Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψυχή έτοιμη να στάξει

Κώστας Σπίγγος
02 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:05
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Σπίγγος

Τι σχέση έχει ένα καναρίνι με ένα συνθέτη; Μια μέλισσα με ένα γλύπτη; Ένας νόμος με ένα ποίημα; Τα δόντια ενός καρχαρία με ένα πυρηνικό πύραυλο;

Κάποιοι θα ξεγελαστούν να πουν ότι αυτά συνδέονται, να, οι δυο πρώτοι δημιουργούν μουσική, οι δεύτεροι πλάθουν, τα τρίτα είναι απόρροια της θαυμαστής ικανότητας του λέγειν, τα τέταρτα σημαίνουν τη μάχη.

Εγώ πάλι υποστηρίζω πως δεν υπάρχει σχέση με κάποιο αντίκρισμα στη γυμνή πραγματικότητα, παρά μόνο μέσα σε μια στεγνή διάνοια των κομπιούτερς και των αριθμών. Ωμή και ατόφια πολιτική, άψυχη.

Από τη μια, οι λαοί, λένε, θα όφειλαν να ακούν τις υλικές προϋποθέσεις της ύπαρξης τους, τροφή, σπίτι, θέρμανση, γυμνές από εμβλήματα, σημαίες, υπέρτατους σκοπούς και ανώτερα σχέδια.

Από την άλλη, όμως, θα όφειλαν, λένε, να αγωνίζονται, ώστε να μην απαξιώνονται οι διανθρώπινες προϋποθέσεις αυτής της ύπαρξης, δημόσιος χώρος, αγκαλιά και γνώση. Αν ποτέ ακούγαμε μόνο τους πρώτους ή μόνο τους δεύτερους, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός… Δεν θα είχε Μίκη!

Ο Μίκης πάλεψε όλη τη ζωή του και τα κατάφερε να απαθανατιστεί τόσο για την πολιτική πράξη όσο και για τη μουσική του. Αφού αναρωτήθηκε σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του τι θα ήθελε για πέντε λεπτά να ξαναζήσει, είπε: «Θα ήθελα να ήμουν στον Πύργο Ηλείας, όπου πήγαινα γυμνάσιο και κάθε βράδυ, μετά το φαγητό παρουσίαζα στους γονείς μου, τα τραγούδια που είχα γράψει. Κι αν ήταν και βαλς το χόρευαν κιόλας η μαμά και ο μπαμπάς». Και συνδέοντας τα παραπάνω με τις υπαρξιακές του σκέψεις, «… ο χάρος είναι φιλαράκος μου... σας αποχαιρετώ. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να σας καλέσω στην κηδεία μου».

Η σύγκριση με την εποχή που έγραψε την αιώνια μουσική του δείχνει ότι οπωσδήποτε, με τη σημαντική συμβολή του και στις δύο πλευρές, η ζωή μας δεν έγινε ιδανική, αλλά παραμένει συναρπαστική, όπως της αξίζει. Όλα παραμένουν νεφελώδη μετά από ένα σπουδαίο θάνατο στο λυκαυγές της τέταρτης επανάστασης. Θολά και σφιγμένα, έτοιμα να στάξουν ψυχή, στο βαλς του αποχαιρετισμού του εαυτού μας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.