Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου» λέει ο Γιάννης Σερεμέτης

Γιάννης Σερεμέτης
09 Απριλίου 2021 / 15:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ουδέποτε δήλωσα ότι ο εθελοντισμός είναι «καραγκιοζιλίκια», απαντά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τη φράση του.

Σχετική ανακοίνωση εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας:

«Μετά την πρόσφατη λάθος ερμηνεία δηλώσεών μου, οφείλω να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις προκειμένου να μην διατηρείται στρεβλή εντύπωση για τις θέσεις και τις προθέσεις μου, προσφέροντας έτσι στο δημόσιο διάλογο.

Ουδέποτε δήλωσα ότι ο εθελοντισμός είναι «καραγκιοζιλίκια». Αντιθέτως, δήλωσα ότι εκτιμώ και σέβομαι τους εθελοντές που, χωρίς δόλο αλλά με ειλικρινή διάθεση προσφοράς, συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων της κοινωνικής μας ζωής. Επίσης επεσήμανα ότι εθελοντές σε όλο το νησί μας «βγήκαν μπροστά» παίρνοντας, στο μέτρο του δυνατού, την κατάσταση στα χέρια τους όταν η Κέρκυρα βούλιαζε στα σκουπίδια.

Αυτό που τόνισα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας. Αυτό που δήλωσα και επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι τις δουλειές της δημοτικής αρχής, είτε είναι στην καθαριότητα, είτε στο πράσινο, είτε οπουδήποτε, πρέπει να τις κάνει η δημοτική αρχή.

Ο εθελοντισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ευθύνη που έχει η δημοτική αρχή για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, για την οργάνωση της ανακύκλωσης και την παροχή σωστών, σύγχρονων υπηρεσιών στους πολίτες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι ανταποδοτικές και οι πολίτες πληρώνουν για να τις έχουν. Δεν μπορεί να υποκαθιστά το κράτος και τη λειτουργία του ο εθελοντισμός. Δεν επιτρέπεται να φορτώνουμε σε αυτόν την ευθύνη λειτουργίας μας.  Οι εθελοντές σαφώς μπορούν να λειτουργούν υποβοηθητικά και επικουρικά, όπου απαιτείται.

Ο Κερκυραϊκός λαός μας εμπιστεύτηκε για να δουλέψουμε και να λύσουμε προβλήματα και όλες μας οι προσπάθειες εστιάζουν σε αυτή την κατεύθυνση. Και θα το επιτύχουμε, όσες τρικλοποδιές και να μας βάλουν. Εμείς, έχοντας αίσθηση των αρμοδιοτήτων μας και της ευθύνης την οποία έχουμε επωμιστεί, δουλεύουμε, οργανώνουμε και πράττουμε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, οι Κερκυραίοι δημότες είναι αυτοί που θα κρίνουν αν ήμασταν αποτελεσματικοί ή όχι.

Εν ολίγοις, αυτό που είπα είναι ότι το να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της η όποια αρχή του τόπου, είτε είναι δήμος είτε κράτος, φορτώνοντας στον εθελοντισμό το χρέος που έχει να υπηρετήσει, είναι «καραγκιοζιλίκια». 

Τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν απαξίωση του έργου των εθελοντών.  Το αντίθετο μάλιστα. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεών μου εκτιμώ ότι μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχει  και δεν προσφέρει  καλές υπηρεσίες στον τόπο.»