Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φωτιά» για το οικογενειακό εισόδημα το πετρέλαιο θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης
14 Οκτωβρίου 2021 / 10:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διατεθεί στην Κέρκυρα - Η τιμή των καυσόξυλων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  «Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινάει επίσημα, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, με ιδιαίτερα αυξητική τάση στην τιμή. Οι καταναλωτές φέτος θα πρέπει να ξοδέψουν πολλά περισσότερα χρήματα για να ζεσταθούν, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Κέρκυρας, Αντώνη Σάκκο το πετρέλαιο θέρμανσης στο νησί των Φαιάκων αναμένεται να διατεθεί πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο, από 0,84 ευρώ που ήταν πέρσι, αύξηση που αγγίζει το 30%!

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποτελεί φαινόμενο των τελευταίων ημερών, καθώς  ξεκίνησε δειλά δειλά από τον περασμένο Ιανουάριο, με τιμή στα 0,90 ευρώ το λίτρο, για να διαμορφωθεί στα σημερινά επίπεδα. Μάλιστα ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες αυξήθηκε κατά 0,05 ευρώ! Η διαμόρφωση της τελικής τιμής αναμένεται να φανεί την Παρασκευή, οπότε και ξεκινάει η διανομή του.

«Έχουμε καθημερινά αυξήσεις που διαμορφώνουν την τιμή, ωστόσο χρειάζεται να παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση για της μείωσης της φορολογίας στις τιμές των καυσίμων. Οι διεθνείς τιμές συνεχώς ανεβαίνουν και η άνοδος αυτή οφείλεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια», τόνισε στην «Ε» ο κ.Σάκκος.

1,79 ευρώ η αμόλυβδη
Η τιμή του αργού πετρελαίου που καθημερινά παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, έχει προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε παράγωγα του αλλά και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ενώ κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει πώς θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες οι διεθνείς αγορές. Η τιμή της αμόλυβδης διατίθεται ήδη στην Κέρκυρα προς 1,79 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,50 ευρώ.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την προμήθεια πετρελαίου είναι περιορισμένο για την ώρα, καθώς βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Ε» ο βενζινοπώλης Ιωάννης Μαβίλας, ακόμη και όσοι τελικά προβούν σε παραγγελία δεν «φουλάρουν» τις δεξαμενές τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
«Οι παραγγελίες περιορίζονται ως συνήθως στα 200 λίτρα μάξιμουμ. Προτιμούν να μας καλούν πέντε και έξι φορές μέσα στον χρόνο και να προμηθεύονται σταδιακά πετρέλαιο. Πώς να πληρώσει ο κόσμος, όταν δεν βγάζει χρήματα; Δεν υπάρχει κράτος να στηρίξει τους πολίτες του», διευκρίνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης έχει φτάσει στο 40% συνολικά στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σάκκο, οι παραγγελίες ως συνήθως αυξάνονται την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.



Καυσόξυλα
Ήδη πάντως καταναλωτές που αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για να ζεσταθούν έχουν στραφεί στην αγορά καυσόξυλων. Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι διανομές γίνονται σε όλη την Κέρκυρα. Η τιμή του τόνου κυμαίνεται από 100 έως 130 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τα μεταφορικά ή εργατικά έξοδα.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.