Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νέο φουσκωτό NANSEN της Ελλληνικής Ομάδας Διάσωσης

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
02 Σεπτεμβρίου 2017 / 17:08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα νέο υπερσύγχρονο σκάφος διάσωσης βρίσκεται πλέον στο παράρτημα Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Το φουσκωτό NANSEN τύπου Zodiac μήκους περίπου 10 μέτρων,

 διαθέτει δύο μηχανές των 200 ίππων νέου τύπου, αναπτύσσει ταχύτητα 50 περίπου κόμβων και είναι εξοπλισμένο με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο διασωστικό εξοπλισμό όπως  ραντάρ επιφανείας, ραντάρ βυθού, θερμική κάμερα, κάμερα νυκτός και έχει τη δυνατότητα να καταγράφει όλες τις κινήσεις. Επίσης διαθέτει GPS που μπορεί να δώσει χαρτογράφηση επιφανείας τρισδιάστατη είτε χαρτογράφηση βυθού, και ουσιαστικά με εφόδιο όλα τα συστήματα που διαθέτει, οι διασώστες μπορούν να πλεύσουν στο απόλυτο σκοτάδι, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , καθώς θεωρείται παντός καιρού. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διασωστικό σκάφος, είναι εφοδιασμένο με πλήρη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, απινιδωτή, ακόμη και πλήρες φαρμακείο, φορείο και ό,τι άλλο απαιτείται για να ενισχύσει κάθε αποστολή διάσωσης. Η συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης  στην Παγκόσμια Ομοσπονδία  Θαλάσσιας Διάσωσης  IMRF, καθώς και στο πρόγραμμα για τις προσφυγικές ροές, της εξασφάλισαν μια δωρεά 4 διασωστικών  σκαφών τα οποία κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και την Νορβηγική Οργάνωση για τη Θαλάσσια Διάσωση (RS-Rednigselskapet), RS(+),  στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα οποία διατέθηκαν  σε στρατηγικά σημεία της Ελληνικής επικράτειας. Το παράρτημα Κέρκυρας αποτελεί σημείο αναφοράς  για το Ιόνιο και η ιδιαιτερότητα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής είναι γνωστή.
Η απόκτηση του νέου Διασωστικού σκάφους είναι εξαιρετικής σημασίας για το παράρτημα  καθώς  θα δώσει άλλη πνοή στο τμήμα Υγρού στοιχείου του οποίου το έργο περιοριζόταν από τις αυξημένες απαιτήσεις της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου.
Τα μέλη του υγρού στοιχείου του παραρτήματος έχοντας μια άρτια εκπαίδευση στη θαλάσσια έρευνα και διάσωση SAR, ειδικά από την  Νορβηγική RS(+), χρειάστηκαν κάποιες μέρες προσαρμογής στα δεδομένα  (χειρισμούς και όργανα) του νέου διασωστικού και είναι πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για διασώσεις, για αποστολές έρευνας και διάσωσης καθώς θα παρέχει την υποστήριξη του όπου χρειαστεί.
«Ευχαριστούμε την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει στηρίζοντας το δύσκολο έργο του παράρτημα με την έλευση του νέου διασωστικού.
Ελπίζουμε να σταθείτε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου μας που είναι η ευρύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα η προστασία της ανθρώπινης ζωής».