Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερο μνήμης για τα 75 χρόνια απ’ την αντιφασιστική νίκη των λαών

κκε
08 Μαΐου 2020 / 19:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διήμερο τιμής και μνήμης για τα 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών στις 5 Μάη 1945, οργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ το Σάββατο 9/5 στις 12 το μεσημέρι στην Πόρτα Ρεάλε και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ Escape Room για μαθητές στο Πεντοφάναρο, την Κυριακή 10 Μάη, στις 6 το απόγευμα.

Η επέτειος της 9ης Μάη, 75 χρόνια από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είναι “Μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, όπως ανιστόρητα επιχειρείται να καθιερωθεί απ’ τους εκπροσώπους των τοκογλύφων και των μονοπωλιακών ομίλων.
 
Είναι η Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, της αθάνατης εποποιίας του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης, με τον πρωτοπόρο και καθοριστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων.
 
Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ αποτίνουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Αξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.
 
Είμαστε περήφανοι που το ΚΚΕ αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ μ’ όλες τις δυνάμεις του, τα καλύτερα μέλη του, την ατρόμητη νεολαία του έδωσε τον αγώνα ενάντια στο ναζισμό – φασισμό.
 
Οι κομμουνιστές και όλοι οι λαϊκοί αγωνιστές, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις πιο χρυσές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και συνέβαλαν στη συντριβή του Γερμανικού φασισμού.
 
Το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η Σοβιετική Ένωση με τον κόκκινο στρατό, πληρώνοντας με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς κι άλλους τόσους ανάπηρους και τραυματίες. Την ίδια στιγμή, οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στην ΕΣΣΔ.
 
Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους.  Η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, που προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά είναι η πάλη για ένα ανώτερο σύστημα, που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.
 
Είναι η απάντηση που θέλουμε να δώσουν κι οι μαθητές, η νέα γενιά αγωνιστών, μέσα από την δράση τους. Με ένα παιχνίδι γρίφων, η Μαθητική ΟΒ κι οι φίλοι της θα ταξιδέψουν την Κυριακή 10 Μάη σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1945, τις μέρες που ο Κόκκινος Στρατός τα απελευθερώνει. Αποστολή τους, μέσα από σταθμούς όπου μαθαίνουν την ιστορία κι ανακαλύπτουν πλευρές της, είναι να βρουν μια μικρή αγωνίστρια μαθήτρια από την Ελλάδα και να την απελευθερώσουν από το στρατόπεδο.
 
Καλούμε το λαό και τη νεολαία να τιμήσουν την αντιφασιστική νίκη των λαών, να δώσουν το δικό τους παρόν, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.