Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για να ανακόψουμε το «καραβάνι υγείας» προς τα Γιάννενα

Χρυσόστομος Μπούκας
16 Nov 2021 / 09:59

Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας, γιατρός, δημοτικός σύμβουλος

Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση, τρία είναι τα πλέον σημαντικά έργα που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο και πρέπει να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να  υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στο Γ.Ν.Κέρκυρας.
 
Γιατί, εκτός της ένταξης του αξονικού τομογράφου 64 τομών, του ψηφιακού μαστογράφου και του σύγχρονου καρδιολογικού υπερηχοτομογράφου, σε προγράμματα ΕΣΠΑ επί διοικήσεως Νοσοκομείου κ. Γρηγορόπουλου και Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, τίποτα άλλο δεν ωφελήθηκαν οι πολίτες και επισκέπτες του Νομού.
 
Είναι μια πονεμένη ιστορία ότι αυτά τα τρία χρήσιμα ιατρικά εργαλεία, αποκτήθηκαν μετά μια ολόκληρη δεκαετία, με «έτοιμα» χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 
Με τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, τρία είναι τα έργα πνοής, που θα ανακόψουν εν πολλοίς «το καραβάνι μεταναστών υγείας» στα Γιάννενα, αλλά και θα εξοικονομήσουν μεγάλους οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας του Νομού:
 
1ον. Μηχάνημα Στεφανιογραφίας.
Το έχουν προμηθευτεί και λειτουργεί σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία. Κάθε αντίθετη άποψη δηλώνει μόνο ανικανότητα.
 
2ον. Παραγωγή ιατρικών αερίων στο Νοσοκομείο.
Επίσης μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το έργο αυτό έχουν υλοποιήσει αρκετά επαρχιακά Νοσοκομεία. Κάθε αντίθετη άποψη δηλώνει μόνο ανικανότητα.
 
3ον. Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για μια μονάδα πολύ ενεργοβόρα, όπως αυτή του Νοσοκομείου.
 
Δεν γνωρίζουμε αν το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Γνωρίζουμε όμως ότι το κτιριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές εγκατάστασης ηλιακών συσσωρευτών και ότι θα προκύψει αυτόνομη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που θα τροφοδοτήσει πάρα πολλές χρήσεις του Νοσοκομείου.
 
Τόσο η παραγωγή ιατρικών αερίων, όσο και η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξοικονομήσουν τεράστιους οικονομικούς πόρους που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν άλλες δράσεις.
 
Παλαιότερες διοικήσεις και τωρινή, αναλώνονται στην επίδειξη της δήθεν προόδου με ανούσια δελτία τύπου, αλλά ιδιαίτερα σε επιβολή εξουσίας, εκφοβισμό και διαίρεση εργαζομένων σε «ημέτερους» και «άλλους». Για τους.. άλλους διενεργούνται Ένορκες Διοικητικές Έρευνες (ΕΔΕ)!
 
Πού τους βρίσκουν όλους αυτούς; Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να τους επιλέξεις. Αυτοί, μετράνε το μπόι τους με τον ίσκιο τους, όταν δύει ο ήλιος. Θου Κύριε!
 
Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού, για προσφορά στον τόπο.
 
Φυσικά αυτό σε συνεργασία με όλους όσους γνωρίζουν τις αδυναμίες του συστήματος και όχι με ανούσιες ανακοινώσεις για να δείξουν ότι δήθεν ενδιαφέρονται.
 
Να καταγράψουν δηλαδή στο βιογραφικό τους το δήθεν ενδιαφέρον τους με στόχο την  επόμενη πολιτική τους επιδίωξη. Αυτό μοιάζει να είναι το πραγματικό τους ενδιαφέρον.
 
Εμείς κάναμε τις προτάσεις μας. Ας αξιολογηθούν.
 
Αν όμως απορριφθούν, θεωρούμε αυτονόητο να αιτιολογηθεί η απόρριψή τους.  
 
 
                Μπούκας Χρυσόστομος               
 
                          Γιατρός
 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κερκυραίων