Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης στη Βουλή: «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» (video)

Δημήτρης Μπιάγκης
17 Δεκεμβρίου 2020 / 18:49

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Ομιλία στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «για τα επαγγελματικά δικαιώματα»

πραγματοποίησε  στην Ολομέλεια της Πέμπτης 17-12-2020 ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης 



Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

√ Με το παρόν Σχέδιο Νόμου, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί αφενός να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολιτικούς της φίλους (μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) και αφετέρου πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει φθηνό εργατικό δυναμικό, μονομερώς καταρτισμένο, σε καμία όμως περίπτωση εκπαιδευμένο ώστε να συμμετέχει και να παρεμβαίνει στην εξελικτική πορεία προς τα εμπρός ολάκερης της παραγωγικής μας βάσης, της ίδιας της Πατρίδας μας.

√ Από το παρόν Σχέδιο Νόμου απουσιάζει παντελώς η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει ένα «ξεκάθαρο» μοντέλο συνεργασίας και κοινής ευθύνης, ενώ παράλληλα μετατρέπει την αγορά σε «βασικό», «ρυθμιστικό» συντελεστή των προγραμμάτων σπουδών και των ειδικοτήτων, μετατρέποντας την επαγγελματική εκπαίδευση σε «υποχείριο των κερδοσκόπων».

√ Είναι χρέος μας να ασχοληθούμε με τα Σχολεία 2ης ευκαιρίας και ιδιαίτερα με όλα αυτά που λειτουργούν εντός των καταστημάτων κράτησης. Μέσα από τούτα τα σχολεία οι κρατούμενοι ξεφεύγουν από το «στυγνό και ψυχρό εγκλεισμό», μπαίνουν σε «δημιουργική δράση». Η επανένταξη και η αποφυλάκιση είναι «ευθύνη όλων μας».  Η μέχρι πρότινος στήριξη της Πολιτείας σε αυτές τις δομές περιορίζεται στα ποσά των 100 ευρώ ετησίως για φάρμακα, στα 100 ευρώ ετησίως για καθαριστικά υλικά, και όχι παραπάνω από 300-400 περίπου ευρώ ετησίως για διαθεματικά εργαστήρια. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η καθημερινή πρακτική, οι μελέτες και όλα τα σχετικά μας αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και ενδυνάμωσης των εν λόγω σχολείων.

√ Απαιτείται λοιπόν: 1) Η στήριξη των υπαρχουσών δομών, 2) Η διεύρυνση των σχολείων 2ης ευκαιρίας και σε Λύκεια και Δημοτικά ώστε να υπάρχει λειτουργική και εκπαιδευτική συνέχεια στο έργο τους. 3) Έγκαιρη και ουσιαστική χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να συνεχίσει  η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

√ Το Σχολείο 2ης ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας «λειτουργεί» και «μεγαλουργεί». Η αγαστή συνεργασία των εκπαιδευτικών και των κρατουμένων με τη βοήθεια της Διοίκησης των Σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και της τοπικής κοινωνίας αποδεικνύουν τη σημασία που δίδεται από όλους τους παραπάνω στο έργο ζωής που συντελείται μέσα σε αυτό.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπιάγκης τόνισε ότι: «Εκεί που ανοίγει ένα «σχολείο», κλείνει μια «φυλακή», όπως υποστήριζε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Μία επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο. Ας καταστήσουμε ελκυστική για τους μαθητές και τους νέους μας την πολύπαθη επαγγελματική εκπαίδευση. Ας πάψουμε να παράγουμε ως κοινωνία ανέργους και κρατούμενους, αλλά ενεργούς και ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες».