Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαράλαμπος Αρβανιτάκης: Να βοηθήσουμε τα παιδιά από το σοκ που έχουν υποστεί

Ακαδημίες
19 Μαΐου 2021 / 15:14
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Μπάμπης Αρβανιτάκης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, γυμνασιάρχης Αμφιπαγιτών και προπονητής των Ακαδημιών

του Οδυσσέα Αυλιωτών. Ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την προπονητική, έχει καθίσει στους πάγκους αρκετών ομάδων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος στην Ακαδημία του Οδυσσέα, από όπου έχουν αναδειχθεί πολλά παιδιά.

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία και υποδέχθηκε όλα τα παιδιά, ενώ τη Δευτέρα 17 Μαΐου δεν άνοιξε η Ακαδημία των Αυλιωτών, αλλά δεν μπήκε και λουκέτο, απλά υπάρχει περιορισμένη δραστηριότητα.

Για όλα αυτά ζητήσαμε τη γνώμη του, αφού είναι ο πλέον αρμόδιος, έχοντας τα παιδιά όχι μόνο το απόγευμα στην προπόνηση, αλλά και το πρωί στο σχολείο και περνάει μαζί τους περισσότερες ώρες από τους γονείς τους. Στη συζήτηση που κάναμε, η οποία στράφηκε κυρίως γύρω από τα παιδιά, σαν άνθρωπος και σαν εκπαιδευτικός, τόνισε ότι πρέπει να βοηθηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν το σοκ που έχουν υποστεί λόγω καραντίνας.

Σχετικά με την ακαδημία του Οδυσσέα μας είπε: πως «η Ακαδημία έχει αναστείλει επίσημα τις προπονήσεις, αλλά εκτίμησα ότι μπορούμε με τα παιδιά να βρισκόμαστε δυο φορές την εβδομάδα, αφού με τον τρόπο αυτό μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το σοκ που έχουν υποστεί με την καραντίνα. Πάμε περισσότερο για διασκέδαση και όχι για προπόνηση, κάνουμε όπως λένε τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε γκρουπ των δέκα ατόμων. Όλο αυτό γίνεται μόνο για τα παιδιά».

Για το κλείσιμο του γυμνασίου Αμφιπαγιτών μας τόνισε: «Έκλεισε για προληπτικούς λόγους, υπήρξε κρούσμα, αλλά όχι από μαθητή, αφού τα τεστ και της Πέμπτης και της Δευτέρας ήταν όλα αρνητικά. Άλλωστε και στην προπόνηση τα παιδιά έρχονται με το χαρτί από τα τεστ στα χέρια».

Για την οδηγία να γίνεται προπόνηση ανά δέκα άτομα, σε παιδιά γυμνασίου τόνισε πως «από τη στιγμή που κάνουν τεστ και μπορούν να πάνε σχολείο, να μπούνε σε ένα λεωφορείο 50 άτομα μαζί, είναι υπερβολή το μέτρο αυτό, αλλά εμείς κοιτάμε να το τηρούμε».

Για την ψυχολογία των παιδιών μετά την επιστροφή στο σχολείο και κάποιων που επέστρεψαν σε αθλητικές δραστηριότητες μας λέει: «Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι με ένα χρόνο εγκλεισμό των παιδιών με την καραντίνα, μακριά από το σχολείο και τον αθλητισμό, η ψυχολογία τους χρειάζεται 6 χρόνια να επανέλθει. Είναι και ο λόγος που με ευχαρίστηση πάμε δυο φορές την εβδομάδα στο γήπεδο, για να βοηθηθούν τα παιδιά».

Πώς θα κρίνατε μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα, τη συμπεριφορά τους;
«Και στο σχολείο και στην προπόνηση είναι τεντωμένα τα νεύρα τους, χρειάζονται ειδική μεταχείριση, χρειάζονται κατανόηση, συζήτηση και μέσω του αθλητισμού να επανέλθουν στον κανονικό ρυθμό της ζωής. Γιατί ουσιαστικά τα παιδιά είναι ένα χρόνο σε καραντίνα και όχι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες».

Μας μίλησε για την εκτίμησή του γενικότερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στα τοπικά πρωταθλήματα αναφέροντας: «Στα Τοπικά πρωταθλήματα η αποχή θα επιδράσει. Θα χρειαστεί πιο ενωρίς προετοιμασία, η αποχή έχει επηρεάσει το μυϊκό σύστημα των ποδοσφαιριστών και χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να επανέλθουν».

Κρίνοντας τον τρόπο του κλεισίματος και της καραντίνας σχολίασε πως «ο τρόπος που έγινε ήταν λάθος κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να γίνει ανάλογα την περιοχή. Πχ η Κέρκυρα που είναι νησί και είχε κλείσει, με λίγα κρούσματα που υπήρχαν έπρεπε να είναι πιο χαλαρή, να μην αντιμετωπίζεται όπως άλλες περιοχές».

Τέλος για το κομμάτι της εκπαίδευσης μας είπε πως «τα παιδιά της β΄ και γ΄ γυμνασίου, αλλά και της 5ης και 6ης δημοτικού, δυο χρόνια ουσιαστικά δεν έχουν κάνει σωστή εκπαίδευση. Άλλο η φυσική παρουσία του καθηγητή με τον μαθητή και άλλο μέσω μιας οθόνης, πίσω από την οποία την ώρα του μαθήματος πολλές φορές ο μαθητής δεν είναι μόνος του, μπορεί αν είναι ο πατέρας ή η μητέρα του παιδιού».

Η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί για τα παιδιά μεγάλη υπομονή από γονείς και δασκάλους, αφού είναι σε ευαίσθητη ηλικία.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια