Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιανεμπόριο με «Click Away» - Με sms στα κομμωτήρια

Περιοριστικά Μέτρα
11 Δεκεμβρίου 2020 / 11:21

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν στις γιορτές - Ανοιχτές οι εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με 9 άτομα στους ναούς και 25 στις Μητροπόλεις - Από τις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

ΑΘΗΝΑ.  Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών παρουσίασαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων όπως θα θέλαμε».

«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους  πληθυσμού –  εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται -με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών- και  η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και  η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Πέτσας.



Με αυτά τα δεδομένα, ανακοίνωσε: 

Πρώτον: Διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεύτερον: Άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.  

Τέταρτον: Άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση για το «Click Away»

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφάσισε να μην επιτρέψει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση για όλους, αλλά μπροστά μας έχουμε ένα μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιτρέπει μόνο την υπηρεσία «click away» και κατ’ εξαίρεση το άνοιγμα των αμιγώς βιβλιοπωλείων, τα οποία είναι 1.784 σε όλη την επικράτεια, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τις υπηρεσίες ΚΤΕΟ.

«Καταλαβαίνουμε πως με αυτό τον τρόπο δεν ισοφαρίζεται η ζημία από το lockdown και για αυτό τον λόγο οι υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν το “click away” νοούνται ως παραμένουσες κλειστές και θα λαμβάνουν τα μέτρα της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η απόφαση για την υπηρεσία «click away» πάρθηκε διότι:

1. Οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών είναι στα όρια τους

2. Για να δώσουμε στα καταστήματα μία μερική διέξοδο

Κανόνες

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του e-shop είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και η πληρωμή θα γίνεται μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει μαζίτου την απόδειξη από την ηλεκτρονική πληρωμή ή sms όπου θα αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης και η ώρα της μετακίνησης.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι οικογένειες ή παρέες ατόμων για να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους, ενώ θα επιτρέπονται εως 9 άτομα στην ουρά, με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δύο μέτρα.

Πρόστιμα

«Αν έχει μπει πελάτης σε κατάστημα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα».

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα επιτρέπεται το «click away» μόνο σε καταστήματα με εξωτερική είσοδο σε δημόσιο δρόμο.


πηγή:  Kathimerini.gr