Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέλος το «πένθος», αλάρμα οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνα (video)

Άγιος Σπυρίδωνας
11 Δεκεμβρίου 2020 / 12:49

Ικανοποίηση Νεκτάριου μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης - Σε επικοινωνία με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για διευκρινίσεις ενόψει Χριστουγέννων & Φώτων - Τέλος στη διαμαρτυρία της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας εις ένδειξη καλής θέλησης

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την ικανοποίηση του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκταρίου, για τις κυβερνητικές εξαγγελίες το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου, μετέφεραν κύκλοι της Ι.Μ. στο enimerosi.com.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και αφορούσαν τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας αισθάνονται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια πράξη που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «ένδειξη καλής θελήσεως».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ανήμερα των Χριστουγέννων και ανήμερα των Θεοφανείων θα επιτρέπεται να βρίσκονται πιστοί εντός των εκκλησιών. Σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες, στους ιερούς ναούς θα υπάρχει ανώτατο όριο 9 ατόμων, ενώ αυτό ανεβαίνει στα 25 άτομα όταν πρόκειται για Μητροπολιτικούς Ναούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από την Ι.Μ. Κερκύρας, υπάρχει ήδη επικοινωνία με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο προκειμένου να υπάρξουν οδηγίες και η σχετική καθοδήγηση, όπως και οι περαιτέρω επεξηγήσεις σχετικά με το τελετουργικό, αλλά και το ανώτατο όριο των παρευρισκόμενων ατόμων (ιερείς, πιστοί κτλ).

Εξ αυτής της ικανοποίησης του Μητροπολίτη Κερκύρας, πηγάζει και η πρόθεσή του ν' ανταποκριθεί κι εκείνος στην «ένδειξη καλής θελήσεως» της κυβέρνησης βάζοντας τέλος στην ειρηνική διαμαρτυρία της τοπικής εκκλησίας κατά τον τριήμερο (11-13/12) εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνα.



Μπορεί μεν το πρωί της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου, οι καμπάνες του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα να χτύπησαν πένθιμα (σ.σ. σύμφωνα με τις οδηγίες της Ι.Μ. αυτό θα συνέβαινε επί τρεις μέρες, στις 8 το πρωί, στις 12 το μεσημέρι και τις 5 το απόγευμα στις εκκλησίες της πόλης) και οι σημαίες στους ιερούς ναούς να κυμάτιζαν μεσίστιες, αυτό ωστόσο, θα πάψει να ισχύει από δω και στο εξής.

Ήδη η πένθιμη κωδωνοκρουσία της 12ης μεσημβρινής ματαιώθηκε, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το ίδιο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες που είχαν προγραμματιστεί, καθώς όπως όλα δείχνουν η τοπική εκκλησία βάζει (άνω;) τελεία στην κόντρα της με την πολιτεία.

Από δω και στο εξής, οι καμπάνες του Αγίου θα χτυπούν αλάρμα, όπως αρμόζει, άλλωστε, στον εορτασμό του πολιούχου της Κέρκυρας.

Video: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ