Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεατές σε μια απαίσια παράσταση

Νικηφόρος Κοσμάς
07 Ιανουαρίου 2021 / 10:56

Γράφει ο Νικηφόρος Κοσμάς, Δημοτικός Σύμβουλος, Εκκίνηση-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο

Με την αλλαγή του χρόνου δεν σας κρύβω ότι στιγμιαία ξελάφρωσα. Μου έφυγε ένα βάρος σκεπτόμενος ότι το 2020, μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά, ανήκει πια στην ιστορία . Ευτυχώς όμως γεννήθηκα στην Ελλάδα και κάθε νέα μέρα που μου ξημερώνει, βλέπω εξωπραγματικά πράγματα, οπότε μετριάζω και τις προσδοκίες μου για το νέο έτος.

Μπορεί τα εμβόλια να έχουν φτάσει στην Ελλάδα, συνοδευόμενα πάντα από φοβερές επικοινωνιακές φιέστες, ωστόσο ελάχιστοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, έχουν ακυρωθεί και οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να έχει οριστεί εκ νέου ραντεβού εμβολιασμού. Φυσικά τα δεδομένα αυτά ισχύουν μόνο για τον λαό, δεν ισχύουν για την πορφυρογέννητη κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους της.

Επίσης αξίζει να παρατηρηθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σχετικά με την  πρόοδο του εμβολιασμού, ωστόσο αυτό δεν ‘’ρίχνει’’ την αυτοπεποίθηση της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει τον ακροδεξιό της κατήφορο, ψαρεύοντας σε θολά νερά και ευελπιστώντας να πείσει το άστεγο πολιτικό κοινό που άφησε η Χρυσή Αυγή. Εξού και ο τελευταίος ανασχηματισμός που περιλάμβανε Βορίδη, Βούλτεψη και άλλους.

Σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο είναι τα Θεοφάνια. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δε μπορώ να ξεχωρίσω εάν συμμετέχω σε ένα σύγχρονο ανθρώπινο σύνολο ή εάν είμαι απλά μια ψυχεδελική φιγούρα σε κάποιον pop art πίνακα του Andy Warhol. Και θα σας εξηγήσω.

Από το πρωί αδυνατώ ξεχωρίσω τη πραγματικότητα από την επιστημονική φαντασία, βλέποντας ατελείωτες ουρές πιστών να κοινωνούν από το ίδιο κουτάλι εν μέσω πανδημίας. Την στιγμή που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα και χιλιάδες συμπολίτες μας υγειονομικοί δίνουν με αυταπάρνηση εδώ και τόσους μήνες μια ηρωική μάχη. Το psychedelic σκηνικό ολοκληρώνεται, βλέποντας παππάδες να επιτίθενται στη κυβέρνηση και να τη κατηγορούν για αντι-εκκλησιασμό.

Φυσικά, η Εκκλησία έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς μαθηματικά οι αποφάσεις της θα οδηγήσουν κόσμο στον θάνατο και είναι απίστευτο το γεγονός ότι δε παρεμβαίνει  εισαγγελέας για να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επίσης συνυπεύθυνη, καθώς επιλέγει να χαϊδέψει τα αυτιά της Εκκλησίας την ίδια στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος τρέμει μέχρι και τα σκουπίδια να κατεβάσει χωρίς μήνυμα.

Και ερχόμαστε στο τέλος… Ξέρω ότι τα παραπάνω θα βρουν αντίθετο μεγάλο μέρος πιστών και φιλοκυβερνητικών. Ευτυχώς, επιλέγω συνειδητά να βρίσκομαι με τους λογικούς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ανήκω σε μια ισχνή μειοψηφία. Και οι λογικοί είμαστε αυτοί που πρέπει να  σταθούμε απέναντι σε αυτή την άκρως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στην ανεύθυνη ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο. Απλά περιμένουμε αν αυτός θα έρθει λόγω του covid-19 και της τραγικής διαχείρισης ή λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης που ακολουθεί.

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το κοινωνικό μέτωπο που θα αντιπαλέψει 1) την άθλια, επικίνδυνη και αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 2) τη σκοταδιστική ηγεσία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας 3) την αστυνομική βία και αυθαιρεσία και 4) το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου που οδήγησε τη χώρα σε αυτό το χάλι και ας προσποιούνται σήμερα ότι νοιάζονται για τον κόσμο και τις ανάγκες του.

Είναι τόσο αναγκαίο αυτό το μέτωπο, το μέτωπο του αγώνα και της κοινής λογικής, που θα κρίνει τους όρους επιβίωσης μας το επόμενο διάστημα...

Νικηφόρος Κοσμάς
Δημοτικός Σύμβουλος, Εκκίνηση-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο