Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυγενάκης: Χρήματα από το Στοίχημα και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ερασιτεχνικός αθλητισμός
22 Μαρτίου 2021 / 16:25
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Σημαντικά ποσά για τον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό ετοιμάζει να δώσει η πολιτεία από το ποσοστό του στοιχήματος

σύμφωνα με ΚΥΑ (114021/2021 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1075/Β/19-3-2021) που έχει υπογραφεί. Μια αχτίδα φωτός ώστε να μπορέσει να σταθεί ο αθλητισμός της χώρας, αφού είναι γνωστά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που τον μαστίζουν και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του.

Ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έχει προχωρήσει σε πολλές αλλαγές στον αθλητισμό, με κάποιες να έχουν επικριθεί και άλλες να έχουν επικροτηθεί. Σε πρόσφατη συνέντευξη του μιλώντας για τη νέα ΚΥΑ που ουσιαστικά δίνει οξυγόνο στον αθλητισμό με χρήματα από το στοίχημα είπε:

«Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα. Νομοθετήσαμε τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τη φορολογία επί των κερδών στα τυχερά παίγνια. Και προσέξτε: τα χρήματα αυτά θα διανέμονται τόσο στον επαγγελματικό αθλητισμό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που έχει τεράστιες ανάγκες. Ένα ακόμα μέτρο, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράφεται μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μια Απόφαση που εξειδικεύει τους δικαιούχους και το ύψος της χρηματοδότησης. Στη ΓΓΑ θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ της συγκεκριμένης φορολογίας, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την συντήρηση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και για την ανάπτυξη των φυτωρίων. 
Ειδικά για φέτος και ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες: Στις ομάδες των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League και Volley League. 

Και παράλληλα δουλεύουμε για την εξασφάλιση προκαταβολής, από τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα μορφή φορολόγησης του στοιχήματος και για τα νόμιμα και ενεργά, εγγεγραμμένα στο μητρώο, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε για 2ο συνεχόμενο χρόνο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η στήριξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας».
Λογικό είναι και απόλυτα δίκαιο κάποια στιγμή οι ομάδες να καρπούνται μέρος των κερδών του στοιχήματος, αφού αυτό λειτουργεί με βάση τους μεταξύ τους αγώνες. Άρα η νέα ΚΥΑ που έχει σχέση με αυτό σίγουρα χαιρετίζεται με μεγάλη ικανοποίηση από το σύνολο του αθλητισμού, αφού βλέπει ότι μπορεί να ελπίζει σε οικονομικές ανάσες και τώρα και στο μέλλον. Ειδικά φέτος που απαγορεύεται η παρουσία των φιλάθλων στους αγώνες και χάνονται αρκετά έσοδα, η στήριξη αυτή είναι «μάννα εξ ουρανού».
 
Να σημειώσουμε ότι για την ΚΥΑ υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά» που έχει να κάνει με την παράγραφο 5 του άρθρου 4 σχετικά με τα χρήματα, αφού θα πρέπει τα ποσά της χρηματοδότησης να είναι ισόποσα με τα έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια, κάτι που σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα, ακόμα και σε κάποια επαγγελματικά, είναι πενιχρά έως μηδαμινά. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό και πρέπει να διευκρινιστεί.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια