΣ" του μεταρρυθμιστή Πέτρου Βράιλα-Αρμένη. Έγραψε επίσης 5 βιβλία. Ένας αστός φιλελεύθερος ασυμβίβαστος δημοκράτης που δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε οικογένεια για να έχει τον αναγκαίο  χρόνο τον οποίο και αφιέρωσε μαζί με όλον  τον πλούτο του υπέρ της έκδοσης βιβλίων και της μαχητικής αρθρογραφίας του υπέρ της ελευθερίας των Ιονίων Πολιτών.



Η μικρή μας συμβολή ήταν η χρηματοδότηση του βιβλίου. Το αρχειακό υλικό οφείλεται στον μαέστρο Φώτη Αργυρό, γιό της δικηγόρου Μ. Μακρή και εγγονό του πρ. Προέδρου του Συλλόγου μας και λόγιου-συγγραφέα Θόδωρου Μακρή,  το αρχείο του οποίου διέσωσε και παρέδωσε για αξιοποίηση στον Νίκο Παγκράτη. Όπως είπα, μιλώντας στη παρουσίαση, δεν ξέρω εάν η άνθιση του συγγραφικού ταλέντου των δικηγόρων οφείλεται στον αέρα ελευθερίας που πνέει από την ημέρα εκλογής μου αλλά σίγουρα  θα μπορούσε να υπάρχει και ένας υπότιτλος "η πνευματικότητα των Δικηγόρων της Κέρκυρας" αφού στη τετραετή θητεία μου είχα τη τύχη και παρουσίασα τρία βιβλία δικηγόρων:

Τον τιμητικό τόμο με ιστορικές μελέτες,  αφιερωμένο στον πρόωρα αδικοχαμένο  δικηγόρο και ιστορικό αναλυτή Δημήτρη Καρύδη (Ιούλιος 2018) το εξαιρετικό βιβλίο-κοινωνική και ψυχολογική τομή στα δρώμενα, του συναδέλφου δικηγόρου Σάλβου Μουζακίτη (Δεκ. 2019):  'Ένας ερωτευμένος διάβολος" και το χθεσινό του Νίκου Παγκράτη. Είχαμε επίσης και τέταρτο βιβλίο του πρ. Προέδρου μας Χρήστου Κασίμη ( 2020) με τίτλο "Την εποχή του Covid-19", το οποίο η πανδημία δεν επέτρεψε να παρουσιάσουμε. Για τα προηγούμενα βιβλία έχω κάνει αφιερώματα.
Ο  Νίκος Παγκράτης έρχεται με το βιβλίο του και προσθέτει  λάμψη και κύρος αφενός στη πατριωτική δράση των Κερκυραίων αφετέρου στο δικηγορικό επάγγελμα και λειτούργημα. Θέτει θετικό κοινωνικό πρόσημο. Ανεπιφύλακτα σας συνιστώ να αγοράσετε το βιβλίο του Νίκου Παγκράτη από τα βιβλιοπωλεία.»