Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η φρεγάτα "Θεμιστοκλής" και το αρματαγωγό "Λέσβος" στο λιμάνι της Κέρκυρας

Πολεμικό Ναυτικό
05 Αυγούστου 2020 / 15:46

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσαν το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου το αρματαγωγό «Λέσβος» (L176) και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» (F465) του Πολεμικού μας Ναυτικού, μεταφέροντας τους σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής. Στα δύο πλοία επιβαίνουν συνολικά 129 Ναυτικοί Δόκιμοι, καθώς και 6 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (2 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 2 από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και 2 από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής).

Τα δύο πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020. Στη σχετική τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, o Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Διοικητής Διοίκησης Φρεγατών Αρχιπλοίαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, ο Διοικητής Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων Πλοίαρχος Χρήστος Γεωργούλας ΠΝ, καθώς συγγενείς και φίλοι των Ναυτικών Δοκίμων.
Ο πλους θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 με τα πλοία να καταπλέουν, εκτός από την Κέρκυρα, στο λιμάνι της Τήνου και στο Ναύσταθμο Κρήτης. Σκοπός του θερινού εκπαιδευτικού πλου είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Ναυτικούς Δόκιμους, καθώς επίσης και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Τα πλοία
Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» καθελκύστηκε το 1979. Εντάχθηκε στο Ολλανδικό Ναυτικό το 1981 ως «Philips van Almonde» και ανήκει στην κλάση «Kortenaer» (ή τύπος S). Το 2003 αγοράστηκε από την Ελλάδα και εντάχθηκε επισήμως στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Πήρε το όνομά της προς τιμήν του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού, στρατηγού και ναυάρχου Θεμιστοκλή (525-461 π.Χ.) για την προσφορά του στη νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Έχει μήκος 130,5 μέτρων, πλάτος 14,6 μέτρων και εκτόπισμα 3.200 τόνων. Υπηρετείται από πλήρωμα 202 ατόμων. Ως οπλισμό φέρει οκταπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων Sea Sparrow, οκτώ πυραύλους επιφανείας Harpoon, κύριο πυροβόλο OTO-Melara των 76mm, δευτερεύοντα πυροβόλα και πολυβόλα, δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες, καθώς και ένα αντιπυραυλικό σύστημα Phallanx. Διαθέτει υπόστεγο και ελικοδρόμιο για ένα ελικόπτερο, ενώ μπορεί να πλεύσει με μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα εννέα φρεγάτες τύπου S οι οποίες, παρά την παλαιότητά τους, εξακολουθούν να αποτελούν αξιόπιστα τη ραχοκοκαλιά της Διοίκησης Φρεγατών.

Το αρματαγωγό «Λέσβος» είναι ένα από τα πέντε πλοία του τύπου αυτού, που σχεδιάστηκαν και ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’90 προκειμένου να αντικαταστήσουν τα έως τότε χρησιμοποιούμενα παλαιά αμερικανικής προέλευσης αποβατικά πλοία του Στόλου. Έχει μήκος 116 μέτρων, πλάτος 15,3 μέτρων και εκτόπισμα 4.400 τόνων. Καθελκύστηκε το 1990 και εντάχθηκε στη Διοίκηση Αμφίβιων Δυνάμεων στις 26 Φεβρουαρίου 1999. Μπορεί να μεταφέρει πεζοναύτες, υλικό και οχήματα (συμπεριλαμβανομένων έως και 22 αρμάτων μάχης) για αποβατικές επιχειρήσεις, για τις οποίες διαθέτει δύο καταπέλτες. Έχει πλήρωμα 120 ατόμων και ο οπλισμός του απαρτίζεται από ένα κύριο πυροβόλο OTO-Melara των 76mm, δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors των 40mm και δύο δευτερεύοντα πυροβόλα των 20mm. Διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο και μπορεί να πλεύσει με μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων.