Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Κανένας συντονισμός στην Κέρκυρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Δημήτρης Μπιάγκης
05 Αυγούστου 2021 / 11:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Δεν αξίζει στην Κέρκυρά μας αυτή η διαχείριση» τονίζει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης:

Αναλυτικά:

Η πανδημία του κορωνοϊού τα τελευταία δυο χρόνια έχει μπει στη ζωή μας ανατρέποντας όλα τα δεδομένα.

Δυστυχώς, διανύοντας τη δεύτερη τουριστική σεζόν στη σκιά της πανδημίας σε τίποτα δεν έχουμε γίνει σοφότεροι, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τραγελαφικών συνθηκών και δεδομένων που αδυνατούμε να διανοηθούμε.

Με το αίολο επιχείρημα της κεντρικής και επιτελικής διαχείρισης, ένα επιχείρημα που καταρρίπτεται πανηγυρικά από τις επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σ’ άλλες περιοχές της χώρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αρνείται τον ουσιαστικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει διαδραματίσει για τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την εξαγωγή συμπερασμάτων, την πρόληψη αλλά και την ενεργή συμμετοχή της στη διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο. Οι αλήθειες, δυστυχώς, είναι πολλές και κρίσιμες.

- Δεν υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Κινητό Κλιμάκιο Ε.Ο.Δ.Υ., Δήμοι κ.λπ.) με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη αδιανόητων στεγανών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, καθώς δεν μπορούν να τύχουν μελέτης και αξιοποίησης τα στοιχεία του Ε.Ο.Δ.Υ. που φθάνουν σε καθημερινή βάση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας (με σεβασμό βεβαίως στις σχετικές διατάξεις για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων).

- Πλήρης ανυπαρξία της Περιφερειακής Αρχής που αρνείται πεισματικά να ορθώσει ανάστημα, μένοντας έτσι στο περιθώριο της «συμπληρωματικής παρουσίας». Δεν υπάρχει σχεδιασμός, μέριμνα, καμιά πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο.

- Είναι αναγκαία η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ώστε να κάνει και η Κέρκυρα με τα Ιόνια νησιά ένα βήμα παραπάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

- Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση της πανδημίας, πρωτοβουλία που έχουν ήδη λάβει προ πολλού με επιτυχία περιοχές, όπως η Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη.

- Το αρμόδιο αυτό όργανο θα παρατηρεί συλλέγοντας και εκτιμώντας όλα τα τοπικά στοιχεία (με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα) επιχειρώντας έτσι να αφήσει το αποτύπωμά του σε μια διαφορετική και πιο ουσιαστική διαχείριση της πανδημίας. Η συνεργασία των τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι, Κινητό Κλιμάκιο Ε.Ο.Δ.Υ., Παρατηρητήριο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος) είναι σε θέση αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας και τους Κερκυραίους επιστήμονες να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να εξάγει ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία όλων μας αλλά και για το τουριστικό προϊόν μας.

- Μετά από δυο και πλέον χρόνια πανδημίας έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία από ενημέρωση, σχεδιασμό, ενδιαφέρον και ουσιαστική μέριμνα για όσους δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, για όσους μάχονται για το μεροκάματο, για τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του τουρισμού, αλλά και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Μόνο μια ενήμερη κοινωνία μπορεί να στηρίξει τις όποιες προσπάθειες απαιτηθούν. 

Δεν αξίζει στην Κέρκυρα και τα Ιόνια αυτή η αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς. Τα Ιόνια νησιά, ιστορικά τουλάχιστον, πρωτοπορούσαν, τώρα ας ακολουθήσουμε έστω το παράδειγμα των άλλων, δεν είναι κακό!