Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από 3 Ιουνίου ξαναρχίζουν οι Ιταλοί τα ταξίδια. Αμοιβαία καραντίνα για ταξιδιώτες από Γαλλία και Ισπανία

κορονοϊός
16 Μαΐου 2020 / 19:28

Πέφτουν οι δείκτες του κορονοϊού σε κρούσματα και θανάτους. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα περιοριστικά μέτρα αίρονται στη μια ευρωπαϊκή Χώρα μετά την άλλη.

• Ο καθημερινός αριθμός θανάτων της Ισπανίας μειώθηκε στους 102 το Σάββατο, η χαμηλότερη αύξηση από τα μέσα Μαρτίου. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού ανέρχεται τώρα σε 27.563.
 
• Η Ρωσία ανέφερε 9.200 νέες περιπτώσεις το Σάββατο, τη χαμηλότερη ημερήσια αύξηση από την 1η Μαΐου, για συνολικά 272.043 περιπτώσεις. Καταγράφτηκαν επιπλέον 119 θάνατοι, που συνολικά στη Χώρα ανέρχονται σε 2.537.
 
• Οι νέοι θάνατοι στη Γαλλία από κορονοϊό μειώθηκαν από 351 την Πέμπτη σε 104 την Παρασκευή. Η Χώρα μετράει συνολικά 27.529 θανάτους.
 
• Μια ημέρα μετά την έξοδο της Σλοβενίας από τα όποια περιοριστικά μέτρα, χιλιάδες ποδηλάτες διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα εναντίον της κυβέρνησης της Janez Jansa, επικαλούμενοι τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση δημοσιογράφων.
 
• Το Σάββατο, η Γερμανική Μπουντεσλίγκα γίνεται το πρώτο μεγάλο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που ξεκίνησε ξανά μετά την πανδημία. Με αυστηρά πρωτόκολλα σε σχεδόν κενά στάδια, όλοι εκτός από τους παίκτες πρέπει να φορούν μάσκα.
 
• Η Σλοβακία ήρε την καραντίνα στους τελευταίους πέντε οικισμούς Ρομά που βρέθηκαν σ' αυτήν την κατάσταση από τον Απρίλιο. "Σας ευχαριστούμε που υπομείνατε με υπομονή και υπευθυνότητα. Μείνετε προσεκτικοί", δήλωσε ο Peter Pollak, μέλος των Ρομά της επιτροπής κρίσης της χώρας.
 
• Η Amazon πρόκειται να ξανανοίξει σταδιακά τις γαλλικές αποθήκες της από τις 19 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με τα συνδικάτα για την προστασία από τον κορονοϊό. Οι έξι γαλλικές αποθήκες της Amazon, οι οποίες απασχολούν περίπου 10.000 άτομα, έκλεισαν από τις 16 Απριλίου αφού τα δικαστήρια την διέταξαν να περιορίσει τις παραδόσεις.
 
• Τα σύνορα της Γερμανίας με το Λουξεμβούργο άνοιξαν εκ νέου το Σάββατο, με άρση των περιορισμών. Τα σύνορα με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία θα έχουν μειωμένους ελέγχους αντί για συνεχείς επιθεωρήσεις. Επιτρέπονται επαγγελματικά ταξίδια και οικογενειακές επισκέψεις.
 
• Η Γαλλία θα επιβάλει αμοιβαία μέτρα καραντίνας σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ισπανία, αφού οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν καραντίνα 10 ημερών σε ταξιδιώτες από τη Γαλλία.
 
• Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ ΄Ορμπαν αναμένεται να άρει στα τέλη Μαΐου τις υπερεξουσίες που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.
 
• Η Ιταλία θα ελευθερώσει τα ταξίδια από τις 3 Ιουνίου, αίροντας τους εσωτερικούς περιορισμούς καθώς και την κίνηση εισερχόμενων και εξερχόμενων ταξιδιωτών διεθνών ταξιδιών. Ορισμένες περιοχές ήθελαν μια ταχύτερη απελευθέρωση αλλά ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte επέμεινε σε μια πιο σταδιακή χαλάρωση.
 
• Η Πορτογαλία θα ανοίξει ξανά τις παραλίες της στις 6 Ιουνίου, με μια εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας θα διαπιστώνεται εάν μια παραλία είναι γεμάτη ή όχι. Τα γκρουπ πρέπει να μείνουν 1,5 μέτρα μακριά και οι ξαπλώστρες μπορούν να κρατηθούν μόνο για το πρωί ή το απόγευμα, αλλά χωρίς αστυνομικό έλεγχο. «Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.