Σάββατο 02.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο με τα καμώματα γύρω από την υπόθεση του θανάτου Κερκυραίου

Νοσοκομείο Κέρκυρας
27 Απριλίου 2020 / 17:19

Με καθυστέρηση ενός 24ώρου και από την τηλεόραση έμαθαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για το ιατροδικαστικό πόρισμα που απέδιδε στον κορονοϊό τον θάνατο 53χρονου Κερκυραίου. Και σα μην έφτανε μόνον αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, μόνον μετά τη δημοσιοποίηση κλήθηκαν όσοι εμπλεκόμενοι ώστε να δώσουν δείγμα για τεστ pcr, που ευτυχώς είναι αρνητικά στον ιό!

Σε κοινή ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ και του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων, υπογραμμίζεται το λογικό κενό στην αλληλουχία των γεγονότων: Από τη μία πλευρά, η Διοίκηση του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν αποδέχεται το περιστατικό ως COVID-19. Ωστόσο μετά την ευρεία δημοσιότητα που πήρε το γεγονός, κάλεσε τους εργαζόμενους να εξεταστούν για κορωνοϊό, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο ασθενής  διεκομίσθη από το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του ΓΝΚ την περασμένη Δευτέρα 20-4-2020 στις 12.40 μμ  όπου και έγινε, βάσει πρωτοκόλλου, προσπάθεια ανάνηψης και διασωλήνωση χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα και ο ασθενής κατέληξε. Στην όλη διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε στο συνηθισμένο χώρο και όχι στο τμήμα υποδοχής ύποπτων περιστατικών καθ’ότι δεν υπήρχε κλινική υποψία λοίμωξης από κορονοιό, ενεπλάκησαν γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς οι οποίοι  συνεπώς, αν ο ασθενής ήταν όντως θετικός, εκτέθηκαν άμεσα! Το εν λόγω προσωπικό όμως και ενώ το πόρισμα του ιατροδικαστή είχε γίνει γνωστό στη Διοίκηση του νοσοκομείου και στα αρμόδια όργανα το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, δεν ενημερώθηκε παρά μόνο το Σάββατο βράδυ και μάλιστα όχι από τη Διοίκηση αλλά από το δελτίο ειδήσεων τοπικού ΜΜΕ! Μόνο κατόπιν του δελτίου δε, άρχισαν τα τηλεφωνήματα προς το προσωπικό να προσέλθει την Κυριακή το πρωί για λήψη επιχρίσματος!

Πέρα από το αν πρόκειται όντως για θάνατο από κορονοιό, πέρα από το αν η όλη διαδικασία έγινε όπως έπρεπε, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες του ΕΟΔΥ ο οποίος για άλλη μια φορά λειτουργεί με τεράστια ελαφρότητα υποτιμώντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο, προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα που γεννιούνται στους δικαιολογημένα εξοργισμένους εργαζομένους του νοσοκομείου και στα οποία η Διοίκηση οφείλει άμεσα  να απαντήσει και να πάψει επιτέλους να κρύβεται!
Γιατί αφού η Διοίκηση είχε ενημερωθεί την Παρασκευή για το πόρισμα της νεκροψίας δεν ενημέρωσε για πάνω από 24 ώρες το εν λόγω προσωπικό και δεν το κάλεσε για τεστ;

Γιατί αφού η Διοίκηση ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ο οποίος δεν θεωρoύσε και εξακολουθεί να μη θεωρεί το περιστατικό ως covid 19,  έτρεξε άρον άρον το Σάββατο βράδυ να ειδοποιήσει το προσωπικό να προσέλθει για λήψη επιχρίσματος την Κυριακή το πρωί; Τι μεσολάβησε; Γιατί αυτή η αλλαγή στάσης; Από τη στιγμή που η Διοίκηση έκρινε ότι πρέπει να παρθεί επίχρισμα από τους εργαζόμενους την Κυριακή το πρωί έπρεπε να το είχε κρίνει απαραίτητο και να το είχε πράξει από την πρώτη στιγμή! Αλλιώς πιο λογικό θα ήταν να μην το έκανε καθόλου! Αυτή η κίνηση από μόνη της συνιστά άμεση παραδοχή της αδράνειας της και της πλήρους αδιαφορίας της για το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η Διοίκηση κινητοποιήθηκε εξαιτίας και μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος! Αυτή είναι η ουσία! Και ας μην προσπαθεί να βρει άλλοθι στην ενημέρωση που είχε ή δεν είχε η ίδια από τον ιατροδικαστή! Χρόνο είχε! Ακόμα και αν κρίνει αναξιόπιστο το πόρισμα της νεκροψίας, από τη στιγμή που είχε στη διάθεσή της ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου έπρεπε να κινηθεί άμεσα, έστω και προληπτικά, προς διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των ασθενών με τους οποίους αυτοί ήλθαν σε επαφή!
Αν ό μη γένοιτο, ένας από όλους αυτούς βρεθεί θετικός, τι θα μας πει ο κος Διοικητής;
Αν το θέμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί, θα είχε διατάξει έλεγχο στο προσωπικό;;;
 
Εν τέλει ως εργαζόμενοι αναρωτιόμαστε: ποιος μας προστατεύει;  Η Διοίκηση του νοσοκομείου ή τα ΜΜΕ;