Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερίζουν για το Νοσοκομείο Κέρκυρας ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Νοσοκομείο Κέρκυρας
26 Ιουνίου 2019 / 19:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέος πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεκινήσει με επίδικο την κατάσταση της υγείας στο νησί. Κάθε ανακοίνωση και μια απάντηση από την "απέναντι" πλευρά.

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας λέει χαρακτηριστικά: «Ας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική του για τον Τομέα της Υγείας στο νησί...»
 
Σε απάντηση του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο Τομέας Υγείας της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα δήλωσε ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, ο κ. Γκίκας σχολίασε:

«Φαίνεται ενοχλημένη η Επιτροπή Υγείας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις μου για τις υπηρεσίες  Υγείας στο νησί μας.
Αντί απαντήσεως τους προτρέπω να δουν τις εικόνες που μεταδόθηκαν χθες από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό με μεταφορά τραυματία τροχαίου ατυχήματος από πυροσβέστες και αστυνομικούς στη Λευκίμμη πάνω στην καρότσα αγροτικού οχήματος, γιατί δεν υπήρχε Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.  Όλα αυτά τον 21ο αιώνα σε έναν από τους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας....
Ας κάνουν λοιπόν την αυτοκριτική τους, γιατί οι δεσμεύσεις του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ κ. Μυλωνά, παρουσία σύσσωμου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία του Τομέα Νότου του ΕΚΑΒ έμειναν στα χαρτιά.

Σε κάθε περίπτωση επειδή δεν με εκφράζει η “αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση”, αναγνώρισα τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει. Όμως η αλήθεια είναι, ότι και η επανασύσταση της ΥΠΕ Ιονίων Νήσων χρειάζεται, και η διαφορετική μεταχείριση του Νοσοκομείου μας στο πλαίσιο της νησιωτικότητας απαιτείται, και η στελέχωση του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ με επιπλέον προσωπικό είναι απαραίτητη, και η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας είναι εκ των ουκ άνευ (αφού πχ. 5 μήνες τώρα εγκιβωτισμένος ιατρικός εξοπλισμός παραμένει στους διαδρόμους...), και φυσικά η αναγκαιότητα για μείωση των διακομιδών είναι απαραίτητη...

Όσον αφορά στο όραμά μας για την Υγεία, προτρέπω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στο κόπο να μελετήσουν το Πρόγραμμά μας που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο...
Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η ΝΔ σε σύντομο χρόνο θα βελτιώσει την γενικότερη εικόνα των υπηρεσιών Υγείας στο νησί...».
 
Η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νεόυ υποψήφια, Φωτεινή Βάκη απαντά: 
Ο τομέας της Υγείας δεν αποτελεί για την Ν.Δ. προνομιακό  χώρο προκειμένου να ασκήσει κριτική και να υποσχεθεί βελτιώσεις.
Ατύχησε λοιπόν ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ κ. Στέφανος Γκίκας όταν κατά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας έκανε λόγο για «ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικό» και υποσχέθηκε να "φροντίσει" εάν εκλεγεί να καλύψει αυτό το κενό.
Προφανώς δεν είχε πληροφορηθεί για την αύξηση κατά 28% του ιατρικού προσωπικού και κατά 11% του μη ιατρικού, ούτε είχε ακούσει ότι πρόκειται να καλυφθούν άμεσα 22 επιπλέον μόνιμες θέσεις ιατρών και 19 ακόμα μόνιμες θέσεις νοσηλευτών. Παρέβλεψε δε και την εκφρασμένη δημόσια θέση του αρχηγού του Κ. Μητσοτάκη περί μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Δεν πρόσεξε το νέο τμήμα επειγόντων που λειτουργεί, τον μαγνητικό τομογράφο, τον ψηφιακό μαστογράφο, το μηχάνημα μετρήσεως οστικής πυκνότητας, το νέο ογκολογικό τμήμα, το νέο καρδιολογικό υπέρηχο. Δεν έμαθε για τους δύο νέους αξονικούς 16 και 64 τομών που εγκαθίστανται στο επόμενο 6μηνο. Ο πρώτος την επόμενη βδομάδα.
Ο πρότερος βίος της Ν.Δ. όταν ασκούσε κυβερνητικά καθήκοντα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την μεταχείριση των ανασφάλιστων, των μη εχόντων αλλά ακόμα και των ασφαλισμένων, καθώς η προαναγγελθείσα συμμετοχή των ιδιωτών στην δημόσια υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν προμηνύει ευχάριστες εξελίξεις.
Ας μου επιτραπεί λοιπόν να κάνω χρήση του γνωστού "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί" και να συστήσω στους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. να το θυμούνται την επόμενη φορά, που θα επισκεφθούν δομές υγείας.

Στην ανακοίνωση του Χρυσόστομου Μπούκα, πρώην διευθυντή της Παθολογικής και υποψ. βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ απαντά η Επιτροπή υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
Για όσα αφορούν το νοσοκομείο Κέρκυρας, πρέπει να διασαφηνιστούν τα εξής:
Στο νοσοκομείο Κέρκυρας ολοκληρώθηκε η προμήθεια 2 αξονικών τομογράφων:
 
            1ον) ενός 16 τομών που εγκαθίσταται την επόμενη βδομάδα
 
            2ον) ενός 64τομών μέσω ΕΣΠΑ που μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού προ 6μήνου, ενεπλάκησαν δικαστικά οι εταιρίες και η διαδικασία ολοκληρώθηκε προ 20ημέρου (αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης). Μετά από αυτές έχει απομείνει μόνο μία εταιρία στο διαγωνισμό και αυτός ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Η τοποθέτηση του δευτέρου αξονικού  αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 5μήνου σε δεύτερο χώρο του νοσοκομείου. Η διοικητική διαδικασία για τη προμήθεια και τοποθέτηση θωράκισης από ακτινοβολία δεύτερου χώρου για την τοποθέτηση του αξονικού 64 τομών, έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Με απλά λόγια το νοσοκομείο μας σε περίπου 10 ημέρες θα έχει ολοκαίνουριο αξονικό 16 τομών και σε περίπου 5 μήνες θα διαθέτει και 2ο αξονικό 64 τομών, διασφαλίζοντας πλήρως την ασφάλεια των ασθενών σε μια νησιωτική περιοχή όπως η Κέρκυρα.
 
Σε σχέση με τη στελέχωση του νοσοκομείου οι αριθμοί είναι σαφείς και δεν αμφισβητούνται από κανένα:
 
103 ειδικευμένοι ιατροί υπηρετούν (από 80 την 1/1/2016)
 
503 άτομα μη ιατρικού προσωπικού υπηρετούν (με διαφόρων ειδών σχέσεις εργασίας) από περίπου 450 προ 3ετίας.
 
Επιπλέον έχουν προκηρυχθεί και αναμένονται
 
-          22 ακόμα μόνιμες θέσεις ιατρών
 
-          19 ακόμα θέσεις λοιπού προσωπικού
 
-          4 θέσεις επικουρικών ιατρών
 
Τέλος όσον αφορά τη στελέχωση της παθολογικής κλινικής και την δήθεν “διάλυση” της, θα αναφέρουμε ότι την τελευταία τριετία έχουν προκηρυχθεί 4 μόνιμες θέσεις Παθολόγων και η ουσιαστική διαφοροποίηση από το παρελθόν, είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρούς να καλύψουν τις θέσεις αυτές.
 
Το γιατί η Παθολογική κλινική είναι η μοναδική κλινική του νοσοκομείου που δεν είχε την αλματώδη ανάπτυξη σε προσωπικό του υπόλοιπου νοσοκομείου, αφήνουμε σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη του νησιού να το αντιληφθεί. Να αναλογιστεί του γιατί παραιτήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική την τελευταία 10ετία πάνω από 10 Παθολόγοι, (με μόνο 2 εξ αυτών την τελευταία 3ετία), καθώς και γιατί δεν υπάρχει προθυμία για την κάλυψη των ήδη προκηρυγμένων θέσεων.
 
Στη σκέψη αυτή οι πολίτες ας θυμηθούν την κατάσταση που βρισκόταν το νοσοκομείο έως το 2014, όταν η παράταξη του υποψηφίου συγκυβερνούσε τη χώρα μας ως ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία