Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγώνα μέχρις εσχάτων για τον Ερημίτη ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας(video)

Ερημίτης
20 Ιουνίου 2020 / 00:00

Αντίθεση στην καταστροφή του Ερημίτη και συνέχιση των κινητοποιήσεων ψήφισε το σώμα με ψήφους 14 υπέρ, 11 κατά και ένα παρών

ΑΧΑΡΑΒΗ(ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ). Πρωταγωνίστησε για μια ακόμα φορά ο Ερημίτης στο δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας. Η πρώτη δια ζώσης - μετά τον κορωνοϊό - συνεδρίαση, έγινε κεκλεισμένων των θυρών και τηρουμένων των μέτρων προστασίας. Εξαντλώντας εξάλλου όλη τους την αυστηρότητα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Παπαδάτος, και ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης, απαγόρευσαν την παρουσία ακόμα και δημοσιογράφων (τριών ατόμων!), επικαλούμενοι υγειονομικούς λόγους. Μετά τη λήψη φωτογραφιών, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν, δημιουργώντας και τη σχετική ένταση.

Τι κι αν η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων πρότεινε επίμονα τη λήψη απόφασης για την δημοσιογραφική κάλυψη; Το προεδρείο δεν δέχθηκε καν να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στους παρισταμένους, καθώς έξω από τις "κεκλεισμένες" θύρες είχαν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα από το κίνημα του Ερημίτη (Σύλλογος Ερημίτη Πλους), την ΟΓΕ Βόρειας Κέρκυρας και τις σχολικές καθαρίστριες. 



Επετράπη η είσοδος μόνον τριών εκπροσώπων του Ερημίτη, για λίγα λεπτά και μόνο για να μιλήσουν. Τελικά τη συνεδρίαση παρακολούθησαν όλοι από τις χαραμάδες των ανοιχτών παραθύρων και από τα μεγάφωνα.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Ρούσσινος, ο οποίος επεσήμανε ότι, παρά το θόρυβο που έχει προκαλέσει η διαμάχη για τον Ερημίτη, το δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει ακόμα ουσιαστικά πάρει μιαν απόφαση υπέρ ή κατά της επένδυσης. Εξάλλου η προηγούμενη επεισοδιακή συνεδρίαση στην πραγματικότητα αφορούσε μόνον το θέμα των υψομετρικών μελετών. Μάλιστα το αποτέλεσμα εκείνης της συνεδρίασης του Φλεβάρη,  ήταν η Κυβέρνηση  και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης να αφαιρέσουν εν μια νυκτί την αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Κώστας Ρούσσινος τόνισε ότι ο αγώνας για τη διάσωση του παραδείσου του Ερημίτη, δεν πρέπει να περατωθεί, μόνον και μόνον επείδή έκανε την εμφάνισή της η μπουλντόζα που καταδάφισε το παλαιό ναυτικό φυλάκιο, γεγονός που διαφημίστηκε πανηγυρικά από τον Υπουργό Ανάπτυξης, «Η Κέρκυρα δεν έχει ανάγκη από λίγες εκατοντάδες ακόμα κρεβάτια» είπε ο Κώστας Ρούσσινος. «Εχει ανάγκη από υποδομές που θα στηρίξουν τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις και από διατήρηση των ελάχιστων ακόμα φυσικών παραδείσων που έχουν απομείνει και συνιστούν ποιοτική διαφορά.

Δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε μια "μάχη τιμής" αλλά με την πεποίθηση ότι μπορούμε να σώσουμε τον Ερημίτη», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από οσους παρακολουθούσαν απ 'έξω.     



Στο ίδιο μήκος κύματος έγιναν αρκετές ακόμα τοποθετήσεις από τους Σωκράτη Τρύφωνα, Βάρθη Μπάνο, Άκη Μαυρωνά, Σπυριδούλα Κόκκαλη, Μαρία Μουζακίτη, Χάρη Κουτσούρη,  Βέρα Κορωνάκη, Δημήτρη Φατήρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερημίτη Πλους μάλιστα τόνισε ότι η μπουλντόζα που έκανε χθες την εμφάνισή της στο Ναυτικό Φυλάκιο, δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα δείχνει να περιφρονεί ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Όπως τόνισε ο Δημήτρης Φατήρας, ακόμα  εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων σε αίτημα του Συλλόγου για αναστολή της κατεδάφισης, μετά την άδεια που είχε εγκριθεί από την Πολεοδομία της Κέρκυρας στο τέλος του 2019.

Υπέρ του αγώνα για τη διάσωση του Ερημίτη τοποθετήθηκε εκτενώς και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.  


     
Το ψήφισμα

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το ακόλουθο ψήφισμα. 

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας:

1. Εκφράζει την αντίθεσή του στην καταστροφή του με την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίησή του
2. Δηλώνει την πολύπλευρη και πολύμορφη στήριξή του στους αγώνες των κατοίκων και των φορέων του περιβάλλοντος, των εργαζομένων, του πολιτισμού και γενικότερα για την υπεράσπιση και διάσωση του Ερημίτη. 

Υπερψηφίστηκε με ψήφους 14 υπέρ, 11 κατά και ένα παρών (από τον Κώστα Γρηγορόπουλο). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Νικοπάσχος αρχικά δήλωσε πρόθεση να ψηφίσει παρών, αλλά μετά από δημόσια(!) παραίνεση του επικεφαλής της παράταξης Σπύρου Ασπιώτη, άλλαξε την ψήφο του σε "όχι".  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ