Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παρεξήγηση

Editorial
03 Αυγούστου 2021 / 13:23

Παρήγορη η αντίδραση της Περιφέρειας να αναζητήσει χώρους στάθμευσης πέριξ της ε.ο. Παλαιοκαστρίτσας στου Σολάρη. Το υποχρεωτικόν του πράγματος τεκμαίρεται από τη μόνιμη και καταχρηστική κατάληψη της δεξιάς λωρίδας από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Την κατάργηση έτσι των δυο εκ των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας του δρόμου, που εξακολουθεί και υποδύεται την εθνική οδό αν και έχει προ πολλού χάσει τα χαρακτηριστικά, που παραπέμπουν σε αβίαστη και ελαφρώς ταχύτερη κυκλοφορία των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι η απαλλοτρίωση της απαιτούμενης γης για τη χάραξη του δρόμου έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '70, δηλ. πριν από μισό αιώνα. Κι ο δρόμος ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την επίμονη στάση του συχωρεμένου του Σάκη του Τσούκα, αντιπεριφερειάρχη.

Ο αυθαίρετος και καταχρηστικός τρόπος με τον οποίο κτίστηκαν οι «όχθες» της «εθνικής οδού», τη μετέτρεψε σε μια δεύτερη αγορά της πόλης ενώ και η οικοδόμηση της γύρω περιοχής με την πολεοδομική μέθοδο «ό, τι του φανεί του Λωλοστεφανή», εκτός των άλλων, ακύρωσε και την ταχεία πρόσβαση του κερκυραϊκού Βορρά στο αεροδρόμιο.

Το αλαλούμ ολοκληρώθηκε είτε με τα αποτελέσματα του κινήματος «κάτω τα χέρια» είτε με τη φαραωνική θεία εμπλοκή στα τεκταινόμενα στην περιοχή, που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την αδυναμία χάραξης και κατασκευής περιφερειακού δακτυλίου ώστε να μην οδηγούνται όλα, μικρά και μεγάλα, ελαφρά και βαριά, οχήματα στην πλατεία Σαρόκου και στο κέντρο της πόλης.

Όσον δε αφορά στην απαγορευτική σήμανση, λειτουργεί ύπουλα εφόσον δεν ελέγχεται αστυνομικά και χρησιμοποιείται μόνον σε ατυχήματα όπου η ασφαλιστική θα επικαλείται τελικώς την παραβίαση της απαγόρευσης, που κανείς δεν προσέχει. Για να γίνει πιο εντυπωσιακή η αναφορά, υπενθυμίζεται πως συχνά - πυκνά, η ταχύτερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο από Βορρά εξυπηρετείται από τον παραποτάμιο δρόμο, εφόσον του Σολάρη είναι μποτιλιαρισμένος. Κάτι που αφενός μεν είναι κωμικοτραγικό αφετέρου θα εκλείψει κι αυτό ως εναλλακτική, από την στιγμή που θα ξαναρχίσουν τα έργα στο γιοφύρι.

Κι αν ήθελε κανείς να το τραβήξει στα άκρα, θα σημείωνε ότι αφέθηκε να παρέλθει άπραγος ο πολύμηνος χρόνος της καραντίνας με τα φορτία στα χαμηλότερα για να ανοίξουν αυτές οι εργολαβίες με την επανεκκίνηση της οικονομίας και ό, τι αυτό συνεπάγεται. Όχι, όχι, ο τρίτος κόσμος δεν είναι έτσι. Φτωχός κι ανήμπορος είναι. Όχι μαλάκας.