Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

2ος κύκλος απολύμανσης σε καταυλισμούς Ρομά στην Κέρκυρα

Ρομά
04 Μαΐου 2020 / 13:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεχίζονται οι εργασίες μικροβιακής απολύμανσης, απεντόμωσης και μυοκτονίας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19)

ως έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας στους κατοίκους των καταυλισμών των Ρομά,  που κατοικούν στα όρια ευθύνης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Την  Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος εργασιών του οποίου την οργάνωση και εποπτεία έχει το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου μας.
 
Επιπλέον, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, η αρμόδια υπάλληλος Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Ρομά του Δήμου μας, σε συνεργασία με τις Επισκέπτριες Υγείας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Κέρκυρας, μετέβησαν στους καταυλισμούς προκειμένου για την τακτική ενημέρωση του πληθυσμού, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό COVID-19 (μέτρα ατομικής και οικιακής υγιεινής, ορθός τρόπος χρήσης μάσκας προσώπου κ.α), καθώς και για τα νέα μέτρα αποκλιμάκωσης σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης, η αναγκαιότητα έγκαιρης ενημέρωσης των αρμοδίων Υπηρεσιών και δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία πρόσβασης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα της νόσου COVID-19 σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) .

Επίσης, διανεμήθηκαν ήδη 200 υφασμάτινες μάσκες πολλαπλής χρήσης, ως εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών, από το  Τμήματος Εθελοντών του Δήμου μας και πρόκειται να διανεμηθούν και άλλες την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας,
Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού «στις δράσεις αυτές έχει παρατηρηθεί μεγάλη συμμετοχή και ένθερμη αποδοχή τόσο από το Σύλλογο Ρομά Κέρκυρας, όσο και από τους ίδιους τους κατοίκους των καταυλισμών, για την προσπάθεια διατήρησης ενός καλού υγειονομικού επιπέδου στους καταυλισμούς τους, με την λήψη των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν δρομολογηθεί καθώς και διαβεβαίωση για την δική τους συνεργασία.
Η λήψη των έκτακτων μέτρων, απαιτείται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 τ. Α'/11-3-2020) και σε συνέχεια της με Α.Π.: 21284/2-4 από 2-4-2020 (ΑΔΑ: ΨΓ1Η46ΜΤΛ6-6ΤΧ), απόφασης του Γενικού Διευθυντή του Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στις κατεπείγουσες εργασίες, εντάσσονται τακτικές επαναλαμβανόμενες εργασίες μικροβιακής απολύμανσης, καθώς και εργασίες μυοκτονίας και απεντόμωσης
».