Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι οι υγειονομικοί που δίσταζαν

Εμβολιασμός
31 Αυγούστου 2021 / 12:39

Νέα κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων την Τετάρτη στις 7 το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η απειλή του μέτρου της αναστολής εργασίας, έχει αναγκάσει να εμβολιαστούν τους περισσότερους από τους υγειονομικούς που δίσταζαν,  όπως βεβαιώνουν πηγές του mega εμβολιαστικού κέντρου. Ετσι από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο έως σήμερα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο Νοσοκομείο έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, τα δεδομένα ήταν ρευστά, ακόμα και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έθεσε το Υπουργείο Υγείας.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, εκτιμήσεις υγειονομικών έκαναν λόγο για περίπου 15 ανεμβολίαστα άτομα στο σύνολο του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων των καθαριστριών και των τεχνικών) του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Τα κενά τους αναμένεται να καλυφθούν είτε από ιδιωτικά συνεργεία, όσον αφορά τους τεχνικούς, είτε από εσωτερικές μετακινήσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς του Νοσοκομείου, που επιτρέπεται από το οργανόγραμμα. Οι ίδιες πηγές θεωρούν δύσκολο να καλυφθούν τα κενά από εκδήλωση ενδιαφέροντος επικουρικού προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση.

Σημειώνεται ότι το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου είναι εμβολιασμένο στο σύνολό του, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εκ των οποίων ορισμένοι μολύνθηκαν, οπότε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, το ποσοστό των εμβολιασμένων στο Νοσοκομείο ανέρχεται στο 95%.

«Από τη στιγμή που οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν ήδη στο 45%, έστω κι ένας εργαζόμενος να βγει σε αναστολή θα δημιουργήσει πρόβλημα», λέει στην «Ε» η πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέρκυρας Ντίνα Ιωάννου. «Το βάρος θα επωμιστεί το υπόλοιπο προσωπικό, του οποίου οι άδειες έχουν ανακληθεί για μία ακόμη φορά και όσοι υγειονομικοί βρίσκονταν σε άδεια έχουν κληθεί να επιστρέψουν».

Η κ. Ιωάννου συμπληρώνει δε, ότι σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας, όσοι υγειονομικοί εμβολιαστούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν αμέσως γιατί θα χρειαστεί να παρέλθει διάστημα 14 ημερών για την ανοσία. Υπενθυμίζεται ότι όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τον δεκαπενθήμερο μισθό τους, ο οποίος έχει προκαταβληθεί. «Εμείς πάντως κάνουμε νέα διαμαρτυρία την Τετάρτη στις 7 το πρωί, στην πύλη του Νοσοκομείου, κατά της υποχρεωτικότητας» τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου.

«Δεν είναι τόσοι πολλοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Κυρίως αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες (υδραυλικοί) την καθαριότητα κ.α. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νοσοκομείου έχει εκπονηθεί σχέδιο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τους ασθενείς και την λειτουργία του νοσοκομείου», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Ζορμπάς

Κέντρα Υγείας

Εμβολιασμένοι στο σύνολό τους είναι οι υγειονομικοί που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας, τα οποία θα συνεχίσουν την λειτουργία τους απρόσκοπτα. Ενδεικτικά στο Κ.Υ πόλεως έχουν εμβολιαστεί 52 από τα 54 άτομα που υπηρετούν εκεί, ενώ όπως ανέφερε στην «Ε» η διευθύντρια του Κέντρου Σοφία Μαυροπούλου- Καββαδία προτίθενται να εμβολιαστούν και τα άλλα δυο άτομα που υπολείπονται. Καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα άλλα τρία Κ.Υ στην Λευκίμμη, στον Άγιο Μάρκο και στον Άγιο Αθανάσιο.

ΕΚΑΒ

Στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν για εμβολιασμό. «Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σήμερα για το πόσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο δεν θα έχουμε προβλήματα στην λειτουργία της Υπηρεσίας», εκτίμησε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας Χρήστος Κυπριώτης.

Αναστολή εργασίας

Όσοι πάντως δεν είχαν ότι δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν μέχρι σήμερα, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, ενώ κανείς δεν τους εγγυάται πως όταν επιστρέψουν θα παραμείνουν στην ίδια θέση. 
Από αύριο πάντως 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού προς κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.