Δευτέρα 21.09.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

56 χρόνια από τη θυσία του Κώστα Γεωργάκη – Το μήνυμα Μπιάγκη

Το μνημείο του Κώστα Γεωργάκη στην Κέρκυρα, διαρκής υπενθύμιση της θυσίας του για την ελευθερία και τη δημοκρατία. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ
19 Σεπτεμβρίου 2026 / 10:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο Κερκυραίος φοιτητής αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, διαμαρτυρόμενος κατά της δικτατορίας – «Ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη θυσία του Κερκυραίου φοιτητή Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου 1970 αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, καταγγέλλοντας τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Ήταν μόλις 22 ετών.

Με μήνυμά του για την επέτειο, ο βουλευτής Κέρκυρας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπιάγκης αναφέρεται στη μνήμη και στην παρακαταθήκη του Κερκυραίου φοιτητή, επισημαίνοντας ότι η Κέρκυρα εξακολουθεί να τιμά τη θυσία του.

Ο Γεωργάκης σπούδαζε Γεωλογία στην Ιταλία και είχε αναπτύξει αντιδικτατορική δράση. Όταν η ταυτότητά του άρχισε να γίνεται γνωστή, φοβήθηκε και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να υποστεί η οικογένειά του στην Κέρκυρα. Λίγο πριν από την πράξη του έγραψε στον πατέρα του ότι δεν του απέμενε παρά να ενεργήσει «σαν ελεύθερος άνθρωπος».

Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου έφθασε στην πλατεία Ματεότι και αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το κτήριο όπου στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της Γένοβας. Αυτόπτες μάρτυρες ήταν εργάτες καθαριότητας που επιχείρησαν να τον βοηθήσουν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα.

Η πράξη του έγινε γνωστή διεθνώς, παρά την προσπάθεια του καθεστώτος να περιορίσει τη δημοσιότητά της στην Ελλάδα. Η φράση «Ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα», που φώναξε μέσα από τις φλόγες, έμεινε συνδεδεμένη με τη μνήμη του.

Στο σημερινό μήνυμά του ο Δημήτρης Μπιάγκης σημειώνει ότι, 56 χρόνια αργότερα, η θυσία του Γεωργάκη πρέπει να τιμάται όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις για την ελευθερία και τη δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την παρακαταθήκη του διαρκώς επίκαιρη.

Εμφανίσεις: 1098
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.