Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αξιοποίηση των αθλητικών δυνατοτήτων των παιδιών και όχι μόνο

Νίκος Μόσχος
14 Δεκεμβρίου 2020 / 15:43
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το όνομα του Νίκου Μόσχου είναι ταυτισμένο με τον στίβο, είναι ταυτισμένο, καθώς δίδαξε ήθος και έκανε σπουδαίους αθλητές,

εκατοντάδες παιδιά. Η ανθρώπινη, κοινωνική και προπονητική του παιδεία είναι τέτοια που έχει εμπνεύσει σε όλους τον σεβασμό στο πρόσωπό του ως άνθρωπο αλλά και προπονητή.
Καθηγητής φυσικής αγωγής, βαλκανιονίκης στο ακόντιο, σε μία εποχή που είχε κάρβουνο αντί για ταρτάν στο ΕΑΚΚ, οδήγησε τον Α. Τσιμίνο στο παγκόσμιο ρεκόρ, κάτι απίθανο για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από 40 χρόνια. Έχει αναδείξει δεκάδες αθλητές με διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα και η καθημερινή του «διασκέδαση» είναι ο χώρος του ΕΑΚΚ όπου προπονεί νέα παιδιά, το μέλλον του κερκυραϊκού και ελληνικού στίβου.
Μετά από παρουσία πάνω από μισού αιώνα στον Κερκυραϊκό Γ.Σ. η διαφορά φιλοσοφίας με την διοίκηση του ΚΓΣ, τον έφερε εκτός μαζί με τον Κ. Γκασιάλη τον συναθλητή του παλιότερα και προπονητή του ΚΓΣ. Αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν νέο σύλλογο και να συνεχίσουν την προσφορά στη νεολαία και τον στίβο της Κέρκυρας. Το έκαναν το 2018 και πλέον με δεκάδες παιδιά στις τάξεις του ο ΓΣΚ βαδίζει σε σωστό δρόμο και το δείχνει η παρουσία του και οι επιτυχίες στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, κυρίως παίδων, εφήβων, κορασίδων και νεανίδων.
Ο Ν. Μόσχος είναι από τους ανθρώπους που έδωσε μεγάλη μάχη τα τελευταία πενήντα χρόνια για καλύτερες εγκαταστάσεις και καημός του είναι ένα κλειστό προπονητήριο για το στίβο. Για όλα αυτά μίλησε στην Ενημέρωση, κυρίως για το σήμερα και το αύριο, εν μέσω πανδημίας.
 
Είναι ο Γ.Σ. Κέρκυρας μία νέα δύναμη στον στίβο της Κέρκυρας και που μπορεί να φτάσει;
Ο ΓΣΚ έχει σαν σκοπό κάθε ταλέντο το ποίο έχει δυνατότητες να εξελιχθεί να προσπαθεί να υλοποιηθεί τα όνειρα και τις προσδοκίες του. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε και να δίνουμε τις ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά να τα προσελκύσουμε και να αξιοποιήσουν τις όποιες αθλητικές ικανότητες έχουν και όχι μόνο.


 
Ο σύλλογός σας χάραξε τον δικό του δρόμο και μόλις σε δυο χρόνια έδειξε χαρακτήρα με Πανελλήνιες διακρίσεις σε κατηγορίες Κ-16 και Κ-18. Ποια η συνταγή της τόσο σύντομης επιτυχίας, όταν άλλοι θέλουν δεκαετίες για να βγάλουν κάποιους αθλητές;
Οι ακαδημίες έχουν βασικά χαρακτηριστικά και στόχους και ο στόχος είναι παιδαγωγικός και γυμναστικός. 1) Το κάθε παιδιά να ρυθμίσει να λειτουργήσει να διαμορφώσει το χαρακτήρα του μέσα από τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» του αθλητισμού, της προπόνησης και αν γυμναστεί στη βασική ηλικία ανάπτυξης του σώματός του. 2) Κάθε παιδιά που έχει την ικανότητα και το ταλέντο να αξιοποιηθεί με μεσο-μακροπρόθεσμους προπονητικούς σχεδιασμούς και 3) είναι η οικονομική στήριξη των σωματείων και των προπονητών-καθηγητών φυσικής αγωγής, που λόγω αδιοριστίας προσπαθούν να επιζήσουν μέσω του επαγγέλματος που σπούδασαν. Αυτούς τους στόχους πρέπει να τους ιεραρχούμε και να τους αξιολογούμε σύμφωνα και με τι αρχές που αναφέραμε. Αυτός είναι ο στόχος λειτουργίας του συλλόγου γι αυτό και έχουμε τα αποτελέσματα που αναφέραμε. Οι γονείς οι οποίοι που οι περισσότεροι ήταν μαθητές μας και εμένα και του προέδρου κ. Γκασιάλη, έχουν εμπιστοσύνη στα αρχές και τις αξίες που έχουμε υπηρετήσει κατά το παρελθόν και μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο σύλλογό μας.
 
Ο στίβος είναι από τα ελάχιστα αθλήματα που επιτρέπεται στους αθλητές να γυμνάζονται, με κάποιους όρους, εν μέσω πανδημίας. Θετικό μεν, αλλά στη βροχερή Κέρκυρα πόσο βοηθάει;
Εμείς από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε απόλυτα τους κανόνες υγιεινής με βάση το πρωτόκολλο της ΓΓΑ και μάλιστα χωρίς να θέλω να επαινέσω τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες μας, είμαστε από του  πρώτους συλλόγους, που το κάναμε πιστά σε όλες τις λεπτομέρειες του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με τη βοήθεια του Θεού συνεχίσουμε τις προπονήσεις. Σίγουρα ο καιρός τις περισσότερες φορές δεν μας βοηθάει να εφαρμόσουμε τον προπονητικό μας σχεδιασμό και αναγκαζόμαστε να τον τροποποιήσουμε.


 
Όνειρό σας παραμένει ένα κλειστό προπονητήριο στίβου, αλλά παρά τους αγώνες στους οποίους είσαστε μπροστάρης δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη. Έχει ονοματεπώνυμο η ανικανότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης στο νησί, με δεδομένο ότι χώροι υπάρχουν;
Όπως γνωρίζετε από το ξεκίνημα της προπονητικής μου προσπάθειας, είχαμε υψηλά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα την περίοδο 1977-1980 κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες να υποσχεθούν το κλείσιμο του χώρου πίσω από την κερκίδα που θα βοηθούσε στην κάλυψη των προπονητικών αλλαγών σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ΕΑΚΚ. Για διαφόρους λόγους η υλοποίηση πήγαινε από αναβολή σε αναβολή , ώσπου το 1993 αποκτήθηκε από τον ΚΓΣ ο χώρος στις Αλυκές για τη δημιουργία του προπονητηρίου στίβου και όχι μόνο. Παρά τις προσπάθειες από το 2007 και ως το 2012  για την οικονομοτεχνική μελέτη του προπονητηρίου, που είχε αίσιο τέλος με τη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας/Περιφέρειας  και του προϊσταμένου τν τεχνικών υπηρεσιών κ. Νικήτα Καραλή και την πολεοδομική άδεια της Περιφέρειας, δυστυχώς παραμένει σε εκκρεμότητα. Απαιτείται τριμερής προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας, Δήμου και ΚΓΣ.     
 
Παρόλα αυτά. τα παιδιά της Κέρκυρας τουλάχιστον σε ηλικίες Κ-18 και Κ-16, ξεχωρίζουν και σε πολλά αγωνίσματα κατακτούν την κορυφή στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Οι επιτυχίες των αθλητών του στίβου της Κέρκυρας έχουν δημιουργήσει Πανελλήνιο θαυμασμό εξ αιτίας των προβλημάτων που αναφέραμε. Ίσως όταν υπάρχει πίστη, αποφασιστικότητα, όραμα, εργατικότητα, να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες από ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτά τα στοιχεία και αναφέρομαι κυρίως για τους προπονητές οι οποίοι παραβλέποντας όλες αυτές τις δυσκολίες και σε συνεργασία και με τη βοήθεια μερικών παραγόντων που μέσα από την  προσπάθεια ξεπέρασαν όλα τα προβλήματα, φτάσαμε σε αυτά τα αποτελέσματα και τα οποία συνεχίζονται αλλά είναι πολύ προβληματισμένος μέχρι πότε θα συνεχιστούν. Το αναφέρω αυτό εξ αιτίας των συνθηκών και των προβλημάτων που έχουν αλλάξει και τροποποιήσει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή του προγράμματος που πρώτοι στην Κέρκυρα εφαρμόσαμε το 1983 επί Νομαρχίας κ. Μ. Κόκκινου, προσέλκυσης των παιδιών από τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια στον κλασσικό αθλητισμό. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί τα αθλήματα και τα ομαδικά προσελκύουν περισσότερα τα παιδιά και κυρίως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ. Συνεπώς ενώ γνωρίζουν ότι ο στίβος είναι το αναγκαίο  άθλημα για την καλύτερη απόδοσή τους και στα ομαδικά αθλήματα., τα παιδιά στη βασική αναπτυξιακή ηλικία 12-16 χρόνων δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται να συνδυάσουν το στίβο με το ομαδικό άθλημα που προτιμούν. 
 
Πόσο επηρεάζει ένα παιδί η συμμετοχή του στον στίβο και όχι σε ομαδικό άθλημα, αφού θα πρέπει να ξεπερνάει κάθε φορά τον εαυτό του, χωρίς τη βοήθεια ή τη συνεργασία που έχει ένα ομαδικό άθλημα;
Από την εμπειρία μου, έχω γυμνάσει και γυμνάζω πολλά παιδιά που συνδυάζουν στίβο και κάποιο ομαδικό άθλημα, συμπεράνω ότι έχουν πολύ μεγάλη βελτίωση στην απόδοση του σε ομαδικό άθλημα. Και δεν το αναφέρων σε ότι αφορά την βελτίωση των προπονητικών δεικτών, αντοχή ταχύτητα δύναμη, ευκαμψία , ευλυγισία αλλά κυρίως όσο αναφορά την βελτίωση των πνευματοψυχικών δεικτών, αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση, αντίδραση, ομαδικότητα διότι υπάρχει η λειτουργία για ένα καλό αποτέλεσμα, σκέφτομαι άμεσα, μεταφέρω τη σκέψη μέσω του νευρικού ερεθίσματος και υλοποιώ μέσω του μυϊκού συστήματος. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μηδενικό χρόνο. 


 
Κλείνοντας, για τους προπονητές - παιδαγωγούς τι θα λέγατε;
Η ενασχόληση με αυτά τα παιδιά είναι ιερή λειτουργία, απαιτεί όχι μόνο ικανούς προπονητές αλλά άτομα που έχουν σχέση με την παιδαγωγική και την ψυχολογία των παιδιών και ειδικά τη σημερινή εποχή που τόσο δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας. Μέσα από την προσφορά υπηρεσιών προ της νεολαία, εκεί τοποθετώ τη δραστηριότητα των προπονητών  πρέπει να γίνονται σοφότεροι στη σκέψη και καλύτεροι στα συναισθήματα βασιζόμενοι στο σεβασμό την αναγνώριση, την εκτίμηση , την αγάπη. Ολοκληρώνοντας θέλω να πω για το κενό που έχω μέσα μου από την απώλεια των αδικοχαμένων παιδιών, όπως του Σπύρου πρόσφατα και του Κώστα Βαλάντη που χάθηκαν πρόωρα και άδικα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια