Πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία του Ιονίου & άλλα ανταποδοτικά ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ

Πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία του Ιονίου & άλλα ανταποδοτικά ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ

Ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίας Ομίλου ΕΛΠΕ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου

23
Νοεμβρίου / 2018

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. Το Πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΕΛΠΕ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Το Πρόγραμμα ΕΚΕ που υλοποιεί η  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την τελευταία δεκαετία, περιλαμβάνει πλήθος δράσεων προς όφελος της κοινωνίας, με βασικούς πυλώνες τη νέα γενιά, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον πολιτισμό - αθλητισμό.
 
Η παρουσίαση των δρομολογούμενων ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων, έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας Ομίλου ΕΛΠΕ & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΚΟ κ. Ρομπέρτο Καραχάννα, τον Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου κ. Γιάννη Κορωναίο, την Δ/ντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κα Ράνια Σουλάκη, την Επικεφαλής της Διεύθυνσης R+D Καυσίμων και Λιπαντικών κα Μαρία Μοσχοπούλου και τον Δ/ντή Marketing Εμπορίας κ. Σωτήρη Αναστασιάδη.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος,ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσιος Στανίτσας.
 
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εξαρχής τοποθετηθεί διεξοδικά για την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ζωής στον τόπο μας. Δεν έχουμε αλλάξει ούτε λέξη από όσα έχουμε πει, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από όσα διεκδικούμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην εκδήλωση

«Τα ανταποδοτικά οφέλη, σε έκταση τέτοιας κλίμακας, είτε τα θεσμοθετημένα με την μορφή του ποσοστού που αναλογεί στην Αυτοδιοίκηση, είτε με τη μορφή των δωρεάν παροχών είναι στη σωστή κατεύθυνση και η παρουσία μας είναι εδώ, να διεκδικούμε και να συνεργαζόμαστε», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και κατέληξε: «Αποτελεί πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, ώστε η διαχείριση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα».
Ως κατακτήσεις της Αυτοδιοίκησης ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε επίσης την έρευνα βυθού, ώστε να εντοπιστούν τα ενεργά και μη ενεργά σεισμικά ρήγματα καθώς και τη δημιουργία Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.

Το πρόγραμμα Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία της Κεφαλονιάς, ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, εξοπλισμό σε σχολικά εργαστήρια, ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και ενίσχυση πολιτιστικών σωματείων.
Το πρόγραμμα και η συνεργασία συνεχίζεται, με παρέμβαση του Περιφερειάρχη, προκειμένου να ωφεληθούν όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
Όπως ανακοινώθηκε, για την περίοδο 2018-2019 ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:
 
1.Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών:
Σεοκτώ (8) Γυμνάσια της περιοχήςθα παρασχεθεί εξοπλισμός για Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών.Το έργο υλοποιείται με δωρεά προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη.Οι σχολικές μονάδες επελέγησαν σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει υποδείξει η εκπαιδευτική κοινότητα για τη μέγιστη αξιοποίηση του υλικού και αφορούν στα συγκροτήματα:
1.            1ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
2.            2ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
3.            3ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
4.            ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ
5.            ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
6.            ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΣΤΡΑΣ
7.            ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΗΣ
8.            ΠΕΤΡΙΤΣΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
 
Ήδη έχουν εξοπλισθεί περισσότερα από 23 Εργαστήρια, σε Γυμνάσια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
2.Πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία και φορείς:
α.) Κάλυψη αναγκών  πετρελαίου θέρμανσης - συνολικά 9.000 λίτρα - στο Κλειστό Γυμναστήριο Κέρκυρας, το οποίο κάθε χρόνο στεγάζει τις αθλητικές δραστηριότητες όλων των ομάδων του νησιού.
β.) Πετρέλαιο θέρμανσης σε εννέα (9) σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς και της  Ιθάκης. Συνολικά, 18.800 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στις παρακάτω σχολικές μονάδες:
1.Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών, Κεραμειές.
2. Γυμνάσιο Σάμης, Σάμη.
3. Γυμνάσιο Πάστρας, Πάστρα.
4. Γυμνάσιο - Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων, Μεσοβούνια Ερίσου.
5. Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, Ληξούρι.
6. Γυμνάσιο Ιθάκης, Βαθύ.
7. Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. - Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης& Κατάρτισης) Φαρακλάτων, Φαρακλάτα.
8. Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΕΕΕΓΛ) Κεφαλονιάς.
9. ΕΠΑΛ Ληξουρίου.      
               
3. Εξοπλισμός δύο Κέντρων Υγείας:
Παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στα δύο Κέντρα Υγείας σε Σάμη Κεφαλονιάς και Ιθάκη,με τη συνεργασία της «ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΟΝΙΜΗΣ».
4.  Φωτοβολταικό  σύστημα  σε σχολείο:
Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος  σε σχολείο. Το έργο θα υλοποιηθεί  από την ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.Εξετάζεται η δυνατότητα επιλογής του Σχολικού συγκροτήματος στη θέση Φαραώ (Αργοστόλι),καθώς φιλοξενεί δύο Λύκεια και αποτελεί ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο στα Ιόνια νησιά.
5.  Στήριξη της Φιλαρμονικής Κέρκυρας «Καποδίστριας»:
Συμβολή των ΕΛΠΕ στην παρουσία της Φιλαρμονικής Καποδίστριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
6.Υλοποίηση προγράμματος « Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»:
Σε σχολεία της Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ζακύνθου θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ», που αποτελεί μια σύμπραξη της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑμετηνΑΜΚΕ «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ». Αποτελεί ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 14 ΜΚΟ, Οργανισμών, Πανεπιστημίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων  και του Περιφερειακού  Κέντρου πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC),  που περιλαμβάνει:
Ι.)Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη  Βιώσιμη Ανάπτυξη:
 
Ενημερωτικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους του 2030.
 
ΙΙ.) Εκπαιδευτικά εργαστήρια και συμπράξεις:
 
Θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια σε σχολεία του Ιονίου με τη συνεργασία των:
 
1.            ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
2.            ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
3.            ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
4.            ΕΛΚΕΘΕ
5.            ΣΕΩΚ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΩΝ
6.            ΑΡΙΩΝ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ
7.            ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
8.            ΕΘΕΛΩ
9.            ΚΙΝΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
10.          ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ
11.          AEGEANREBREATH
12.          I-sea
13.          ΝΟΗΣΙΣ
14.          ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
 
ΙΙΙ.) Διενέργεια σχολικού διαγωνισμού με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εκπαιδευτική εκδρομή  στο εξωτερικό.
 Ήδη, με το πρόγραμμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια στα Επτάνησαέχουν συμμετάσχει σχεδόν 3500μαθητές από 29 σχολεία και έχουν υλοποιηθεί 70Εργαστήρια, όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα: