Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε CD η πολυφωνική εκδοχή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» (video)

Ύμνος εις την Ελευθερίαν
20 Δεκεμβρίου 2018 / 11:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το cd με την ηχογράφηση της πρώτης ολοκληρωμένης εκτέλεσης της τρίτης πολυφωνικής εκδοχής του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Ν.Χ. Μάντζαρου

σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, παρουσίασαν στο Ιστορικό Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και ο Πρόεδρος της Χορωδίας Κερκύρας Τάκης Μεταλληνός.
Τον Ύμνο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου 2018, ερμηνεύει η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας.    
Πρόκειται για μια εξαιρετική μουσική δημιουργία με έντονα επτανησιακά χαρακτηριστικά. Η εκτέλεσή της από τη Χορωδία Κέρκυρας και σε συνέχεια η εγγραφή της σε cd, οφείλεται στην αρχική ιδέα του ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστήμιου του Χάρη Ξανθουδάκη.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, πρόκειται για ένα έργο τόσο σημαντικό που δεν πρέπει να μείνει στα στενά όρια του νησιού της Κέρκυρας, γι΄αυτό το λόγο και ο ίδιος έχει προτείνει την παρουσίασή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η ηχογράφηση αυτή της τελικής μορφής της πολυφωνικής μελοποίησης του Ύμνου, που πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2018 από το Ανδρικό Τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου, αποτελεί την πρώτη ηχογράφηση του έργου. Για την υλοποίησή του, ο Δήμος συνεργάστηκε με τον δρ. Μουσικολογίας Κωνσταντίνο Ζερβόπουλο, που εχει κάνει τη μουσικολογική έρευνα και επιμέλεια του έργου. 
 
Δείτε αποσπάσματα από τις πρόβες τις χορωδίας Κέρκυρας, όπως τις είχε καταγράψει ο φακός του enimerosi.com

Ο Πρόεδρος της Χορωδίας Κέρκυρας Τάκης Μεταλληνός δήλωσε 


«Το cd αυτό» τόνισε ο Δήμαρχος «αποτελεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια, όταν αναλάβαμε  μια τολμηρή πρωτοβουλία εμπνευσμένοι από μιαν ιδέα του ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη: την ολοκληρωμένη παρουσίαση της τρίτης πολυφωνικής εκδοχής του Ύμνου, το αυθεντικό χειρόγραφο του οποίου φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου. Ευχαριστώ θερμά τη Χορωδία Κερκύρας (τη Διοίκηση, τους χορωδούς και τη μαέστρο Χριστίνα Καλλιαρίδου),  που εργάστηκαν σκληρά για την παρουσίαση του έργου. Ευχαριστώ από καρδιάς τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Μνιέστρη και τους συνεργάτες του για την ηχογράφηση του  cd. Ευχαριστώ, τέλος, όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν τη μοναδική  προσπάθεια που οδήγησε σε μια μοναδική εμπειρία».
 
 Από την πλευρά του, ο κ. Μεταλληνός ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την ευκαιρία που έδωσε στη Χορωδία να ερμηνεύσει αυτό το ιστορικό έργο. «Ήταν ένα δύσκολο έργο» είπε «που απαίτησε προετοιμασία 18 μηνών υπό την καθοδήγηση της κ. Καλλιαρίδου. Η 20η Μαΐου, που πρωτοπαρουσιάστηκε ήταν μια σημαδιακή ημέρα για τα μουσικά και χορωδιακά μας πράγματα. Είμαι υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Θέλω κι εγώ να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν σε αυτήν την προσπάθεια, να τονίσω τα αποτελέσματα που έχουν οι καλές συνεργασίες και να δηλώσω πως η Χορωδία Κερκύρας είναι στη διάθεση του Δήμου για περαιτέρω συνεργασίες. Τέλος, θέλω να πω ότι – μετά από σχετική επιστολή που αποστείλαμε με το Δήμο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – περιμένουμε την απάντηση   του Μεγάρου για να παρουσιάσουμε το έργο και στην Αθήνα».