Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών»

Στέφανος Γκίκας
21 Οκτωβρίου 2021 / 09:34

Προέχει αυτή την στιγμή η γρήγορη, σωστή και πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις Επιτροπές της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να καταβληθούν εν συνεχεία η αποζημιώσεις που δικαιούνται.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτοψία σε περιοχές της Κέρκυρας που επλήγησαν από την θεομηνία «Μπάλλος» έκανε την Τετάρτη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Μετά την αυτοψία που έγινε στην Άφρα, στο Τρίκλινο και στον Ποταμό και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Περιφερειάρχου Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου παρουσία όλων των θεσμικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων της Κέρκυρας, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Υποδεχθήκαμε σήμερα στην Κέρκυρα το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να δουν ιδιοίς όμμασι το μέγεθος των καταστροφών που υπέστη η Π.Ε. Κέρκυρας και οι ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές.

Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία τους και η αυτοψία που πραγματοποίησαν στις πληγείσες περιοχές θα συμβάλει στην επίσπευση εκτέλεσης των αναγκαίων σωστικών έργων.

Είναι επιπλέον σημαντικό ότι διευκρινίστηκαν ζητήματα που αφορούν στις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πληγέντες. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δημάρχων της Π.Ε. Κέρκυρας, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Στυλιανίδη και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς έθεσαν άμεσα το σύνολο του Νομού μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη δρομολόγηση ενεργειών αποκατάστασης των ζημιών.

Επίσης, ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την αποδοχή του αιτήματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να συνδράμει ο Στρατός στα έργα αποκατάστασης. Έτσι τις επόμενες ώρες θα καταφθάσει στην Κέρκυρα κλιμάκιο του Στρατού με Βαρέα Μηχανήματα.

Σε ότι αφορά στους πληγέντες πολίτες, προέχει αυτή την στιγμή η γρήγορη, σωστή και πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις Επιτροπές της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να καταβληθούν εν συνεχεία η αποζημιώσεις που δικαιούνται. Σημειώνεται ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν σε πρώτο χρόνο το 20% της αξίας της ζημιάς που υπέστησαν.

Τώρα αρχίζει ο αγώνας για την αποκατάσταση των υποδομών, των δρόμων και των κατολισθήσεων, για τον καθαρισμό των ποταμιών και των ρεμάτων κ.α., στον οποίο η Κυβέρνησή μας θα σταθεί εμπράκτως δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.»

Μετά το τέλος της σύσκεψης, το κλιμάκιο επόπτευσε από αέρος και τις καταστροφές στο ποτάμι της Μεσογγής.