Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση με ακτινοβολία & μοναδική ιστορική ατμόσφαιρα, η συναυλία «Ύμνος εις την ελευθερίαν» (video-pics)

Ύμνος εις την Ελευθερίαν
20 Μαΐου 2018 / 19:46

Εντυπωσιακή η απόδοση του Ύμνου από τη Χορωδία Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα ετερώνυμο πλήθος πολλών και διακεκριμένων καλεσμένων αλλά και πολλοί Κερκυραίοι παρακολούθησαν μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις εορτασμού της 154ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Την Κυριακή το βράδυ, στον μεγαλοπρεπή χώρο του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία της Ανδρικής Χορωδίας Κερκύρας σε παγκόσμια πρώτη η 3η εκδοχή του Υμνου εις την Ελευθερίαν του Ν. Μάντζαρου.
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη, ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα Αρχιεπίσκοπος Savio Hon Tai-Fai και πολλοί άλλοι.

Η πολυφωνική μελοποίηση

Πρόκειται για μια «πολυφωνική» μελοποίηση, την πιο ενδιαφέρουσα, από όλες τις μελοποιήσεις του Ύμνου. Το ενδιαφέρον για αυτήν είναι πολύπλευρο. Η μελοποίηση αυτή, αποτελούμενη από 46 μέρη, απασχόλησε το Μάντζαρο για μια πολύ μεγάλη περίοδο της συνθετικής του ζωής (η πρώτη γραφή της ολοκληρώθηκε στα 1831, ενώ με τις διάφορες αναθεωρήσεις της ασχολούνταν ακόμη στα 1861, ίσως και μέχρι το 1865). Η τελική μορφή της «πολυφωνικής» μελοποίησης (αυτή που ακοούστηκε στη συναυλία της Κυριακής) καταγράφεται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον χφ. «Δημαρχείου»5. Σε αυτό καταγράφονται τα περισσότερα στάδια γραφής και αναθεωρήσεων της συγκεκριμένης μελοποίησης, κρυμμένα κάτω από εκατοντάδες διορθώσεις, αναθεωρήσεις και προσθήκες. Με τη βοήθεια ειδικής τεχνολογίας, υπάρχει πλέον η δυνατότητα (και αυτό απομένει να υλοποιηθεί) να διαβαστούν σχεδόν όλες οι παλαιότερες φάσεις γραφής της «πολυφωνικής» μελοποίησης (με γυμνό μάτι έχουν εντοπιστεί έως 5 διαφορετικές φάσεις γραφής), δίνοντάς μας πολύτιμα στοιχεία τόσο για την εξέλιξη του έργου, όσο και για την εξέλιξη του ίδιου του συνθέτη.
Στο πιάνο ο Νίκος Λαβασάς. Διεύθυνση: Χριστίνα Καλλιαρίδου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και οργάνωση του Δήμου Κέρκυρας

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ