Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένας φανταστικός διάλογος

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ
13 Αυγούστου 2021 / 10:48

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ

-Γιατρέ, εσύ εμβολιάστηκες;
-Ναι, από την αρχή της διάθεσης εμβολίων.
-Εγώ, να εμβολιαστώ;
-Το προτείνω.
-Γιατί;
- Ο  κορωνοιός είναι εδώ, έχει εξαπλωθεί παγκόσμια, αλλάζει μορφή, είναι πολύ μεταδοτικός, με απλά λόγια μπορείς να κολλήσεις χωρίς να το καταλάβεις.

Πιο εύκολα ιδιαίτερα τώρα, που οι οικονομίες των κρατών ανοίγουν, υπάρχει μετακίνηση πληθυσμών (τουρισμός, εμπόριο), ο κόσμος έχει κουραστεί από τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα και υπάρχει δίψα για την κανονικότητα που μας έχει αφαιρέσει η πανδημία.

Είναι φανερό σε όλους μας ότι τα προφυλακτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοιού έχουν ατονήσει. Από το σημείο αυτό υπάρχουν οι παρακάτω πιθανότητες:

*Μπορεί να μην έχεις κανένα σύμπτωμα και χωρίς να το γνωρίζεις, να γίνεις φορέας μετάδοσης σε πάρα πολλούς ανθρώπους (συγγενείς, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, άγνωστους) για πολλές ημέρες.

*Μπορεί να αρρωστήσεις ελαφρά (κυρίως πυρετός, αδυναμία). Τότε πρέπει να απομονωθείς αυστηρά για δύο βδομάδες, για να μη κολλήσεις άλλους και να βρίσκεσαι κάτω από ιατρική επιτήρηση. Συνήθως όλα εξελίσσονται ομαλά.

Σπάνια υπάρχει το ενδεχόμενο, μετά από 2-3 ημέρες η κατάσταση της υγείας σου να επιδεινωθεί (υψηλός πυρετός που επιμένει, αδυναμία, δύσπνοια) οπότε ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείς σε Νοσοκομείο.

*Μπορεί από την αρχή που θα κολλήσεις, να παρουσιαστεί υψηλός πυρετός, μεγάλη αδυναμία, βήχας και δύσπνοια, οπότε εξ αρχής πρέπει να νοσηλευτείς σε Νοσοκομείο.

*Αλλά, και στη νοσηλεία στο Νοσοκομείο, ελάχιστες φορές, υπάρχει το ενδεχόμενο η κατάστασή σου να επιδεινωθεί γιατί δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα καταπολέμησης του κορωνοιού και οι γιατροί ίσως αποφασίσουν να σε βάλουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για να παρακολουθούν εντατικά τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού και να υποστηρίζουν μηχανικά και φαρμακευτικά τον οργανισμό (μηχανική υποστήριξη αναπνοής-διασωλήνωση, καρδιά, αγγεία, αίμα, νεφρούς, ήπαρ, εγκέφαλο).

*Υπάρχει ενδεχόμενο, κάποιοι, δυστυχώς, παρά την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, να μην τα καταφέρουν να ανταποκριθούν και να πεθάνουν
-Γιατρέ, φοβίζεις.
-Εγώ όχι. Η ίδια η πάθηση μπορεί να κάνει όλα όσα ανέφερα. Ο ρόλος του γιατρού δεν είναι ούτε να φοβίζει, αλλά ούτε να χτυπάει ανέμελα και καθησυχαστικά την πλάτη του πολίτη.  Επιστημονικά και ανθρώπινα ενημερώνει όσο το δυνατόν περισσότερο απλά και κατανοητά την κατάσταση, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά και τι μπορεί να συμβεί αργότερα.

Αυτό τον βοηθάει να λάβει τις πιο σωστές αποφάσεις για την υγεία του. Για το λόγο αυτό η παγκόσμια ιατρική κοινότητα υποστηρίζει τον εμβολιασμό.

-Ναι, αλλά εγώ είμαι νέος και δυνατός οργανισμός. Ούτε ντεπόν δεν έχω πάρει μέχρι τώρα.
-Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κολλήσεις τον κορωνοιό και να αρρωστήσεις σοβαρά και ίσως κινδυνεύσει η ίδια η ζωή σου.
-Δεν είμαι υπερήλικας, ούτε έχω άλλες αρρώστιες.

-Σύμφωνοι. Δεν υπάρχει επιστημονική πρόβλεψη ποιοι θα ασθενήσουν βαριά και ποιοι ελαφριά. Βλέπουμε υπερήλικες να νοσούν και να τα καταφέρουν στο τέλος. Αντίθετα, νέους και δυνατούς να μην ανταποκρίνονται στην ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και το τέλος να είναι ολέθριο. Φυσικά η υγεία και το νεαρό της ηλικίας, παίζει τον θετικό του ρόλο και συνήθως οι νέοι ανταποκρίνονται καλύτερα στον κορωνοιό. Αλλά… συνήθως. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση να λέει, εσύ κινδυνεύεις παρά το νεαρό της ηλικίας σου, εσύ όχι. Καλό είναι να μην κολλήσουμε, γιατί μπαίνουμε στην κληρωτίδα του κορωνοιού και πιο δρόμο θα ακολουθήσουμε μόνο ο κορωνοιός και ο οργανισμός μας θα το αποφασίσουν.

-Εντάξει, να μη κολλήσουμε τότε.
-Είναι το κυρίαρχο. Πλύσιμο χεριών, μάσκα, αποστάσεις.
-Μα είναι δυνατόν μια ζωή μάσκα, αποστάσεις;
-Η ζωή έδειξε ότι είναι δύσκολο. Για αυτό και ο κορωνοιός μετά από ενάμιση περίπου χρόνο είναι εδώ, διασπείρεται, εξαλλάσσεται και μας αποδιοργανώνει τη ζωή και την οικονομία.
-Και το εμβόλιο;

-Το εμβόλιο είναι μια επιστημονική μέθοδος που εκπαιδεύει την άμυνα και αντίσταση του  οργανισμού μας. Με διάφορες τεχνικές οι επιστήμονες-ερευνητές ξεγελούν τον οργανισμό μας και τον προετοιμάζουν για την άμυνα.

Έτσι όταν ο οργανισμός προσβληθεί από τον αληθινό κορωνοιό, τότε χτυπάει συναγερμός στο αμυντικό μας σύστημα και επιτίθεται άμεσα για να εξουδετερώσει τον εχθρό εισβολέα.

Φαίνεται ότι τα καταφέρνει πολύ καλά. Και όταν δεν τα καταφέρνει απόλυτα, τότε αρρωσταίνουμε πολύ πιο ήπια και συνήθως δεν κινδυνεύουμε.

-Καλά, γιατί δεν μπορεί η άμυνα του οργανισμού μας να τα καταφέρει και χρειάζεται σώνει και καλά το εμβόλιο;

-Η άμυνα του οργανισμού μας, μέχρι να καταλάβει τον εισβολέα-εχθρό, εν προκειμένω τον κορωνοιό, μέχρι να αποκωδικοποιήσει τα όπλα του εχθρού, να σχεδιάσει και να επιτεθεί για να τον εξουδετερώσει χρειάζεται 1-2 εβδομάδες.

Αν ο εχθρός είναι διεισδυτικός, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων που χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει η άμυνά μας, εξαπλώνεται και κάνει μεγάλες ζημιές, ίσως ανεπανόρθωτες στον οργανισμό μας.

Η φιλοσοφία λοιπόν των εμβολίων, είναι σε κατάσταση ειρήνης, να προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας για πόλεμο. Ας έχουμε ετοιμοπόλεμο το στρατό μας και ας μη χρειαστεί. Εκπαιδεύουμε και ετοιμάζουμε το αμυντικό μας σύστημα απέναντι στον  κορωνοιό, ώστε άμα προσβληθούμε, αμέσως να επιτεθεί ο στρατός μας πριν αναπτυχθεί ο κορωνοιός και να τον συντρίψουμε.

-Το εμβόλιο έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους;
-Όχι.
-Από τι εξαρτάται;
-Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον. Πάντως, μας προστατεύει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όλα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτό δείχνουν.
-Άμα κάνουμε το εμβόλιο, δεν κολλάμε κορωνοιό;
-Κολλάμε. Το εμβόλιο βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον κορωνοιό που θα κολλήσουμε. Δεν βοηθάει να μη κολλήσουμε.
-Άμα κάνουμε το εμβόλιο και κολλήσουμε κορωνοιό, τον μεταδίδουμε;
-Φυσικά.
-Δεν υπάρχουν φάρμακα που να σκοτώνουν τον κορωνοιό;
-Όχι. Μη ακούσετε τον Trump ή τον Μπολσονάρου της Βραζιλίας και πιείτε χλωρίνη. Τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να κινδυνεύσετε να πεθάνετε. Η Αμερική και η Βραζιλία το πλήρωσαν ακριβά με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από τον κορωνοιό. Η χλωρίνη δεν τον σταμάτησε.

-Και τότε τι κάνουν οι γιατροί στους αρρώστους στα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ;
-Προσπαθούν να υποστηρίξουν τον οργανισμό, μέχρι να αναλάβει το αμυντικό σύστημα. Τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν άριστα. Υπάρχουν όμως φορές που ο κορωνοιός έχει εξαπλωθεί και τα πράγματα δυσκολεύουν.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμα. Σε ορισμένα ερευνητικά κέντρα δοκιμάζουν, με την σύμφωνη γνώμη ασθενών, ορισμένα φάρμακα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο φάρμακο που να σκοτώνει τον κορωνοιό.

-Το rapid test τι είναι;
-Είναι μια τεχνική που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό, πάντως όχι απόλυτα, να ανιχνεύσει σε πολύ γρήγορο χρόνο αν έχουμε κολλήσει κορωνοιό. Επιβοηθητικό και χρήσιμο εργαλείο είναι.
-Το pcr  τι είναι;
-Άλλη ιατρική τεχνική που διαπιστώνει, αν ο οργανισμός μας ήρθε σε επαφή με τον κορωνοιό και αντέδρασε παράγοντας αντισώματα. Είναι περισσότερο δαπανηρή και για να βγουν τα αποτελέσματα χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Είναι αξιόπιστη μέθοδος.

-Άκουσα ότι από Σεπτέμβριο η κυβέρνηση προτίθεται σε ορισμένους κλάδους (ιατρικό, νοσηλευτικό, εκπαιδευτικό, σε ιδρύματα, σώματα ασφαλείας κ.α.) να υποχρεώσει τους εργαζόμενους σε εμβολιασμό, διαφορετικά θα τους οδηγήσει σε άδεια άνευ αποδοχών. Ποια είναι η γνώμη σας;

-Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, δεν έχει το δικαίωμα εξαναγκασμού σε ιατρική πράξη κανενός ανθρώπου. Αντιλαμβάνομαι τη λογική ότι πρέπει να προφυλαχθεί η κοινότητα και να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας, ώστε ο κορωνοιός να εξασθενήσει και στο βάθος του χρόνου να εξαλειφθεί. Αυτό είναι το ζητούμενο. Χρέος όμως κάθε κυβέρνησης είναι να πείθει τον κόσμο για το καλό του.

Ο εξαναγκασμός μόνο ένα αποτέλεσμα θα φέρει: να γιγαντώσει το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Και θα οπλίσει τους υποστηρικτές του με επιχειρήματα ακατάρριπτα. Πειθώ με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και όχι εξαναγκασμός, φόβος, μίσος, κυνηγητό, διχασμός και εκδίκηση. Είναι μέγιστο λάθος που θα το πληρώσουμε όλοι. Και φυσικά υπόλογη για τυχόν τέτοιες μεθοδεύσεις είναι η κάθε κυβέρνηση.

-Μα αυτό ίσως ισχύσει και σε άλλα κράτη του δυτικού πολιτισμού.
-Η προηγούμενή μου θέση ισχύει για όλους. Ο εξαναγκασμός δείχνει την ανεπάρκεια των κυβερνήσεων να πείσουν τους λαούς με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, τεκμηρίωση και αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας την εξουσία κατά των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών ένα μόνο συμπέρασμα αναδεικνύεται: η αποτυχία τους.

-Είπανε ότι η κυβέρνηση προτίθεται, μάλλον από Σεπτέμβριο και με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου να λάβει οριζόντια μέτρα που θα υποχρεώνει εργαζόμενους σε αρκετούς κλάδους να κάνουν rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Στους εμβολιασθέντες δεν θα χρειάζεται.
-Είναι χρέος της κυβέρνησης να ζητήσει την άποψη των ειδικών επιστημόνων σε πιθανή εφαρμογή τέτοιου μέτρου. Να πείθει και να μην εκδηλώσει εκδικητικό μένος, γιατί είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει.

*Ρωτάω λοιπόν τους πολιτικούς: αν υποθέσουμε εξαναγκάζουν με εκβιαστικές μεθόδους όσους δεν εμβολιάστηκαν να κάνουν rapid test με το απολύτως λογικό επιχείρημα μη τυχόν διασπείρουν τον κορωνοιό στην κοινότητα, οι εμβολιασμένοι γιατί δεν θα το κάνουν;

Εκτιμώ ότι τονίστηκε το γεγονός ότι ο εμβολιασμένος τον οργανισμό του προφυλάσσει. Μπορεί όμως να κολλήσει και να μεταδώσει τον κορωνοιό. Με ποια λογική λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν θα κάνουν rapid test; Εδώ η ιατρική σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι πολιτικοί έχουν τον λόγο και για την ιατρική!

Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα είναι ο διχασμός εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων. Συζήτηση λοιπόν όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τους ειδικούς επιστήμονες σε πνεύμα εξεύρεσης λύσης για το καλό συνολικά της κοινωνίας και μέτρα που θα έχουν την έγκριση όλων. Λύσεις θα βρεθούν. Χρόνος υπάρχει. Μην τον σπαταλάμε.
-Με προβλημάτισες γιατρέ.
-Αυτός είναι ο σκοπός μου.