Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατεδαφιστέα η μεγάλη κερκίδα του σταδίου του ΕΑΚΚ

ΕΑΚΚ
23 Μαρτίου 2023 / 22:15

Ζητήματα επικινδυνότητας έδειξε το πόρισμα της μελέτης στατικής επάρκειας

ΑΘΗΝΑ. Οι άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν αφοπλιστικά ειλικρινείς απέναντί μας. Μόνον που αυτά δεν είναι καλά νέα για την υπόθεση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Κέρκυρας.

Συναντηθήκαμε με τον ΓΓΑ, στο Γραφείο του στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη (22/3/23). Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι ζωντανός θρύλος της ελληνικής υδατοσφαίρισης, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, μετείχε σε πέντε Ολυμπιάδες. Θυμάται ότι τον πρώτο του τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα πόλο με τη Βουλιαγμένη (ΝΟΒ) εναντίον του Ολυμπιακού, τον κέρδισε στην Κέρκυρα, στο κολυμβητήριο του ΕΑΚΚ, το 1991.

Και κάπως έτσι, οι δημοσιογράφοι της Ενημέρωσης (Κατσαΐτης και Πανταζόπουλος), πήραν την καλύτερη πάσα για να ξεκινήσει η κουβέντα για την κατάσταση της πισίνας και του ΕΑΚΚ συνολικότερα. Στην ενημέρωση κλήθηκε από τον ΓΓΑ και έφθασε αμέσως ο Δ/ντης των Τεχνικών Υπηρεσιών της, Δημήτρης Γιάκας, ο οποίος αναρωτήθηκε επανειλημμένα για τον λόγο που οι Κερκυραίοι σηκώνουν τόσο πολύ στις μέρες μας, το θέμα του ΕΑΚΚ. «Όλα τα ΕΑΚ έχουν ανάλογα, μεγάλα προβλήματα», είπαν.

Μήπως διότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αντιτείναμε;

Από τις πρώτες κουβέντες φρόντισαν να μας ξεκαθαρίσουν πως για τις παρεμβάσεις  στα ΕΑΚ, μαζί και της Κέρκυρας, τον πρώτο λόγο έχει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης. 

Πρέπει να γκρεμιστεί

Αρχίσαμε να απαριθμούμε ανεκπλήρωτες, κατά καιρούς και τώρα, υποσχέσεις, προβλήματα λειτουργίας και υποδομών. Και ξεκινήσαμε από τα στατικά.

Ο Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ, μας αποκάλυψε πως η μελέτη στατικής επάρκειας της μεγάλης κερκίδας του Εθνικού Σταδίου ολοκληρώθηκε, και ο μελετητής υποδεικνύει πως η κερκίδα είναι επικίνδυνη, δεν διορθώνεται και θα πρέπει να κατεδαφιστεί! Αλλά τα λεφτά γι' αυτό δεν υπάρχουν! Στο σημείο αυτό έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τόσο το στέγαστρο όσο και οι πυλώνες του φωτισμού δεν έχουν πρόβλημα και δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση.

Στο ΕΣΠΑ δεν είναι επιλέξιμες τέτοιες δαπάνες, λένε στη ΓΓΑ. Η μόνη πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι το ΕΠΑ*.

Στελέχωση, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων

Όμως το παρατηρούμενο κατά τόπους πρόβλημα υποστελέχωσης δεν βαρύνει αποκλειστικά και μόνον τα επί μέρους ΕΑΚ αλλά πρωτίστως και κυρίως την ίδια τη Γενική Γραμματεία. «Ήμασταν περίπου 80 μηχανικοί και μείναμε 15», λέει ο Δ/ντης της Υπηρεσίας, αποκαλύπτοντας έτσι τη βασική και κύρια κακοδαιμονία των υποδομών αθλητισμού στη χώρα.

Αναγκαστικά εξ' επαγωγής προκαλούνται και τα προβλήματα λειτουργίας και λειτουργικότητας των αθλητικών υποδομών, που η λύση τους επαφίεται κυριολεκτικά στον πατριωτισμό των λιγοστών εργαζομένων, όπως στην Κέρκυρα, και των παραγόντων των αθλητικών σωματείων. Γι' αυτούς τους λόγους και το κλειστό Προπονητήριο, στα νότια όρια του ΕΑΚΚ, δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί ως αθλητική εγκατάσταση από εμβολιαστικό Κέντρο και παραμένει σε μια κατάσταση αμφίσημη αν είναι γιαπί ή εν λειτουργία αθλητικός χώρος!

Μάστερ πλαν για το ΕΑΚΚ

Ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην πρότασή μας να επισκεφθεί εκ νέου την Κέρκυρα (σ.σ. άλλωστε είχε έλθει το 2022 μαζί με τον πρόεδρο της κολυμβητικής Ομοσπονδίας (ΚΟΕ), Κυριάκο Γιαννόπουλο) ενώ σημείωσε στην ατζέντα του την ιδέα για την σύνταξη μάστερ πλαν ΕΑΚ Κερκύρας με μελέτη, χρηματόδοτηση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ώστε να αντιμετωπιστούν ένα, ένα, όλα τα προβλήματα των αθλητικών υποδομών.

«Στην πισίνα γίνονται αγώνες πόλο εθνικών κατηγοριών με ηλεκτρονικό πίνακα, αγορασμένο από την Πάτρα με λεφτά του ΝΑΟΚ»!

«Δεν μπορεί το κολυμβητήριο, που φέρει το όνομα του Κερκυραίου ολυμπιονίκη, Σπύρου Γιαννιώτη, να παραμένει σ' αυτήν την κατάσταση», συνομολόγησε, επισημαίνοντας πάντως την εγκατάσταση του μηχανοστασίου, που ήλθε στην Κέρκυρα από τη Ναύπακτο.

Από το στόμα σου και στου θεού τ' αυτί! Και δεν πρόκειται μόνον για την κατάσταση στην πισίνα αλλά για όλες** τις εγκαταστάσεις.

Οι ανάγκες του στίβου σύμφωνα με την Τ.Ε. του ΣΕΓΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι σύλλογοι των αθλητικών σωματείων που στεγάζονται στο ΕΑΚ αλλά και εμπειρογνώμονες του ΣΕΓΑΣ έχουν κάνει γνωστές τις ανάγκες και τις προτάσεις τους για τα προβλήματα, σε μία λίστα που συνεχώς ανανεώνεται καθώς προκύπτουν νέα ζητήματα. Οι προτάσεις αφορούν σε παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις, στην αγορά αθλητικού εξοπλισμού, αλλά και στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Προβλήματα στις εγκαταστάσεις

Η ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου (ταρτάν) του Σταδίου και η αντικατάσταση των σχαρών και της περίφραξης, είναι ένα πρώτο πρόβλημα που χρήζει διόρθωσης. Ακολουθεί, η συντήρηση του χλοοτάπητα με σπορά, λίπανση και πότισμα. Ακολούθως, η κατάσταση στο κλειστό κολυμβητήριο, το οποίο φέρει και το όνομα του Ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη, είναι αποκαρδιωτική αφού οι φθορές τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς χώρους του κολυμβητηρίου είναι μεγάλες και το καθιστούν επικίνδυνο. Επιπλέον υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και θέρμανση του χώρου, γεγονός που δυσχεραίνει τις συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Τέλος, είναι απαραίτητος ο ευπρεπισμός και αξιοποίηση του χώρου πέριξ της περίφραξης, ο οποίος είναι πλέον επικίνδυνος μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Ελλείψεις εξοπλισμού

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, είναι απαραίτητο να αγοραστούν άμεσα, πέντε φυσικά εμπόδια, βαλβίδες αλμάτων Μήκους- Τριπλούν και Επί κοντώ καθώς και άλλα υλικά αφού κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα οι αθλητές/τριες ενόψει των σχολικών και Διασυλλογικών Αγώνων. Επιπλέον χρειάζεται προμήθεια συνολικού επανεξοπλισμού σε αθλητικό υλικό για το σύνολο του Εθνικού Σταδίου.

* Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) θεσπίστηκε με το ν. 4635/2019 (Α΄167) με σκοπό την υιοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

** Τα υπομνήματα των σωματείων και της Τοπικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ βρίσκονται ήδη στα χέρια του Αυγενάκη και των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ