Μηνυτήρια αναφορά από τον σύλλογο «Ερημίτη Πλους»

Μηνυτήρια αναφορά από τον σύλλογο «Ερημίτη Πλους»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μηνυτήρια Αναφορά του συλλόγου «Ερημίτη Πλους» κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την Παρασκευή 09-04-2021

13
Απριλίου / 2021

για τη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την επενδύτρια NCH Capital στον Ερημίτη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος για την προστασία του Ερημίτη κάνει λόγο για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας εξαιτίας των οποίων όχι μόνο καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον (το δάσος, ο υδροβιότοπος και ο αιγιαλός), αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να υποστεί τεράστια οικονομική ζημία.

Κατατέθηκαν στοιχεία και έγγραφα, που αποδεικνύουν τα πραγματικά περιστατικά παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας με σκοπό να παρακαμφθούν οι “δυσκολίες του επενδυτή» και να προχωρήσει ανενόχλητος στην τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος.

Πρόκειται για μεθοδεύσεις μεταξύ της φερόμενης ως επενδύτριας εταιρείας,της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υπηρεσιακών παραγόντων, των επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση των βασικών εγκαταστάσεων της «επένδυσης» (ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης κλπ) προβλεπόταν από την Πολεοδομική Μελέτητου ΕΣΧΑΔΑ της «επένδυσης»  δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο. (Χωροθέτηση μη συμβατή, σύμφωνα με το Π.Δ. 229/19.6.2012 που αφορά την προστασία του).

Η συμβατότητα των χωροθετήσεων της πολεοδομικής μελέτης  κρινόταν στο Σ.τ.Ε. και με την βεβαιότητα ότι η εν λόγω χωροθέτηση ερχόταν σε αντίθεση με το Π.Δ. της προστασίας του υγροτόπου (κατά συνέπεια η απόρριψη της βεβαία),οι επενδυτές πρότειναν την αλλαγή της… Η πρόταση γίνεται  δεκτή από τη ΔΙΠΑ  και τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς να τεθεί ποτέ στην κατά το νόμο υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης και εκδίδεται η τροποποιητική ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ 74/ΑΑΠΘ/ 22-4-2016) με την οποία οι εν λόγω βασικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται  αυθαίρετα  σε άλλο χώρο(ΟΤ 42 ΖΙ-Γ.), ωστόσο πολεοδομικά ακατάλληλο…

Διαπιστώνοντας οι “επενδυτές” τη φύσει αδύνατη υλοποίηση της νέας χωροταξίας, ξεκίνησαν με τον ίδιο τρόπο, την διαδικασία νέας τροποποίησης. Ξανά εν κρυπτώεκδίδεται νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ. Δ.  109/2019) κατά την οποία στα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ παρακάμπτεται πλήρως η αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας και καταστρατηγούνται οι προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας μέσα σε δάσος.

Στόχος όλων αυτών των μεθοδεύσεων: να «λυθεί το αδιέξοδο» της χωροθέτησης αυτών των εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης) χωρίς τροποποίηση του αρχικού ΕΣΧΑΔΑ  ώστε να αποφευχθεί η δημόσια διαβούλευση και να επανέλθει με έμμεσο και «λαθραίο» τρόπο η χωροθέτησηαυτών, των βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης,  δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο…

Είναι  ζητήματα και μεθοδεύσεις που θα διερευνήσει ο Εισαγγελέας. Είναι επιλογή των πολυεθνικών που υπολογίζουν μόνο το δικό τους όφελος, να ωθούν τις κυβερνήσεις να σχοινοβατούν στην νομιμότητα,να δημιουργούν αδιέξοδα καινα εκβιάζουν με αυτά, καταλήγονταςστο τέλος να διεκδικούν τεράστιες αποζημιώσεις.

Από την πλευρά μας έχουμε να πούμε το εξής: Ο αγώνας του συλλόγου μας, όπως και της πλειοψηφίας του κερκυραϊκού λαού, είναι αγώνας περιφρούρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που θέτει ως ύψιστη και αδιαπραγμάτευτη αξία την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της συνολικής ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κερδοσκοπική και μικροπολιτική σκοπιμότητα να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών.  Δεν θα επιτρέψουμε ούτε και σε εκείνους που από τη θέση του ελεγκτή και του θεματοφύλακα της νομιμότητας να συνεχίζουν να την καταστρατηγούν, να κλείνουν τα μάτια και υπό την ανοχή τους να συντελείται αυτός ο αποτρόπαιος βιασμός του τόπου μας, Είναι χρέος μας.

Ελπίζουμε και η δικαιοσύνη να κάνει το δικό της και να διερευνήσει απερίσπαστη την υπόθεση της καταστροφικής για το νησί μας «επένδυσης».

Από το Διοικητικό Συμβούλιο