Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νοσοκομείο Κέρκυρας: «Πυροβολώντας» τη Διοίκηση έφυγε ο Γ. Ζήκος

Νοσοκομείο Κέρκυρας
12 Οκτωβρίου 2020 / 20:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ολοκλήρωση της θητείας του στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ανακοίνωσε ο Γιάννης Ζήκος, που είχε παραμείνει στη θέση του και μετά την αλλαγή διοίκησης στο ίδρυμα.

Σε μια επιστολή - ποταμό, περιγράφει πώς ο "έφτασε ο κόμπος στο χτένι" μέσα σε κλίμα συγκεντρωτισμού, αυταρχικότητας, συνεχών συγκρούσεων και ποινών. 

Αναλυτικά η επιστολή Ζήκου: 

Εν μέσω μνημονίων και οικονομικής κρίσης που έπληξαν ιδιαίτερα τις δομές της Δημόσιας Υγείας,κλήθηκα να υπηρετήσω,ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
 
Κατά τη διάρκεια της 5χρονης θητείας μου,η συμμετοχή μου είχε ως στόχο τη συμβολή μου στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας επ' ωφελεία των πολιτών και των επισκεπτών της Κέρκυρας,των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και την προσδοκία υλοποίησης ενός σχεδιασμού-προγραμματισμού τέτοιου, που στην εφαρμογή και υλοποίησή του να μας επιτρέψει να έχουμε τα περισσότερα ή τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα .

Αισθάνομαι περήφανος που σε συνεργασία με τα μέλη του Δ.Σ και τη βοήθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού,διοικητικού,τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού ,ιδιαίτερα δε με τη συνέργεια του πρώην διοικητή κ.Φ.Κακαβίτσα εργαστήκαμε συλλογικά, μεθοδικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και αντιπαραθέσεις και συμβάλαμε στην αναβάθμιση του ιδρύματος, κάτι που είναι ορατό, μετρήσιμο και αναγνωρίσιμο από την κερκυραϊκή κοινωνία.
 
Με την προ μηνών αλλαγή της διοίκησης, παρέμεινα στο Δ.Σ. του νοσοκομείου με αίσθημα ευθύνης για την εύρυθμη λειτουργία του και κατόπιν παρότρυνσης μεγάλης μερίδας εργαζομένων, τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την στήριξή τους .
Πιστός στις αρχές μου, με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο, τον ασθενή, τον εργαζόμενο, εργάστηκα με επιμονή και συνέπεια συντασσόμενος με το δίκαιο και την αξία του μόχθου & των προσπαθειών των εργαζομένων, απέναντι σε παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές.

Με πνεύμα συνεργασίας και ανιδιοτελούς προσφοράς, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισα, προσπάθησα να συμβάλλω στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, προτάσσοντας τον κοινό μας στόχο, αυτόν της προάσπισης του αγαθού της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της συνέχειας της αναπτυξιακής πορείας του ιδρύματος .

Δυστυχώς το δόγμα της "αυθεντίας" και του συγκεντρωτισμού, η άρνηση συζήτησης με θεσμικά εκλεγμένα όργανα, το κλίμα συνεχούς πίεσης , συγκρούσεων, ποινών, αυταρχικών και απαξιωτικών συμπεριφορών με αποδέκτες εργαζόμενους και μέλη Δ.Σ, οι μετακινήσεις προσωπικού και οι αποκλεισμοί με βάση κομματικά κριτήρια, η έλλειψη συνεργασίας και ενημέρωσης για σειρά ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του ιδρύματος, "σάρωσαν" σχέσεις εμπιστοσύνης εργαζόμενων-διοίκησης και κατέστησαν τον παραπάνω στόχο ανέφικτο με εμφανείς τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα.
 
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία μας, καθόλη τη διάρκεια της συμμετοχής μου στη διοίκηση του Γ.Ν.Κ (χρονολογικά) τους πρώην διοικητές Σπ. Δερδεμέζη και Φ. Κακαβίτσα,τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Αθ. Παγώνη, Π. Χρήστου και Χ. Μαραγκού (εκπρόσωποι ιατρών) καθώς και την Κ. Καραμανώλη και τον Σπ.Μοσχάτ (εκπρόσωποι εργαζομένων).
Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της αγαστής συνεργασίας μας ,αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων των προηγούμενων διοικήσεων, ιδιαίτερα δε επί διοίκησης του Φ.Κακαβίτσα ,ήταν ομόφωνες.

Ευχαριστώ το προσωπικό του νοσοκομείου, τους Δ/ντές κλινικών,τη Δ/ντρια Ιατρικής υπηρεσίας και όλο το ιατρικό προσωπικό, τον Δ/ντή νοσηλευτικής υπηρεσίας,τις τομεάρχες και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, τον Δ/ντή και τους Υποδ/ντές Διοικητικού, Τεχνικού, Οικονομικού και όλο το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, τον νομικό σύμβουλο, το βοηθητικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους του ιδρύματος για το αίσθημα ευθύνης που τους χαρακτηρίζει, την έμπρακτη στήριξη ,τον επαγγελματισμό και τις επίπονες προσπάθειές τους γιατί μέσα σε αντίξοες συνθήκες και συχνά υπερβάλλοντας εαυτόν, έβαλαν πλάτη για να κρατηθεί όρθιο και να λειτουργεί εύρυθμα το νοσοκομείο μας.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.
Παραμένω ενεργός πολίτης και με αυτή μου την ιδιότητα-υποχρέωση ,θα είμαι παρών, δίπλα στους πολίτες και στα καθημερινά τους προβλήματα, όπως έπραξα μέχρι σήμερα από όποια θέση κι αν κλήθηκα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, συμβάλλοντας με θέσεις -προτάσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα του νησιού μας.
Η αγάπη για τον τόπο μας και η ανάγκη να βελτιώσουμε τις συνθήκες της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα δε εκείνες που αφορούν το αγαθό της δημόσιας υγείας, είναι διαρκής και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται στο πλαίσιο μιας θητείας ή συμμετοχής σε συλλογικά όργανα και φορείς.

Γιάννης Ζήκος