Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ένοχη σιωπή βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία μας

Αλέκος Αυλωνίτης
30 Ιουνίου 2020 / 17:09

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Δικηγόρου, Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συνεχιζόμενες ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και προκλητικές δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη ακόμα και κατά εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας χτυπούν στην καρδιά της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας.

Η ΑΠΕΙΛΗ εναντίον εκπρόσωπου της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, της αστικής δημοκρατίας, συνιστά ευθεία ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Όμως ταυτόχρονα θα έπρεπε να προκαλέσει και την καθολική αντίδραση και ΚΑΤΑΔΙΚΗ αφενός μεν από την ίδια την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αφετέρου δε του αντικειμενικά προσβαλλόμενου στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη Δικαστικού Σώματος. Και τούτο διότι απλούστατα, το ζήτημα είναι ΘΕΣΜΙΚΟ, ενώ η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Α. Γεωργιάδη συνιστά ΠΡΟΣΒΟΛΗ του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά παράδοξο τρόπο και ενώ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο η έκφραση μιας ΓΝΩΜΗΣ για μια δικαστική ΑΠΟΦΑΣΗ ή μια ενέργεια ενός κυβερνητικού στελέχους προκαλούσε την οξύτατη αντίδραση όλων των δικαστικών ενώσεων που μιλούσαν για απόπειρες παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, σήμερα ο παραπάνω υπουργός, όπως προηγουμένως και άλλοι συνάδελφοι του, είτε με την ιδιότητα του υπουργού είτε ως φυσικό πρόσωπο, όπως απαράδεκτα και υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ κατά μιας ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ και οι συνάδελφοι της ΣΙΩΠΟΥΝ! Ετσι η κυβέρνηση σιωπά, το ίδιο και τα περισσότερα Μ.Μ.Ε!

Τι αλήθεια συμβαίνει; Πώς ένας ΥΠΟΥΡΓΟΣ, κατά του οποίου μάλιστα εκκρεμεί έρευνα της Δικαιοσύνης που μπορεί να τον καταστήσει κατηγορούμενο, τολμά να ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ και μάλιστα με φυλάκιση την Εισαγγελέα Διαφθοράς η οποία έχει ΕΚΛΕΓΕΙ δύο φορές στη συγκεκριμένη θέση από τα αρμόδια όργανα και η οποία χειρίζεται ζοφερές υποθέσεις σκανδάλων; Και πώς αλήθεια είναι δυνατό τα ίδια Μ.Μ.Ε τα οποία με το παραμικρό κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για απαράδεκτες παρεμβάσεις κατά της Δικαιοσύνης, τώρα ΣΙΩΠΟΥΝ και ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ έναν υπουργό σαν τον Άδωνι να απειλεί θεούς και δαίμονες, δημοσιογράφους και μια εισαγγελική λειτουργό; Ποια αλήθεια είναι η δικαιολογία για την ανοχή μιας τόσο βαριάς προσβολής από τους φορείς της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αλλά και την διαβόητη ΕΣΗΕΑ; Τι αλήθεια συμβαίνει στην πατρίδα μας;

Η δήλωση της Εισαγγελέως Ε. Τουλουπάκη ότι εξαιτίας των απαράδεκτων δηλώσεων του Αδώνιδος θα κινηθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση της προσωπικότητά της, είναι πρωτόγνωρη και συνιστά ΚΟΛΑΦΟ κατά της κυβέρνησης, του Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και της φυσικής ηγεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων των δικαστών και εισαγγελέων.

Οι παραπάνω θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι, όπως ορθά ισχυρίζεται και η Εισαγγελέας Διαφθοράς, με το Ν.4596/ 2019 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία 2016/343/ Ε.Ε και σε συμμόρφωση με πλήθος αποφάσεων του ΕΔΔΑ, έχει πλέον θεσμοθετηθεί η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς δημόσιου λειτουργού ή κυβερνητικού αξιωματούχου για μια εκκρεμή ποινική διαδικασία, διότι έτσι θεωρείται ότι προσβάλλεται κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας.

Με τις δηλώσεις του υπουργού Α. Γεωργιάδη αγνοούνται προκλητικά η νομοθεσία της χώρας οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου καθώς και η πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ. Είμαι πραγματικά περίεργος, πέρα από βαθιά ανήσυχος για την κατάντια κάποιων υψηλά ιστάμενων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και των κυβερνητικών χειρισμών τους τελευταίους μήνες, να αναμένω να δω τις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για το παραπάνω θέμα.
Δημοσιεύθηκε στις 30/6/2020 στην "Αυγή"