Ματαίωση του Kassiopi Project ζητούν οι Βρετανοί ιδιοκτήτες στην Κέρκυρα

Ματαίωση του Kassiopi Project ζητούν οι Βρετανοί ιδιοκτήτες στην Κέρκυρα

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μια κυβέρνηση θα υποστήριζε ποτέ ένα τόσο παλιομοδίτικο έργο. Είναι προφανές ότι η οικοδόμηση σε μια παρθένα περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη»

19
Ιουλίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεύτερη επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέρκυρας, που εκπροσωπεί περίπου 200 μέλη τα οποία διατηρούν δεύτερη κατοικία στο νησί και, όπως οι ίδιοι λένε, έχουν επενδύσει σε αυτό, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η επένδυση γυρνά την Κέρκυρα στα μοντέλα τουρισμού της δεκαετίας του '60. Υπογραμμίζουν δε, ότι αυτό θα βλάψει-δεν θα ωφελήσει, την οικονομία της περιοχής και τη φήμη του νησιού.

Με ανακοίνωσή που υπογράφει ο Πρόεδρος Τζόνι Κάμερον, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέρκυρας εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευσή του που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επέλεξε να επισκεφθεί την Κέρκυρα για να υποστηρίξει την προτεινόμενη επένδυση του Ερημίτη από την NCH Capital:

«Έχουμε γράψει δύο φορές στον Πρωθυπουργό για να δείξουμε γιατί αυτή η εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Κέρκυρας. Πολλοί άλλοι έχουν κάνει το ίδιο, και ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας έχει καταστήσει ξεκάθαρη την αντίθεση της τοπικής κοινότητας. Δεν πρόκειται για δημοκρατία στην εργασία.

Ο Ερημίτης είναι ένα πολύτιμο κόσμημα της Ελλάδας και της Μεσογείου στο σύνολό της. Είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που επιτρέπεται αυτή η ανάπτυξη, πόσο μάλλον ενθαρρύνεται, σε αυτούς τους παρθένους καταπράσινους λόφους και παραλίες. Όπως είπαμε στην επιστολή μας, αυτό θα βλάψει --- δεν ωφελεί - την τοπική οικονομία και θα βλάψει - δεν θα ωφελήσει - τη φήμη της Ελλάδας ως προορισμού για βιώσιμη ανάπτυξη. Βρίσκεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη σημασία των περιβαλλοντικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο. Είναι μια «λύση» που έχει ληφθεί από τη δεκαετία του 1960, τη στιγμή που εδώ και είκοσι χρόνια είμαστε στον 21ο αιώνα, και όταν οι νέοι ιδιαίτερα ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον ενός κόσμου που αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές και οικολογικές προκλήσεις.

Ήταν ιδιαίτερα λυπηρό που η κυβέρνηση της Αθήνας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αγνοήσει και να παρακάμψει τις νόμιμες ανησυχίες του δήμαρχου και της τοπικής κοινότητας σχετικά με τα δημοτικά μονοπάτια, την αναδάσωση, την απορροή υδάτων και την υψομετρική μελέτη.

Ως εραστές και κάτοικοι της Κέρκυρας, ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε, ως αποτέλεσμα της επίσκεψής του, τη δύναμη και τη δικαιοσύνη της τοπικής αντιπολίτευσης και θα ξανασκεφτεί. Υπάρχει ακόμη χρόνος να επιμείνουμε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη σέβεται τουλάχιστον το τοπικό περιβάλλον και τον τοπικό πολιτισμό.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη θα υποστήριζε ποτέ ένα τόσο παλιομοδίτικο έργο. Σίγουρα είναι προφανές ότι η οικοδόμηση σε μια παρθένα περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη; »

Για την  Ένωση Ιδιοκτητών Κέρκυρας
Τζόνι Κάμερον, Πρόεδρος

Η πρώτη επιστολή 

Η πρώτη επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο αναδημοσιεύεται παρακάτω.

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθύνομαι σε σας ως Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κέρκυρας αναφορικά με την προτεινόμενη επένδυση της NCH Capital στον Ερημίτη, στη Βόρεια Κέρκυρα.

Η Ενωση συστάθηκε την περσινή χρονιά, με πρώτο σκοπό να εκπροσωπεί άτομα τα οποία διατηρούν δεύτερη κατοικία στην Κέρκυρα.

Σήμερα έχει περί τα 200 μέλη. Συνολικά, πρέπει να έχουν επενδύσει άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Κέρκυρα.

Δεδομένου ότι προσκαλούν φίλους και εκμισθώνουν τις κατοικίες του, δημιουργούν χιλιάδες επισκεπτών που δαπανούν υψηλά ποσά κάθε χρόνο – πολλοί εκ των οποίων είναι άνθρωποι με σημαντική επιρροή και σημασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

Κάθε χρόνοι οι ίδιοι και οι φιλοξενούμενοί τους εισφέρουν ένα τεράστιο ποσό στην τοπική οικονομία, δαπανώντας χρήματα για την κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών, καθώς και σε ταβέρνες, εστιατόρια και καταστήματα.

Όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό μας τόπο (www.corfuowners.com), οι σκοποί της Ενωσης είναι οι εξής:

Nα συμβάλει στην προστασία της οικολογίας και του περιβάλλοντος της Κέρκυρας.

Να διατηρήσει στενές σχέσεις με τις Αρχές και τους τοπικούς εκπροσώπους.

Να ενημερώνει τα μέλη αναφορικά με τυχόν θέματα που μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε αυτούς

Να ασκεί πίεση για αλλαγές όπου απαιτείται

Να βοηθά και, αν απαιτηθεί, να στηρίζει οικονομικά σχετικές τοπικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών έχουν τις κατοικίες τους στην Βόρεια- ανατολική Κέρκυρα, κοντά στην Κασσιώπη και τον Άγιο Στέφανο. Επομένως τόσο οι ίδιοι όσο και οι φίλοι και φιλοξενούμενοί τους έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στην πιθανή επένδυση από την NCH Capital στον Ερημίτη.

Όπως γνωρίζετε, ο Ερημίτης ανήκε στο Ελληνικό κράτος και δεν υπάρχουν καθόλου κατοικίες σε αυτή την όμορφη και μεγάλη χερσόνησο, η οποία για το λόγο αυτό αποτελεί καταπληκτική όαση με καταπράσινο δάσος στην ακτή της Κέρκυρας, η οποία κατά τα άλλα καλύπτεται από κατοικίες και χωριά.

Ο Ερημίτης, όπως είναι σήμερα, αποτελεί πράγματι έναν από τους βασικούς πόλους έλξης στη Βόρεια Κέρκυρα και συμβάλλει στην προσέλκυση όλων των σημαντικών τουριστών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση τον πούλησε για επένδυση ως ξενοδοχείο με πολλαπλές επαύλεις (βίλλες) και συγκροτήματα διαμερισμάτων, και έδωσε άδεια πολεοδόμησης για ένα σχέδιο πολύ πυκνής δόμησης χωρίς να προηγηθεί κάποια έρευνα ή  διερεύνηση της γνώμης της τοπικής  κοινωνίας.

Η προτεινόμενη επένδυση έρχεται σε σαφή αντίθεση με τον υφιστάμενο περιβάλλον. Η πλειοψηφία των ντόπιων Κερκυραίων αντιτίθεται σφόδρα, καθώς αναγνωρίζουν ότι για όλη την Κέρκυρα, και ιδιαίτερα για αυτό το τμήμα του νησιού, η καλύτερη στρατηγική για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της οικονομίας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, ΟΧΙ η αύξηση του αριθμού των τουριστών.

Τα μέλη της Ένωσης έχουν συμβάλει, και συνεχίζουν να συμβάλουν, σε πολύ μεγάλη βαθμό στην τοπική οικονομία. Η επένδυση της NCH δεν θα το κάνει αφού, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι δεν θα είναι ντόπιοι και οι πελάτες θα διαμένουν εντός της επένδυσης στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Το ιδιαίτερα συγκεντρωτικό αποτύπωμα του σχεδιαζόμενου ξενοδοχείου με διαμερίσματα και βίλλες θα έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και θα καταστρέψει την αξία της περιοχής για τους γείτονές του.

Η πίεση στις τοπικές υπηρεσίες, όπως διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο, και ύδρευση- οι οποίες ήδη έχουν μεγάλες δυσκολίες- θα είναι αφόρητη.

Η κατασκευαστική φάση που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια θα προκαλέσει, από μόνη της, τεράστια αναστάτωση, θόρυβο και ζημίες. Η πρόσβαση στο χώρο είναι εφικτή μόνο από πολύ στενούς τοπικούς δρόμους.

Θα είστε σε γνώση της αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για το περιβάλλον που  τονίζεται  από  την  «κλιματική  κρίση».

Η  ανάπτυξη  ενός ξενοδοχείου, όπως προτείνεται, μέσα στο παρθένο και ιστορικό αυτό οικοσύστημα, με την επακόλουθη βλάβη στην πανίδα, στη θάλασσα, και στο φυσικό δάσος

θα αποτελούσε προσβολή για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.

Θα ήταν φυσικό να αναμένω διάχυτη απογοήτευση από τους αλλοδαπούς φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

τα μέλη μας αγαπούν την Κέρκυρα και αγαπούν την Ελλάδα.

Η προτεινόμενη αυτή επένδυση θα βεβηλώσει ένα υπέροχο τοπίο και θα είναι επιζήμια για την τοπική οικονομία και πολύ κακή για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Βορειο-ανατολικής Κέρκυρας.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή σας θα ανατρέψει την απόφαση των προκατόχων σας και θα αποτρέψει  οποιαδήποτε επένδυση όπως η προτεινόμενη.

Είναι ευκαιρία να τροποποιηθεί η πολεοδομική άδεια ώστε να επιτρέπει μόνο πολύ μικρότερη, αλλά υψηλού επιπέδου επένδυση η οποία θα είναι πραγματικά φιλική στο περιβάλλον και στο τοπικό πλαίσιο. Αν αυτό γίνει σωστά, θα μπορείτε να προβάλετε μια επένδυση που ήταν πραγματικά φιλική στο περιβάλλον και άριστου επιπέδου, και να δημιουργήσετε έτσι ευρεία διεθνή υπεραξία και κύρος για την Ελλάδα.

Ελπίζω πραγματικά να επωφεληθείτε αυτής της ευκαιρίας».


Με εκτίμηση

Τζόννι Κάμερον

Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Κέρκυρας