Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεις του Σεπτέμβρη ... να περνάς!

Κωστής Παυλίδης
03 Σεπτεμβρίου 2021 / 11:24

Γράφει ο Κωστής Παυλίδης

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από την διακήρυξη των πολιτικών και ιδεολογικών αρχών της ίδρυσης του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. ΠΑΣΟΚ 1974. Ένα σπουδαίο μαζικό και αποφασιστικό κίνημα των μη προνομιούχων Ελλήνων γεννιέται μέσα σε δύσκολες συνθήκες της μεταχουντικης Ελλάδας και του βίαιου διαμελισμού της μεγαλονήσου της κυπρου. Η πατρίδας μας τελώντας υπό καθεστώς απόλυτου ελέγχου των Αμερικανοβρεττανικων συμφερόντων στην περιοχή , συνειδητοποιεί πλήρως την ανάγκη απελευθέρωσης του έθνους και της πατρίδας απ' τις σκληρές και πολύπλευρες εξαρτήσεις των μεγάλων οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων .

Το ΠΑΣΟΚ γεννιέται απ' την μήτρα των μεγάλων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα διχασμένη πολιτικά με τεράστιο αριθμό πολιτικών προσφύγων της εθνικής αντίστασης , οικονομικά εξαθλιωμένη να γεμίζει τα εργοστάσια της Γερμανίας και να καταφεύγει όπου μπορεί να εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες ανθρώπινο μέλλον . Ότι ελληνικό καταστρέφεται και δημιουργείται μια μεταπρατικη τάξη Ελλήνων - υπηρετών οικονομικών συμφερόντων . Βλέπετε επειδή οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες , μας ετίμησαν με τον πιο βάναυσο και υποτιμητικό τρόπο . Απαγροτοποιηση , αποβιομηχάνιση , χαμηλή παιδεία , φτωχές παροχές υγείας και μια στρατιωτική δικτατορία να αποτελειώσει τον ελληνισμό δια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο , που μισό αιώνα μετά παραμένει η ίδια κατάσταση υπό την ανοχή όλων των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών .

Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη '74 αποτυπώνει αντικειμενικά τις δυσκολίες αλλά χαράσσει και εμπνέει μια πορεία των Ελλήνων προς την εθνική ανεξαρτησία , την θεμελίωση της λαϊκής κυριαρχίας που εξασφαλίζει την κοινωνική απελευθέρωση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες , ακριβώς για να μην κουβαλάει το βάρος μιας βίαιης ανατροπής της καθεστηκυίας τάξεως . Ο λαός συσπειρώνεται στις τάξεις του λαϊκού κινήματος και σύντομα εξελίσσεται σε μοναδική δύναμη ανατροπής των δεξιών πολιτικών και πρακτικών κι αποτελεί το '81 την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας με τον σοσιαλιστικό ανασχηματισμό της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα της συστημικής λειτουργίας , της οικονομικής ανάπτυξης και των παραγωγικών σχέσεων των Ελλήνων . Οι διεθνείς δημοκρατικές δυνάμεις , τα κινήματα εθνικών απελευθερωσεων , αλλά προπάντων η μεγάλη πρωτοβουλία σε παγκόσμιο επίπεδο σπουδαίων χωρων και πολιτικών δυνάμεων, όπως αυτή η γνωστή ως "πρωτοβουλία των έξι" στηρίζει το ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας και το διαμορφώνει σε σημαντικό παράγοντα παρέμβασης ανάμεσα στις ισορροπουσες δυνάμεις του ψυχρού πολέμου, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης και των δορυφόρων τους.

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ σοφά πραττον , πλαισιώνεται σε αυτές τις σπουδαίες διεθνείς παρεμβατικές δυνάμεις , κι αρχίζει να αποτελεί σημαντική δύναμη στον χώρο της Μεσογειου. Εξ άλλου η σπουδαία και μοναδική διοργανωση συνεδρίου στην Αθήνα των προοδευτικών και σοσιαλιστικών κομμάτων ολόκληρης της Μεσογείου , απ' τους Γάλλους μέχρι τους Σύριους , αποτελεί απόδειξη της μεγάλης κινητικότητας που διαμορφωνε και το ΠΑΣΟΚ , στις μεσογειακές και ευρωπαϊκές εξελίξεις .

Η δολοφονία Μόρο στην Ιταλία , ανατρέπει την σοβαρή προσπάθεια του ιστορικού συμβιβασμού , η δολοφονία Γκάντι και Πάλμε καταλύουν την δυναμική της "πρωτοβουλίας των έξι" , η ανταρσία της Εσθονίας και του Καζακστάν σηματοδοτούν το τέλος του σοβιετικού μπλοκ , η στρατηγική διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Τίτο , διαγράφουν κυριολεκτικά κάθε προσπάθεια εναλλακτικής πορείας χωρων , πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων.
Οι προσπάθειες κατοχύρωσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας αδυνατίζουν σημαντικά. Ο στόχος εκτός ΝΑΤΟ , επέκτασης της υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια και η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων γίνεται όνειρο θερινής νυκτός . Ο φάκελος της Κύπρου παραμένει κλειστός , τα Σκόπια γίνονται Μακεδονία και η εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία παραμένει σε ισχύ αφού η συμφωνία εγγύησης των περιουσιών των Τσάμηδων ενεργοποιείται μετά την άρση της εμπολεμου .

Η Ελλάδα επανέρχεται στο νέο αποικιακό της καθεστώς και βιώνει εξαρτήσεις του παρελθόντος που δημιουργούν μέλλον ανασφαλές και αβεβαιο.
Το σημερινό Κιναλ αχθοφόρος του μεγάλου κινήματος του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να πείσει και να συγκροτήσει μέτωπο ικανό να συσπειρώσει και να εμπνεύσει . Γενικότερα η εικόνα του πολιτικού συστήματος με τα κόμματα που το απαρτίζουν , βυθίζουν την χώρα σε πηγάδια σκοτεινά . Οι διεθνείς συνθήκες είναι τραγικές και ανισορροπες . Η παγκόσμια οικονομία , κλίμα και περιβάλλον καθιστούν οικονομίες σαν την ελληνική άμεσα εξαρτημένες από υπηρεσιακές μονοκαλλιέργειες που καθιστούν την χώρα και την κοινωνία υπηρέτρια των επιλογών.

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη επικαιροποιειται όσο ποτέ άλλοτε . Ο μη προνομιούχος Έλληνας από άκρη σε άκρη της πατρίδας πρέπει να ενεργοποιηθεί και να συγκροτήσει κίνημα αποφασιστικων παρεμβάσεων . Ο δημοκρατικός χώρος πρέπει να σταματήσει να διχάζεται ανώφελα , άσκοπα και υστερόβουλα . Στην διεθνή κοινότητα υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να αποτελέσουν αλληλέγγυο σχήμα αποφασιστικής παρέμβασης . Το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι ουραγός των εξελίξεων και νεροκουβαλητης πολλές φορές των επιλογών των κυβερνητικών κομμάτων . Αχθοφόροι της πολιτικής ιστορίας του ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να συνεχίσουμε άλλο .

Θελη αρετή και τόλμη η ελευθερία και η δημοκρατία . Η κοινωνία πρέπει να αυτοοργανωθει και το κίνημα πρέπει να λειτουργεί ισότιμα στα μέλη του, χωρίς δικτατορίες της ηγεσίας . Είναι απόλυτη και επιτακτική ανάγκη συγκρότησης μετωπικου λαϊκού κινήματος .

Στην Κέρκυρα η έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης και η συμπεριφορά της ηγεσίας ζημιώνουν το κίνημα . Οι ώρες είναι κρίσιμες . Αυτοοργάνωση , μετωπική λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση είναι καθήκον όλων των δημοκρατών και ενεργών πολιτών.
 
Παυλίδης Κωστής