Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΓΕΣΥΚ: Ανέτοιμο το Νοσοκομείο για το «βαρύ» χειμώνα που έρχεται

ΕΓΕΣΥΚ
16 Οκτωβρίου 2020 / 17:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σειρά παρατηρήσεων επί της θωράκισης του Νοσοκομείου στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, καταγράφει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας(ΕΓΕΣΥΚ).

Ταυτόχρονα επικρίνει την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να επιβάλλει πειθαρχική ποινή στο γιατρό Καλλίνικο Χριστοδούλου: «Ο κος Διοικητής παρακάμπτει όλα τα όργανα του νοσοκομείου και τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφασίζει μόνος του ωσάν αλάνθαστος παντογνώστης, σε μια επίδειξη δύναμης και εξουσίας».

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι το Νοσοκομείο έχει αποκλειστεί από προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, παρά το ότι θεωρείται κατάλληλο για να νοσηλεύει περισταστατικά COVID-19, ενώ τα νέα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι ακόμα στελεχωμένα.

«Η Διοίκηση να προετοιμάσει, ως οφείλει, το νοσοκομείο για το βαρύ χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών - πράγμα που δυστυχώς για όλους μας δεν έχει ακόμα αντιληφθεί» αναφέρουν οι γιατροί χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΓΕΣΥΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΓΝΚ αλλά και τη συνολικότερη κατάσταση καθώς και το επίπεδο ετοιμότητας του νοσηλευτικού μας ιδρύματος ενόψει του δύσκολου επόμενου διαστήματος. 
 
Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν από τη Διοίκηση στο προσωπικό του νοσοκομείου καθώς και τον τρόπο που αυτές επιβλήθηκαν. Για άλλη μια φορά, ο κος Διοικητής παρακάμπτει όλα τα όργανα του νοσοκομείου κ τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφασίζει μόνος του ωσάν αλάνθαστος παντογνώστης, σε μια επίδειξη δύναμης και εξουσίας, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Χωρίς τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου. Χωρίς έστω τη γνώμη του ΔΣ του νοσοκομείου το οποίο εδώ και καιρό έχει περιορίσει σε διακοσμητικό ρόλο. Αποφασίζει μόνος του ή σε συνεργασία με κάποιους συμβούλους…
 
Είναι προφανές και προβλέπεται από το νόμο πως όταν υπάρχει μια οποιαδήποτε καταγγελία, αυτή εξετάζεται και αν προκύπτουν ευθύνες αυτές αποδίδονται. Στην τελευταία περίπτωση όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και πολύ πιο σοβαρά. Συγκεκριμένα, η ποινή προς στον Δ/ντη της Χειρουργικής κλινικής εκτός του ότι προσβάλλει έναν καταξιωμένο ιατρό που σέβεται και εκτιμά σύσσωμη η τοπική κοινωνία, επιβλήθηκε λόγω διαφωνίας του Διοικητή με τον προγραμματισμό των χειρουργείων. Κατά συνέπεια, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο: Ποιος είναι υπεύθυνος κατάρτισης του προγράμματος χειρουργείων; Ο γιατρός ή ο Διοικητής; Αν το καθορίζει ο Διοικητής με ποια κριτήρια το κάνει; Με ποιες γνώσεις; Βάσει ποιου νόμου; Ιδιαιτέρως σοβαρά ερωτήματα τα οποία οφείλουν να απαντηθούν. 
 
Από τη μια όλα αυτά καταδεικνύουν για πολλοστή φορά τον αυταρχισμό του κου Διοικητή ο οποίος από την πρώτη μέρα λειτουργεί όχι ως Διοικητής νοσοκομείου αλλά ως απόλυτος άρχων που δε δέχεται την παραμικρή κριτική (Μόλις πρόσφατα επέβαλλε ποινή σε γυναικολόγο ο οποίος τόλμησε (άκουσον άκουσον!) να του επισημάνει τις ελλείψεις του τμήματός του. 
 
Από την άλλη, όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με ό,τι έχει γίνει ή μάλλον ό,τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δήλωσε ο κος Διοικητής. Σωστά. Εμείς άραγε είμαστε έτοιμοι γι αυτόν; Η Κέρκυρα, ενώ από τη μια έχει οριστεί ως νοσοκομείο που διαχειρίζεται και νοσηλεύει περιστατικά covid 19, από την άλλη συστηματικά αποκλείεται από τις όποιες μόνιμες θέσεις προκηρύσσονται.

Απαιτήθηκε από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας, το Διοικητή της ΥΠΕ στην πρόσφατη επίσκεψη τους η ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με αυτούς τους ασθενείς;

Απαιτήθηκε η ενίσχυση της ΠΦΥ η οποία 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένει τραγικά αποδυναμωμένη ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει στην ελάφρυνση του νοσοκομείου μέσω της πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ και της διαχείρισης των ήπιων περιστατικών που δε χρήζουν νοσηλείας;

Ζητήθηκε η έλευση κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ η οποία θα αναλάβει την ιχνηλάτηση, τις πύλες εισόδου, τους προεγχειρητικούς ελέγχους και γενικά ό,τι δεν αποτελεί διαγνωστική ανάγκη ούτως ώστε το νοσοκομείο να ασχολείται αποκλειστικά με τους ασθενείς;

Ζητήθηκε η προμήθεια επαρκούς αριθμού γρήγορων διαγνωστικών τεστ ούτως ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση των θετικών κρουσμάτων και η απομόνωση τους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς; Mε οφθαλμιάτρους και ορθοπεδικούς στο ΤΕΠ covid (γιατί πολύ απλά δε βγαίνουν διαφορετικά οι βάρδιες) θα αξιολογούμε τους ασθενείς ή θα φέρουμε κάποια στιγμή πνευμονολόγους - παθολόγους; (υπενθυμίζουμε ότι μόλις 1 πνευμονολόγος έχει προσληφθεί όλο αυτό το διάστημα). Αυτά που αναγκάστηκαν να κάνουν στην Ιταλία με εκατοντάδες θανάτους ημερησίως, εμείς τα κάνουμε ήδη με μόλις 5-6 κρούσματα. 

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στον περιορισμό της επιδημίας μέχρι στιγμής έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό και η χαμηλή σχετικά ροή των περιστατικών. Κάτι που θα αλλάξει τους χειμερινούς μήνες όταν τα ασθενοφόρα θα διακομίζουν ασθενείς με εμπύρετο το ένα πίσω από το άλλο. Σε ένα μόλις εξεταστήριο το οποίο προφανώς δεν θα προλαβαίνει να απολυμανθεί σωστά θα εξετάζουμε όλα τα ύποπτα κρούσματα, θετικά και μη; Εκτός κι αν το έχουμε πάρει ήδη απόφαση ότι θα προκαλέσουμε ενδονοσοκομειακή διασπορά μόνοι μας!

Η 2η πτέρυγα στο Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων είναι σε θέση να λειτουργήσει και να φιλοξενήσει κρούσματα ή δεν υπάρχουν κονδύλια και θα πρέπει “να ψάξουμε να βρούμε δωρεές “ όπως μας παροτρύνει ο κος Διοικητής όταν του επισημαίνεται σχετικά; Τα 2 νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν ελέω πανδημίας (ΤΕΠ COVID - Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων), 8 μήνες μετά ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς ούτως ώστε να έχουν ασφαλές αλλά και ανθρώπινο καθεστώς λειτουργίας. Για να μην σχολιάσουμε άλλα τραγικά όπως πχ το γεγονός ότι από τους 3 αναλυτές αερίων αίματος του νοσοκομείου εδώ και μήνες, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, λειτουργεί μόνο ο ένας. 

Όλα τα παραπάνω καταρρίπτουν πανηγυρικά το αφήγημα της Διοίκησης (και της κυβέρνησης) περί ετοιμότητας του συστήματος απέναντι στην υγειονομική κρίση που διανύουμε. Οι δε δηλώσεις περί επάρκειας του νοσοκομείου σε προσωπικό, φανερώνουν δυστυχώς πλήρη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα όσων εργαζόμαστε σε αυτό. Γιατί πολύ απλά, αφού είμαστε επαρκείς σε προσωπικό γιατί τα “εντέλλεσθε” αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο;

Αλήθεια, ο κος Διοικητής θα επιβάλλει στέρηση μισθού και στον εαυτό του ή θεωρεί ότι τα έχει πράξει όλα σωστά μέχρι τώρα; Δυστυχώς γι’ αυτόν, και για εμάς, η πραγματικότητα τον διαψεύδει οικτρά!

Η Διοίκηση να αποσύρει άμεσα τις επιβληθείσες ποινές οι οποίες, πέραν τον νομικών τους προεκτάσεων, απαξιώνουν τους γιατρούς τη στιγμή μάλιστα που αυτοί εργάζονται στα όρια της εξουθένωσης ως αποτέλεσμα της δικής της αναποτελεσματικότητας!

Να προετοιμάσει, ως οφείλει, το νοσοκομείο για το βαρύ χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών πράγμα που δυστυχώς για όλους μας δεν έχει ακόμα αντιληφθεί. 
Το ελαφρυντικό της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ανεπάρκειας εσαεί!