Δευτέρα 30.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάχαλο στη Γ΄ Εθνική και η ΑΕΛ υπέρ της αναδιάρθρωσης

Γ ΕΘΝΙΚΗ
26 Απριλίου 2023 / 15:52
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω και απόδειξη είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή λίστα και η παρουσία των ομάδων μας στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω και απόδειξη είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή λίστα και η παρουσία των ομάδων μας στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Δυστυχώς επικρατεί μια κατάσταση αστεία, αφού κάθε λίγο και λιγάκι, έχουμε αναδιαρθρώσεις, έχουμε επιπλέον ομάδες να βολεύονται σε ανώτερες κατηγορίες κλπ και όλα αυτά για να ικανοποιήσουμε παράγοντες, περιοχές και πίσω από όλα αυτά να «μαζέψουμε ψήφους». Το ότι το στοίχημα «βρωμάει παντού» στην Ελλάδα βολεύει πολλούς και η κατάσταση αυτή προσφέρεται γι αυτό.

Έχουμε αναφερθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην κακομοιριά των ομάδων της Super League II, να περιμένουν «κρατικά λεφτά» (ΕΡΤ) για να πληρώσουν, να κλείνει τα μάτια η πολιτεία και να συμμετάσχουν χωρίς προϋποθέσεις, να μένουν απλήρωτοι παίκτες, προπονητές κλπ, να μην κατεβαίνουν σε παιγνίδια για να γλυτώσουν έξοδα. Πρέπει να μειωθούν οι επαγγελματικές ομάδες, το πολύ σε 30 για να αντέξει το οικοδόμημα, αλλά κανείς δεν συγκινείται.

Και ερχόμαστε στην επόμενη κατηγορία την Γ΄ Εθνική που ο σχεδιασμός και οι προκηρύξεις το 2022-23 να γίνει σε 4 ομίλους πήγε περίπατο και έγινε σε 5. Τελειώνει την Κυριακή 30/4 το πρωτάθλημα και 30+9 ακόμη ομάδες με αίτημά τους ζητούν αναδιάρθρωση και περισσότερες την ερχόμενη σεζόν. Είχαμε αναφερθεί στις 30 που υπέγραψαν την πρώτη επιστολή, ανάμεσά τους και ο Αστέρας Πετριτή, ενώ στις 9 που προστέθηκαν ακόμη είναι η ΑΕ Λευκίμμης, μαζί με τον Πιερικό, την Θύελλα Ραφήνας, την Αλεξανδρούπολη, την Ελασσόνα, το Κερατσίνι, τον Απόλλων Παραλιμνίου, τον Δωριέα Αγιάς, τον Μακεδονικό Φούφας. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να συμφωνήσουν και άλλα σωματεία και πως από τα 71 σωματεία της φετινής Γ΄ Εθνικής, το 80% θα συνυπογράψουν το αίτημα για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας.

Την ίδια στιγμή ομάδες δεν ταξιδεύουν να παίξουν σε αγώνες για να αποφύγουν τα έξοδα π.χ. ο Πανηλειακός δεν πήγε στη Ρόδο, την τελευταία αγωνιστική η Ναύπακτος δεν πάει να παίξει με Διγενή Νεοχωρίου και πιθανόν η Χαλκίδα στη Ζάκυνθο κλπ. Τι ακριβώς θέλουν και τι ψάχνουν; Να γίνουν πολλοί όμιλοι, να μειωθούν οι αποστάσεις και παράλληλα τα έξοδα. Αλλά τότε θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της Δ΄ Εθνικής και τον 120-140 ομάδων, με την κατηγορία να είναι χαμηλότατου αγωνιστικού επιπέδου και απλά να βολεύονται ομάδες, κωμοπόλεις και χωριά και να λένε ότι παίζουν σε Γ΄ Εθνική και όχι στο τοπικό.

Όλο αυτό το μπάχαλο και με τη Γ΄ Εθνική, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει σχέδιο με αριθμό ομάδων, κατηγορίες και αυτό βοηθάει το ποδόσφαιρο. Εμείς στην Ελλάδα κάθε 2,3 χρόνια, ανάλογα τις πολιτικές καταστάσεις ή ακόμα και τις εκλογές της ΕΠΟ προσαρμόζουμε τον προγραμματισμό μας. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε ποδοσφαιρικά δεκαετίες πίσω από την Ευρώπη.

Θεωρώ ότι ένας σχεδιασμός με 14 ομάδες στην Super League 1, 16 στην Super League 2, 4 ομίλους των 14 στην Γ΄ Εθνική και μια Δ΄ Εθνική με τη μορφή περιφερειακού πρωταθλήματος ταιριάζει στη χώρα και θα ήταν πιο δίκαιο.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια