Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας: Εβδομάδα αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
25 Nov 2023 / 19:18

"Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι διαχρονικό και δεν διαχωρίζει ηλικία, χρώμα, τάξη, φυλή, μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, σε κάθε οικογένεια. Είναι ένα φαινόμενο που αφορά όλες τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ). Σε συνέχεια των δράσεων και εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου κάθε έτους από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1999), o Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μαζί με συνεργαζόμενους φορείς πρόκειται να  διοργανώσει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Την Φωταγώγηση του Παλαιού Δημαρχείου Κέρκυρας την εβδομάδα, από τις 22 έως και τις  29 Νοεμβρίου. Το πορτοκαλί χρώμα είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
  • Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση με θέμα : ''Τα πολλά πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών - πρόληψη και αντιμετώπιση'' στη συνεδριακή αίθουσα στο Φαληράκι , την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρες από τις 18:00 έως τις 21.00.

Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του σημαντικού αυτού προβλήματος, καθώς παγκόσμια κλίμακα παρατηρείται αύξηση περιστατικών και έχει στόχο να υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της ενεργοποίησης και αφύπνισης της κοινωνίας μας ενάντια σε κάθε μορφή βίας που υφίστανται οι γυναίκες . 

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι διαχρονικό και  δεν διαχωρίζει ηλικία, χρώμα, τάξη, φυλή, μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, σε κάθε οικογένεια. Είναι ένα φαινόμενο που αφορά όλες τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάδειξη της έμφυλης βίας με κάθε μέσο είναι υποχρέωση των κοινωνικών δομών, ώστε να λυθούν τα δεσμά της σιωπής και να πετύχουμε την ενθάρρυνση των γυναικών που κινδυνεύουν να δεχθούν ή δέχονται ήδη βία, να εξοπλιστούν με γνώσεις, να ζητήσουν βοήθεια, να  νιώσουν ασφαλείς και όχι μόνες, ουσιαστικά να ελευθερώσουν την ψυχή τους.

Μέσα από τις δράσεις το κοινό θα έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί για τις κρατικές δομές που λειτουργούν υποστηρικτικά, καθώς και για τις γραμμές βοήθειας. Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στα πολύμορφα είδη βίας σε ενδοοικογενειακό  και επαγγελματικό περιβάλλον, τις επιπτώσεις της βίας στη ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας σε διάφορα στάδια της ζωής της καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης και διαφυγής από το φαινόμενο της έμφυλης βίας από τους επαγγελματίες υγείας, επιστημονικό προσωπικό των φορέων και των κρατικών δομών που συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα αποσταλεί σε νέο δελτίο τύπου.

Οι δράσεις διοργανώνονται από το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΠ Υγείας, το Πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών (έργα συγχρηματοδοτούμενα  από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020») του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς, το Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, το  Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας και την συμμετοχή του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ  Κέρκυρας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας και Κοινωνικού Έργου του Δήμου, κ. Ανδρέας Σκούπουρας χαιρετίζει τις δράσεις και προσκαλεί το κοινό για την συμμετοχή του.