Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πρόβλημα αδειοδότησης του ΕΑΚΚ δεν είναι μόνο η εξέδρα

ΕΑΚΚ
11 Οκτωβρίου 2023 / 14:50
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές στο ερείπιο που λέγετε ΕΑΚ Κέρκυρας και στα προβλήματα που κατά καιρούς «καίνε» τους αθλούμενους εκεί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές στο ερείπιο που λέγετε ΕΑΚ Κέρκυρας και στα προβλήματα που κατά καιρούς «καίνε» τους αθλούμενους εκεί. Γνωστό είναι πως μια επιτροπή της ΠΙΝ έκανε έλεγχο στατικότητας στην εξέδρα, την άνοιξη και την χαρακτήρισε ακατάλληλη, με αποτέλεσμα να κλείσει για καιρό, με τελευταία εξέλιξη ο ανοικτός μόνο χώρος να δοθεί σε χρήση για τους αθλητές τους στίβου.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο στατικότητας στο ΟΑΚΑ και το κλείσιμό του, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, από 11 Σεπτεμβρίου 2023, ζήτησε… «να συντονιστεί τάχιστα η ολοκλήρωση της διαδικασίας της τελικής αδειοδότησης όλων των ΕΑΚ, που λειτουργούν από το 2017 υπό καθεστώς ετήσιας προσωρινής άδειας λειτουργίας» που σημαίνει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, αφού από 1/1/2024 οι όροι αδειοδότησης αλλάζουν. Η εγκατάλειψη χρόνων των αθλητικών κέντρων και η «περίπτωση του ΟΑΚΑ», αφύπνισε την πολιτεία.

Μένουμε στα του ΕΑΚΚ και στο πρόβλημα αδειοδότησης, το γήπεδο ποδοσφαίρου (εξέδρα κλπ) θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να χρησιμοποιηθεί και αυτό θα χρειαστεί χρόνια. Το να υπάρχει αυτή η εγκατάλειψη και αυτή η εικόνα δεν τιμά κανέναν. Ευθύνη πρωτίστως της Πολιτείας και της εκάστοτε (αμισθί) κυβερνητικής διοριζόμενης ΕΔ, μιλάμε για αυτές των τελευταίων τουλάχιστον 10 χρόνων.

Γνωστά είναι τα προβλήματα και ο τρόπος «κλεισίματος» του γηπέδου ποδοσφαίρου, πάμε στις άλλες εγκαταστάσεις του ΕΑΚΚ που πρέπει να αδειοδοτηθούν.

Η κυβερνητική θέση λέει ξεκάθαρα ότι… «δεν θα επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας».

Αυτό με απλά λόγια λέει ότι και το κολυμβητήριο και το κλειστό θα περάσουν από ελέγχους για να παραταθεί η αδειοδότηση τους, έστω και αν οι θεατές δεν θα είναι άνω τον 2.000.

Για το κολυμβητήριο, πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν του ότι αρκετές κολώνες στήριξης έχουν φθαρεί και τα σίδερα είναι εκτεθειμένα και σκουριασμένα ο έλεγχος θα δείξει αν και τι χρειάζεται. Υπάρχει και πρόβλημα πολύ σοβαρό που έχει να κάνει με τα plexiglass και την στήριξή τους. Το Μάρτη του 2023 ξεκόλλησε ένα και έπεσε στο έδαφος, είναι μεγάλων διαστάσεων και αν πέσει πάνω σε άνθρωπο μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο. Αυτό που διακρίνει κανείς είναι ότι οι «βίδες» στήριξης έχουν σκουριάσει, με ότι αυτό σημαίνει, αλλά έχει «καεί» από τον ήλιο και κάθε φύλλο plexiglass και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει, να αποκολληθεί και να πέσει πάνω σε άνθρωπο. Οι ελεγκτές θα ξέρουν καλύτερα, άνθρωποι που γνωρίζουν μας είπαν ότι είναι απαραίτητο ΟΛΑ να αλλάξουν.

Στο κλειστό γυμναστήριο που γίνονται οι αγώνες χάντμπολ, μπάσκετ, βόλεϊ, κρίκετ, όλες οι κολώνες στήριξης έχουν ρωγμές, άλλες μεγαλύτερες, άλλες μικρότερες και η στατική μελέτη θα δείξει κατά πόσο είναι ασφαλές. Πέραν αυτού μια λυόμενη ξύλινη εξέδρα είναι σε άθλια κατάσταση, η προηγούμενη ΕΔ/ΕΑΚΚ από το 2019 μας είχε πει ότι θα φέρουν έτοιμη από το ΟΑΚΑ, που ήταν στην αποθήκη από το 2004 (Ολυμπιακούς αγώνες), αλλά δεν ήλθε ποτέ.

Αυτό που καίει αυτή τη στιγμή όλο το νησί είναι αν κολυμβητήριο και γυμναστήριο θα αδειοδοτηθούν και το 2024, ώστε να μπορούν οι πάνω από 25 ομάδες που τα χρησιμοποιούν να δώσουν τους αγώνες τους στην Κέρκυρα ή θα ξεσπιτωθούν.

Η κίνηση και οι εξαγγελίες Βρούτση, εκτιμούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με την έννοια ότι είναι απαραίτητος και ο έλεγχος και η συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, με την ευθύνη να πηγαίνει στην πολιτεία που πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Πλέον ο λεπτομερής έλεγχος για τις αδειοδοτήσεις είτε από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας είτε από την Περιφέρεια θα είναι σχολαστικός και ο φόβος πέραν του γηπέδου ποδοσφαίρου να κλείσει και άλλο κομμάτι του ΕΑΚΚ ή και ολόκληρο, υπάρχει.

Πλησιάζουμε το 2024 και το άθλιο ΕΑΚΚ, εντός από τα τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας που έχει, κινδυνεύει και να μην αδειοδοτηθεί. Επειδή κάθε φορά η δικαιολογία είναι ότι «δεν έκαναν τίποτε οι προηγούμενοι», το ερώτημα πρέπει να είναι ένα... «πείτε μας στη δική σας θητεία εσείς τι κάνατε για όλα αυτά;». Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια