Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ερημίτης, το μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό

Μπάμπης Χαραλάμπους
25 Ιουλίου 2020 / 11:27

Άρθρο του Μπάμπη Χαραλάμπους, συμβούλου της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και ο πολιτικός φορέας που τη στηρίζει, το ΚΚΕ, με κάθε ευκαιρία δηλώνουμε πως η αστική δημοκρατία κάθε άλλο παρά ουσιαστική δημοκρατία είναι. Πως το πάνω χέρι το έχει η αστική τάξη και όχι ο λαός. Πως την ουσιαστική εξουσία την έχει το μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο οι αστικές κυβερνήσεις  και τα αστικά κόμματα - όποια ιδεολογική απόχρωση κι αν δηλώνουν (συντηρητικά, νεοφιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά) - υπακούουν και υπηρετούν πιστά.

Βέβαια ανάμεσα στους καπιταλιστές υπάρχουν και αντιθέσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Πάντοτε, όμως, εμφανίζονται ενωμένοι σαν μια γροθιά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό» λαό και τις διεκδικήσεις του.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;

Μα γιατί όλα αυτά βρίσκουν, κατά την γνώμη μας, τέλεια εφαρμογή στη περίπτωση του Ερημίτη, κάτι που αποδεικνύει την ορθότητα των πιο πάνω θέσεων.  Έτσι:            

1.  Είναι σε όλους γνωστό πως η απείρου κάλλους περιοχή του Ερημίτη έγινε στόχος πολλών επίδοξων επενδυτών, ήδη, από την δεκαετία του ΄80. Οι επενδυτές αυτοί είχαν, από τη πρώτη στιγμή, την αμέριστη συμπαράσταση όλων ανεξαιρέτως των αστικών κυβερνήσεων   και όλων των αστικών κομμάτων που σαν γνήσιοι υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου επικαλέσθηκαν και επικαλούνται κάθε επιχείρημα  - γελοίο ή σοβαρό -  για να τεκμηριώσουν τη στήριξή τους.

Ανάπτυξη της περιοχής που, κάθε φορά,  τη χαρακτηρίζουν και με κάποιο εύηχο επίθετο (αειφόρος ή βιώσιμη ή φιλική προς το περιβάλλον), υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας, μνημονιακές υποχρεώσεις κλπ. κλπ. κλπ. είναι μερικά από τα επιχειρήματά τους.  Επιχειρήματα που δεν έπεισαν, όμως, τους κατοίκους της περιοχής αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία του Κερκυραϊκού λαού, που με τους μεγαλειώδεις και συνεχείς αγώνες τους κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αποτρέψουν την πλήρη και ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

2. Λέμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί δυστυχώς μεγάλες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής αγοράσθηκαν από ξένους (κυρίως Άγγλους) «επενδυτές», μεταξύ των οποίων και ο γνωστός μεγιστάνας τραπεζίτης Rothschild (Ρότσιλδ). Όλοι αυτοί, για χρόνια ολόκληρα, με την ανοχή του πολιτικού τους προσωπικού, παραβίαζαν τους νόμους, απαγορεύοντας στους «ιθαγενείς» Κερκυραίους την πρόσβαση στις ακτές της περιοχής μέσα από τις ιδιοκτησίες - επιχειρήσεις τους. Έφτιαξαν βίλλες και πολυτελείς κατοικίες, από την εκμετάλλευση των οποίων θησαυρίζουν κάτι που οι ίδιοι, κυνικά,  ομολογούν, σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν στο κ. Μητσοτάκη, «… κάθε χρόνο προσκαλούν φίλους και εκμισθώνουν τις κατοικίες και δημιουργούν (έτσι) χιλιάδες επισκέπτες που δαπανούν υψηλά ποσά ….κλπ. κλπ….».

Η εμφάνιση της NCH Capital στον ορίζοντα που με την «επένδυσή» της στο εναπομείναν παρθένο τμήμα του Ερημίτη, σαφώς απειλεί με πλήρη τσιμεντοποίηση και ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή την περιοχή, έχει, όμως,  και σαν παράπλευρη συνέπεια την άμεση, μεγάλη οικονομική ζημία των πιο πάνω «επενδυτών» που για χρόνια πουλούσαν, με το αζημίωτο, στους πελάτες τους το κάλλος του Ερημίτη που με την «επένδυση» της NCH θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία. Οι «επενδυτές», βέβαια δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα. Συνέστησαν σωματείο με την επωνυμία «Ένωση Ιδιοκτητών Κέρκυρας» (Corfu Owners Assosiation) και με διαδοχικές επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό,  εκφράζουν την θλίψη και τα παράπονά τους  που η κυβέρνηση, ουσιαστικά, τους εγκαταλείπει, προτιμώντας να  προασπίζεται την,  εχθρική προς τα συμφέροντα τους, «επένδυση» της   NCH Capital.

Δεν  μένουν, όμως, μόνο εκεί. Ως  πραγματικά αφεντικά, στις επιστολές τους διατυπώνουν και συγκεκαλυμμένες απειλές αλλά και ύβρεις. Αποκαλούν π.χ. την κυβέρνηση Μητσοτάκη «Αθηναϊκή Κυβέρνηση». Ο δε γνωστός και μη εξαιρετέος μεγιστάνας Rothschild δεν διστάζει να αποκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη ανόητο !!!  Για του λόγου το αληθές στις 11/07/2020 ο κύριος αυτός έγραψε στο twitter: “…Mitsotakis is foolish to champion this project…” !!!  

3. Για την «επένδυση» της NCH Capital τα πράγματα είναι πιο γνωστά. Με την πλήρη στήριξη και την αμέριστη βοήθεια των αστικών κυβερνήσεων, προχωρεί ακάθεκτη στο καταστροφικό της έργο. Με ένα νεύμα της, υπουργοί της κυβέρνησης «σκίζονται» να την εξυπηρετήσουν. Γεωργιάδης και Θεοδωρικάκος για χάρη της γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους,  τις ομόφωνες –αρνητικές για την «επένδυση» -- αποφάσεις των Δήμων και των προηγούμενων Περιφερειακών Συμβουλίων. Σε μία νύκτα μέσα, «καθαρίζουν για πάρτη της»  και  αλλάζουν την νομοθεσία  αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Διοίκηση που εξακολουθούσε,  ενοχλητικά, να αρνείται να συναινέσει στην περιβαλλοντική καταστροφή του Ερημίτη.

Η λέξη «διαβούλευση» έντονα προπαγανδιστική για την δήθεν δημοκρατία τους, παραμένει ως συνήθως λέξη κενή περιεχομένου. Τέλος με ένα απλό κούνημα του δακτύλου της, η πολυεθνική εταιρεία φέρνει τον ίδιο τον πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης για να παραστεί στις φιέστες της εταιρείας στο τόπο του υπό εξέλιξη εγκλήματος της οικολογικής καταστροφής του Ερημίτη που η κυβέρνηση, όμως, εξακολουθεί να την χαρακτηρίζει «εμβληματική επένδυση».

4.Μετά από όλα αυτά είναι πολύ εύκολο και στον πιο δύσπιστο να συνειδητοποιήσει και στην περίπτωση του Ερημίτη,  ποιά είναι τα πραγματικά αφεντικά. Είναι οι  περίφημοι «επενδυτές». Αυτοί δίνουν εντολές και το πολιτικό τους προσωπικό, υπάκουα, εκτελεί. Αυτοί βρίζουν και η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Τους φτύνουν κατάμουτρα και αυτοί ρωτάνε πότε άρχισε η βροχή.

Τέλος  όλα αυτά αποτελούν  τρανή απόδειξη πως ότι ούτε  η κυβέρνηση της  ΝΔ αλλά ούτε  και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, ακόμη και αν ήθελαν, δεν μπορούν να τα βάλουν με αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους και άρα ασκούν την ουσιαστική εξουσία. Πολλώ δε μάλλον που δεν θέλουν.
Ειδικότερα για τον Ερημίτη θα επαναλάβουμε  αυτό που έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν:  

«…Η δύναμη είναι στα χέρια ενός οργανωμένου λαού αποφασισμένου  να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αξιοποιεί προς όφελός του το δημόσιο πλούτο. Η δύναμη λοιπόν είναι στα χέρια μας, στα χέρια του μαζικού λαϊκού  κινήματος.» Και όπως μέχρι τώρα αποτρέψαμε νικηφόρα την καταστροφή του Ερημίτη έτσι και τώρα θα το καταφέρουμε. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε μαχητικά γι αυτό.